Fasulyenin dağılmasını önleyen pişirme tüyosu! Tüm aşçılar böyle yapıyor

*Lokantaların tercihi daha tombul, küçük ve lezzetli olan meşhur İspir şeker fasulyesi oluyor. Lezzet farkı genelde buna bağlı.

*Ama tabii bununla da sınırlı değil. Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar.

Tüm bu püf noktaları takip edildiğinde, kuru fasulyenin dağılmasını önlemek oldukça mümkün hale gelir. Deneyimli aşçıların uyguladığı bu tüyolar sayesinde, lezzetli ve kıvamında bir kuru fasulye yemeği hazırlamak artık daha kolay hale gelir.


*Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor.

*Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar. Burası önemli, pişen fasulyeler dişe dokunur olmalı mutlaka.


*Yağ konusunda cömertler. Köy tereyağı tercih ediyorlar. Tereyağını mutlaka kısık ateşte eritiyorlar.

*Eğer etli kuru fasulye pişiyorsa etin suyunu kaybetmemesi, daha lezzetli olması için mutlaka harlı ateşte pişiriyorlar.


*Soğanları incecik doğrayıp fazla suyunu süzmeden asla eklemiyorlar.


*Bazı yerlerde ise un da kullanıyorlar. Bunun amacı ona tam bir köy lezzeti vermek ve helmeli (Fasulye, pirinç, buğday vb. taneler kaynatıldığında nişastanın çökelmesiyle oluşan koyu sıvı) olmasını sağlamak. 400 gram haşlanmış kuru fasulye için 1,5 yemek kaşığı unu kavurduktan sonra ekliyorlar.


*Salça olarak genelde Antep salçası tercih ediliyor. Biber salçasına mutlaka domates salçası da karıştırıp çok az su ekleyip 10 dakika kadar iyice birbirine girmelerini bekliyorlar.


*Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.


*Ardından pişen fasulyeleri güvece aktararak 1 bardak su daha ekliyor ve 200 derece fırında 45 dakika-1 saat kadar pişiriyorlar.