Haydarabad Nizamlığı'nın son hükümdarı İstanbul'da hayatını kaybetti

Günümüzde Hindistan'ın bir parçası olan Haydarabad devletinin son Nizamı Mukarram Jah, 89 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

Son Güncelleme:

Haydarabad Nizamı ve son hükümdarın torunu Mukarram Jah, Türkiye'de hayata gözlerini yumdu.

Bir süredir hasta olan Mukarram Jah, 1724'te kurulan Haydarabad Nizamı'nın 8. Nizamı'ydı.

Haydarabad'ın son hükümdarı Nizam Osman Ali Han'ın torunu olan Jah'ın tam adı Nizam Mir Barkat Ali Han Siddiqi Mukarram Jah'tı.

89 yaşında hayatını kaybeden Jah'ın doğal yollarla öldüğü açıklandı.

Ailesinin talebiyle Mükerrem Jah, Haydarabad'da toprağa verilecek.

6 Nisan 1967 tarihinde dedesinin ölümünün ardından 8. Nizam olan Mükerrem Jah, 1933 yılında Fransa'da dünyaya gelmişti. Türkiye'ye taşınmadan önce uzun yıllar Avustralya'da yaşamıştı. 1971 yılına kadar son Nizam unvanını elinde tuttu. Ancak sonrasında Hindistan unvanları kaldırdı.

Monarşik bir devlet olan Haydarabad Nizamlığı, Hindistan'ın güneyinde Babür İmparatorluğu devlet adamı Nizamülmülk Asafcah tarafından 1724 yılında kurulmuş, 1948 yılına kadar da devam etmişti. İngiltere'nin himayesindeydi. İngiltere'nin Hindistan'dan ayrılmasının ardından bağımsızlık gündeme geldiyse de Hindistan'la yaşanan çatışmalar sonucu ülke daha sonra Hindistan ile birleşti. Ülkenin son nizamı 7. Asaf Jah, hayatını kaybeden Mükerrem Jah'ın dedesiydi. Haydarabad şu anda Hindistan'da Telangana eyaletinin başkenti konumunda. Mukarram Jah'ın bu şehirde birçok saray ve mülkü bulunuyor.

Mukarram Jah 5 kez evlenmişti. Annesi, Osmanlı hanedanından son Osmanlı halifesi Sultan II. Abdülmecid'in kızı Prenses Duru Şehvar'dı. II. Abdülmecid'in torunu olan Jah, ilk olarak Esra Birgin'le evlendi. Daha sonra sırasıyla Helen Simmons, eski Türkiye güzeli Manolya Onur, Faslı Jameela Boularous ve son olarak da Prenses Ayesha Orchedi ile evlenmişti.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber