En kıymetli varlıklarına bakan ebeveynler ne kadar yorgun?

Salgın süresince pek çok ebeveynin stresinin katlandığı ifade ediliyor. Pandeminin getirdiği belirsizlik içerisinde iş sorunları ve çocuk bakımının getirdiği yükle 'ebeveyn tükenmişliği' kavramı ortaya çıktı. Bazı uzmanlar bu kavramı dillendirmenin sakıncalı olduğuna inanıyor.

Son Güncelleme:

Dünya iki yıl boyunca salgının pençesinde yaşarken, aşılarla birlikte hayat büyük ölçüde normale döndü. Pandeminin herkesin üzerinde psikolojik olarak irili ufaklı bir iz bıraktığı aşikar. Psikologlar insanların eskisine göre daha çabuk sinirlendiğini düşünüyor. Peki ya ebeveynler? Veya salgın sürecinde yeni anne baba olan insanların durumu nasıl?

ABD’deki Ohio Eyalet Üniversitesi’nin bin 285 çalışan ebeveyn ile online olarak Ocak-Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleştirdiği çalışmaya göre; bu çiftlerin yüzde 66’sı ebeveyn olarak tükendiklerini dile getiriyor. ‘Ebeveyn tükenişi’ klinik olarak kabul görmüş bir tanım değil ancak bu anne ve babalar çocuklarının bakımı noktasında mental ve fiziksel olarak kendilerini yorgun hissedebiliyor.

Araştırmayı yapan akademisyenlere göre; anne-babaların üzerindeki stres yakın zamanda yok olacak gibi değil. Dünyanın her yerinde artan enflasyon çocuk bakımını biraz daha güçleştiriyor. Araştırmayı hazırlayan bilim insanlarından Bernadette Melnyk, “Ailelerin kendini toparlaması biraz daha zaman alacak” değerlendirmesinde bulunuyor.

Peki çocukları için her şeyi yapmaya hazır olan ebeveynler hangi noktada tükendiklerini hissedebilirler? Psikiyatr Doktor Jennifer Yen, “Ebeveyn fiziksel, duygusal ve mental olarak bir çocuğun bakımını üstlenmekten ve sürekli talepleri karşılamaya çalışmaktan tükenmiş olabilir” ifadelerini kullanıyor. Uzmana göre çocuklarına sudan sebeplerle öfkelenmesi ve onları kendinden uzaklaştırması tükenme hissinin işaretlerinden olabilir.

ETRAFTA BİRİ VARSA SORUMLULUKLAR PAYLAŞILSIN

Araştırmanın yazarlarından Dr. Melnyk ailelerin iş ve ev arasında her zaman çok iyi denge kuramamayı kabullenerek bu sorunla başa çıkabileceklerini söylüyor. Uzman zaman zaman çocuklarla ilgili sorumlulukları etrafta biri varsa paylaşabilmenin de kişiye iyi geleceğini aktarıyor.

Çalışmanın sonuçlarına göre; çalışan annelerin yüzde 68’i, çalışan babaların yüzde 42’si tükenme işaretleri vermiş. Çıkan oranlar kadınların evde daha fazla sorumluluk üstlendiğinin de işareti. ‘Ebeveyn tükenmişliği’ henüz klinik olarak kabul edilmiş bir tanı değil.

New York’ta hamile kadınlara ve yeni annelere yardımcı olmak için kurulan bir merkezin CEO’su olan Dr. Catherine Brindorf tanımı sevdiğini ancak bazı ebeveynlerin kendilerinde ‘tükenmişlik’ olmadan olduğunu düşünerek depresyon ve endişe sarmalına girebileceğinden endişe ettiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü ‘tükenmeyi’ bir tıbbi durum olarak nitelendirmiyor. Kuruluşa göre yönetilemeyen stres durumlarında ortaya çıkan bir durum. Örgüt birkaç yıl önce bu durum üzerine yaptığı tanımı değiştirerek ‘iş yeri’ ifadesini ekledi. Yani iş yerinde yönetilemeyen stresler bir süre sonra tükenişe sebebiyet verebiliyor.

TÜKENME KAVRAMIYLA MERYEM UZERLİ İLE TANIŞTIK

Türkiye ‘tükenmişlik sendromu’ tabiriyle Almanya, Kassel doğumlu ünlü oyuncu Meryem Uzerli’nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki 'Hürrem Sultan' rolünü bırakması ile tanışmıştı.

Uzerli bu olayın üzerinden 7 yıl geçtikten sonra yaptığı bir açıklamada, “Hiç kimseyi kırmamak adına her şeye ‘Evet’ deyip durdum. Kendime çok sert davranıyordum. ‘Sen bir makinesin Meryem, bu makine çalışmak zorunda’ deyip duruyordum. İç sesim sürekli ‘mükemmel ol’, ‘disiplini bırakma’ diyordu. Adeta robot gibi olmuştum. Sonunda ekibe ‘Bu tempo bana çok ağır geliyor’ dedim. Sendroma yakalandığımda artık şarjı biten bir makine haline gelmiştim” ifadelerini kullanmıştı.

Melbourne Üniversitesi tarafından yapılan farklı bir çalışmada ise Avustralya’da çocuklarının yaşı 5-11 arasında değişen 1.5 milyon çalışan ebeveynin stres seviyesinin toplumun geri kalanından daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Bu ebeveynlerin zaman zaman uyku bozukluğu ile mücadele ettikleri de ifade ediliyor.

Kaynaklar: New York Times, Today, DSÖ, Healthline, APA, Şamdan Dergisi

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber