Harran Ovası'nda korkutan gelişme: Artık akşam saatlerinde çalışamıyorlar

Harran Ovası'nda oluşan obruklar, çiftçiler arasında endişe ve tedirginliğe neden oldu.

Son Güncelleme:

Şanlıurfa’nın Haliliye ve Eyyübiye ilçelerine bağlı Ballıca ve Karaali mahallelerinde, pamuk tarlasında biri 15 metre çapında dört obruk oluştu. Harran Ovası'nda oluşan obruk, çiftçiler arasında endişe ve tedirginliğe neden oldu.

Konya'da sık sık görülen obruk oluşumu Şanlıurfa’da da görülmeye başlandı. Ballıca ve Karaali mahallelerindeki pamuk tarlasında 15 metre çapında ve 10 metre derinliğinde bir obruk oluştu.

Harran Ovası'nın bereketli topraklarında oluşan obruk tarlada çalışan işçiler tarafından fark edildi. Ballıca Mahallesi’nde ortaya çıkan obruklar, yaklaşık 15 metre çapında ve 10 metre derinliğinde.

Obruku fark eden ve gördükleri karşısında şaşıran çiftçiler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne haber verdi. Obrukları oluştuğu bölgedeki çiftçiler gündüzleri çalışıyor akşam saatlerinde çalışmıyorlar

Bölgeye giden Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri obruk oluşan alanda incelemelerde bulunarak arazi sahibi ve çiftçilerden bilgi aldı.

Konya ovasında yeraltı sularının fazla çekilmesinden obruk oluşurken Harran'da ise obrukların fazla sulamadan oluştuğu belirtiliyor.

"AKIŞINA BIRAKIYORUZ"

Çiftçi Mustafa Dağ, şunları söyledi:

"Yaklaşık 4-5 yıldır bu devam ediyor. Her yıl bir çukur oluşuyor. Yetkililere bildirdik, bir çözüm alamadık. Biz de öyle bırakıyoruz akışına. Her sene oluşan obrukların ufak olanlarını kendi imkanımızla kapatıyoruz. Bir üstünde de onun kadar bir tane var. Yaklaşık 1 metre ilerisinde bir üstü vardı, kendiliğinden kapandı. Derinlik yaklaşık bir 10 metre, genişlik yaklaşık 1-30 metre 30 arası. Yaklaşık 4-5 yıl önce aynen bu tarım il müdürlüğüne başvurduk gelip bakıp gittiler. Geceleri çalışmıyoruz normalde gece bazen ilaç atmamız gerekiyor haşeratla ilgili... Gündüzleri zaten o obrukların çoğu zaman gece oluşuyor. Biz farkına varmadan. Sulama zamanı veya kışın aynen öyle beklediğimiz buna el atma ata atıp da doldurmaları veya bir şekilde artık bir çözümünü yapması lazım biz artık burada korkuyoruz, artı ekinden de vazgeçeceğiz bu tarladan bu yüzden. 50 yıl önce, söylentiye göre yaşlılarımız buna zelzele deyip geçmiş. Birden çökmüş, yüksek alan seviyesindeymiş."

FARKLI SULAMA YÖNTEMİ ÖNERİSİ

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, GAP Bölgesi'ne yaptığı sulama yatırımlarının büyük bir kısmının bittiğini belirterek şöyle konuştu:

"Yüzde 85 civarında sulama yatırımları tamamlandı. Tabii sulama yatırımları bitince çiftçimiz de bol suya kavuştu. Özellikle çiftçilerimizin 'çok su çok ürün' mantığını yürütmeleri ve bu suyu bilinçsizce kullanmaları bazı olumsuzluklara neden oldu. Sahada yaptığımız tespitlerde ovada fazla sulamadan dolayı obrukların oluştuğunu gördük.

Çiftçilerimize damlama sulama sistemlerini, yağmurlama sulama sistemlerini kurmalarını tavsiye ediyoruz. Devletimizin verdiği hibe desteklerle bunları hem çiftçilerimize ulaşıyoruz. Onların sulama sistemlerini tarlalarında, bağlarında, bahçelerinde kurmaları tavsiye ediyoruz.

Biz böyle devam edersek sulamaya hem arazilerimiz zarar görecek hem de devletimizin milyonlarca lira harcayıp oluşturduğu bu sulama sistemleri ve bu barajlar faydalı olması gereken yerde faydasız duruma düşmüş olacak. Tabi damlama sulamayla biz bitkinin istediği kadar suyu vereceğiz. Her bitkinin istediği kadar su vermiş olacağız. Yağmurlama sulamada öyle biliyorsunuz özellikle tarım bakanının dijital teknolojileri ve dijital teknolojiye verdiği önem beş yıldır biz bu programı uyguluyoruz."

Sonraki Haber