Erkeklerin kilo vermesi daha mı zor? Uzmanlar yanıtladı...

Erkekler gerçekten kadınlardan daha mı zor kilo veriyor? Bu sorunun bilimsel ve psikolojik yanıtları aranıyor. Araştırmalar ise çarpıcı bir gerçeği ortaya koymakta. Aslında erkeklerin durumu biraz farklı... Peki nasıl?

Son Güncelleme:

Birleşik Krallık'ta uzmanlar ülkedeki erkeklerin yüzde 41'inin kadınların ise yüzde 31'inin fazla kiloları olduğunu ortaya koydu. The Social Market Foundation'ın yaptığı araştırmada bu sonuçlara ulaşılırken ortaya çıkan bu durum akıllara bir soru işaretini getirdi: Erkekler için kilo vermek kadınlara göre daha mı zor?

Bu, metabolik ve tamamen fiziksel bir zorluk olabileceği gibi harekete geçme konusunda ikna olma açısından psikolojik bir zorluk da olabilir.

Son yıllarda kadınlar ve erkekler arasındaki ağırlık farkı meselesi obeziteye karşı verilen mücadelenin önemli bir konuşma noktası olarak dikkat çekmekte. Erkekler aslında bir dizi farklı nedenden dolayı kilo almaya daha yatkın görünüyor buna karşın sorunu çözmek için adım atması daha olası olanlar da kadınlar.

SADECE YÜZDE 18'İ...

NHS'in desteklediği Counterweight adlı uygulama veya özel teşebbüs olan WeightWatchers ve Slimming World gibi ticari uygulamaları ezici bir çoğunlukla kadınlar kullanmakta. Bir anket, WeightWatchers ve benzeri uygulamaların sadece yüzde 18'inin erkekler tarafından kullanıldığını gösteriyor.

Bu tarz topluluk tabanlı uygulamalara ya da bir topluluğa, bir kulübe katılmanın sürdürülebilir kilo vermenin en etkili yollarından biri olduğu söyleniyor. Bath Üniversitesi'nden sağlık psikolojisi uzmanı Prof. Dr. Fiona Gillison da dahil olmak üzere uzmanlar daha fazla erkeğin bu yöntemi nasıl daha fazla kullanacağını düşünüyor.

'ERKEKLER ÇEKİNİYOR!'

Erkekler destek gruplarının kendileri için uygun olmadığını düşünüyorlar. Prof. Dr. Gillison, “Bu gruplara katılan insanlar ağırlıklı olarak kadınlar ve bu nedenle erkekler başka çekiniyor. Aynı zamanda hizmetin gerçekten kendileri için ve onlarla alakalı olduğuna dair beklentileri de oldukça azalıyor” ifadelerini kullanıyor.

Bu tespit önemli zira araştırmalar insanların başlangıçtaki vücut ağırlıklarının yüzde 5 ila 10'unu verdiği mütevazi miktarda kilo kaybının bile, kardiyovasküler sağlıktan uyku kalitesine kadar çok sayıda fayda ile ilişkilendirildiğini göstermekte.

Boris Johnson gece geç saatlerde çikolata ve peynirden vazgeçtikten sonra başarılı bir şekilde 6 kilo verdiğini açıklamıştı. Başbakan Johnson'ın elde ettiği başarıya küçük değişikliklerle ulaşılabilir.

Prof. Dr. Gillison gibi araştırmacılar bu tarz açıklamaları cesaret verici buluyor zira erkekler kilo vermeyi taahhüt ettiklerinde bunu yapmakta kadınlardan görece daha başarılı olma eğilimindeler. Slimming World tarafından açıklanan ve 1.3 milyon katılımcının verilerinden derlenen araştırmaya göre erkek katılımcıların yüzde 5.7 ile vücut ağırlıklarının yüzde 4.3'ünü kaybeden kadınlara nazaran daha çok ağırlık kaybetmiş.

DAHA BÜYÜK DAHA AVANTAJLI...

Bu tür istatistikler yaşam tarzını birlikte değiştirmeye çalışan birçok çift için de geçerli olabilir. Aynı zamanda dikkat çeken bir bilimsel veri de erkeklerin kilo vermede aslında avantajlı olabileceğini gösteriyor. Zira kadınlara nazaran vücut kütlesi, yani basitçe kapladıkları yer, açısından daha “büyük” olma eğilimindeki erkekler bu sebeple bile avantajlı. Şöyle ki bir odada hiçbir şey yapmadan hareketsiz olarak duran ortalama bir erkek ve aynı durumdaki ortalama bir kadından günde 70 ile 100 kalori daha fazla yakıyor.

Oxford Üniversitesi'nden davranışsal tıp uzmanı Prof. Dr. Paul Aveyard, “Daha büyük insanlar, hayatta kalmak için kabaca boyutlarıyla orantılı olarak daha fazla enerji kullanırlar” diyor ve ekliyor:

“Daha büyük bir insanda günde 1.500 kalori, daha küçük bir insanda günde 1.500 kaloriden daha fazla enerji açığına ve dolayısıyla daha fazla yağ yakımına yol açacaktır.”

Bu aslında aşırı kilolu olarak tanımlanan birinin diyete ilk başlandığında çok daha hızlı kilo vermesini de açıklıyor.

HORMONLAR DA KADINLARIN KARŞISINDA!

Aynı zamanda hormonlar da özellikle orta yaştan sonra kadınlarda kilo vermeyi daha zor kılıyor. Obezite ve kilo kaybıyla ilgili genel klişelerin kadınlara özgü olması da araştırmalara göre erkekleri harekete geçmekten uzaklaştırıyor.

Son yıllarda obezite ve kilo verme yöntemleri ile ilgili akademik araştırmaların çoğunluğunun kadınlara odaklandığı belirtilmekte. Bununla birlikte bilim insanları da erkeklerin önündeki engelin biyolojik olmaktan çok psikolojik olduğundan şüpheleniyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Telegraph'ta yayınlanan “Do men really find it harder to lose weight than women?” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber