Güney Kore'ye neden gitmelisin?
Barışın ve Umudun Simgesi DMZ (Askerden Arındırılmış Bölge)
Güney ve Kuzey Kore arasında ateşkes anlaşmasının imzalandığı 27 Temmuz 1953'te kurulan DMZ (Askerden Arındırılmış Bölge) tampon bölgesi, siyasi statüsü ve tarihsel yapısı açısından dünyada ilk ve tek olması ile ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim imkanı sunuyor. Bu bölgede belirli noktalar kontrollü turlarla gezdiriliyor, büyük dürbünlerle kuzey tarafı izlenebiliyor.
Hattın hem kuzeyinde hem de güneyinde 2 kilometre genişliğinde bir araziyi kapsayan DMZ, halen resmi bir barış anlaşması imzalanmadığından 60 yılı aşkın bir süredir insanlar tarafından kullanılmıyor. Bu sebeple de vahşi yaşama bir sığınak olmuş durumda. Bölge bu özelliğiyle, tarih severlerin yanı sıra doğa severler için de cazip bir destinasyon.
Ateşkes anlaşmasının imzalanması ile beraber bu bölge dünyada benzersiz bir yer haline geldi. Bugün tam ortadan ikiye bölünmüş Panmunjom isimli bölge, şahin gözlü korumaları ve dikenli tel çitleriyle DMZ'nin belki de en ikonik görüntüsüne sahip olabilir. Panmunjom’un bir sokağı ve hatta bu sokaktaki Birleşmiş Milletler Askeri Ateşkes Komisyonu Konferans Binası bile tam ortadan ikiye bölünmüş durumda. Sınır, bu bina içindeki müzakere masasının tam ortasından geçiyor ve iki ülke yetkilileri bu masada görüşmelerini gerçekleştiriyor.
Gezginler için bir başka ilgi çekici yer ise, Kuzey Kore'ye göz atabilecekleri, ilk olarak 1987'de halka açılan Dorasan Gözlemevi. Gözlemevinin yakınında, Kuzey Kore tarafından inşa edilen ve 1978'de keşfedilen 'üçüncü yeraltı tüneli'bulunuyor. Yerin 200 fit altında olan bu sızma tünelinin uzunluğu 1,6 kilometreyi aşıyor. Yüksekliği ve genişliği 2 metre olan tünel, bir saatte 30.000 askeri harekete geçirebilecek kapasitede.
Dorasan İstasyonu, Güney Kore demiryolu hattının en kuzeydeki durağı. Birleşik bir Kore için çabanın sembolü haline gelen Dorasan İstasyonu, birçok Koreli için Güney Kore'deki son durak değil iki ülke birleşirse "Kuzey Kore'ye giden ilk istasyon". Seul’den hareketle DMZ’ye gelen DMZ treni de her biri barış, sevgi ve uyum temalarıyla tasarlanmış üç kabinden oluşuyor. Tarihin üstesinden gelmeyi ve doğayla yaşamın büyüklüğüne odaklanmayı hedefleyen DMZ treni, yolculara bölgenin eşsiz manzarasının tadına varacakları bir seyahat imkanı sunuyor.
Yine DMZ içerisinde yer alan Cheorwon Barış Gözlemevi ve DMZ Müzesi de yakın tarihe tanıklık etmek isteyen gezginlerin ziyaret etmeden dönmek istemeyecekleri bir etkileyiciliğe sahip.
Güney Kore ülkenin farklı kültürünü deneyimlemek, eşsiz tarihine ve benzersiz doğasında huzur veren atmosferine şahit olmak isteyen herkesi ağırlamayı bekliyor.
Kaynak: Diğer