İstanbul’da lodos sahil kesimlerinde etkili oluyor

Meteoroloji'nin yaptığı lodos uyarılarının ardından özellikle sahil kesimlerinde etkili olurken yüksek dalgaların oluştuğu görüldü.

Son Güncelleme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü İstanbul’da lodos uyarısında bulunmuştu. Sabah saatlerinden itibaren özellikle sahil kesimlerinde lodosun etkili olduğu görüldü. Rüzgarın saatteki hızı zaman zaman 36 kilometreye kadar çıktı. Lodos, Avcılar Ambarlı sahilinde de etkisini gösterdi.

Küçükçekmece ve Avcılar kıyılarında dalgalar kıyıya vururken, açıkta bulunan balıkçı teknelerinin lodos etkisiyle savrulduğu görüldü.

LODOSUN SAĞLIĞA ZARARLARI

Özellikle çocukları hastanelik eden lodoslu havalarda pek çok insan baş ağrısından şikayet ediyor. Ayrıca lodosun taşıdığı çeşitli toz ve mineraller de baş ağrısı ve migrenin tetikleyicileri arasında.

Aynı zamanda hormonal dengeyi bozan ve psikolojik sorunlara da yol açan lodosun marifetleri baş ağrısıyla sınırlı değil. Yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, çalışma isteğinin azalması, göz kanlanması, ağrı, mide bulantısı, nefes darlığı, uyuşukluk, iştah değişiklikleri ve psikolojik sorunlar gibi şikayetlere de sebep oluyor.

LODOSTAN SONRA NEDEN YAĞMUR YAĞAR?

Lodosun yağmur taşıyan bir rüzgar olabilmesi, estiği yerden nem adveksiyonu yapabilmesi, estiği yerdeki havanın yağış oluşumuna neden olabilecek kadar doygun olması gibi nedenler buna sebep olabilir.

LODOS NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Lodos, genellikle kış aylarında Türkiye'de gezici siklonların içeriye daha çok sokulması nedeniyle görülür ve siklonların sıcak cephesinin geçişini izler. Sıcak esme özelliği sebebiyle karların erimesine yol açarak zaman zaman taşkın, sel ve su baskınlarına neden olur.






Kaynak: İHA

Kırşehirli halıcı: "Hazır halılar, dokuma halı dönemini sonlandırdı" Meşhur çocuk masalı Çin'de gerçeğe dönüştü: Tavşan koşmayı bırakınca... Gelinin kaynanasından ilginç isteği: Oğluna bakacağım ama..." Dağ keçileri Erzurum'da Şanlıurfa'da dev hortum! Şaşkınlıkla kayda aldılar... İzmir'in deniz kızları: "Deniz kızı" olup su altındaki güzellikleri keşfediyorlar