Enflasyon oranları panik atak sıklığını artırdı!
PANİK ATAKLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN 10 ÖNERİ
Nöbetler esnasında kısa vadeli de olsa panik atakla baş etmenin mümkün olabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Tekin, bu konuda yol gösterebilecek önerilerde bulundu:
“Panik atak yaşadığınızı fark edin: Panik atak, güçsüz ve çaresiz olduğunuza sizi inandırmak için zihninize çok büyük bir baskı uygulayabilir. Bu yüzden kendinize, panik atak yaşadığınızı ve tüm panik ataklar gibi nihayetinde bunun da geçeceğini hatırlatın. Böylelikle, panik atağı atlatabilmek için gerekli adımları da atabilirsiniz.
Nefesinizi düzenleyin: Panik atak sırasında yaşanan sıkıntı yüzünden kontrolsüz soluk alıp vermeniz panik ve korku duygularınızı daha da şiddetlendirebilir. Bu anormal ve hızlı soluk alma hali -hipervantilasyon-, durumunuzu daha da kötüleştirip ciddi tıbbi sonuçlar doğurabilir. Böyle durumlarda, karnınızdan derin ve düzenli bir şekilde nefes alarak solunumunuzu düzenleyebilirsiniz.
Hareket edin: Panik atak esnasında, dolaşıp hareket etmek faydalı olabilir. Yürümek hem atağın başladığı ortamdan uzaklaşmanıza hem de ritmik doğası sebebiyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olur.
Duyularınızdan birisini kapatın: Duyularınızın aşırı uyarılması, sesler, ışıklar ve görüntüler ile bombardımana uğraması panik atağınızı şiddetlendirebilir. Bu nedenle duyularınızdan birini kapatmak, iç huzurunuzu tekrar dengelemeye yardımcı olabilir. Gözlerinizi yumun veya kulaklarınızı ellerinizle kapatın ve belirli bir şey üzerinde -nefesiniz gibi- odaklanın.
Lavanta koklayın: Koku, panik atakla mücadeleye yardımcı olabilecek bir duyumuzdur. Lavanta yağı, endişe ile başa çıkmada ‘etkili’ olarak kabul edilmiştir. Panik atak geçirmeye yatkın olduğunuzu biliyorsanız, yanınızda bir şişe lavanta yağı taşıyıp küçük bir miktarda solumak, panik atak belirtilerinizi hafifletebilir. Ancak uyuşukluk halini arttıracağı için, benzodiazepin türevleri ilaçlarla birlikte kullanmayın.
Kaynak: DHA