Eğirdir Gölü için 9 maddelik eylem planı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, su seviyesi hızla düşen Eğirdir Gölü için 9 maddelik eylem planını açıkladı.

Son Güncelleme:

Yağış rejimindeki azalma ve kuraklığın etkisiyle su seviyesi hızla düşen Eğirdir Gölü için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca 9 maddelik eylem planı hazırlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bilim insanlarımızla ve ilgili kuruluşlarla çalıştık. Ön rapor doğrultusunda yol haritamızı belirledik. Acil yapılacaklar için adımlar atmaya başladık. Eşsiz güzellikteki Eğirdir Gölümüze can suyu verecek eylem planımız hazır. Başta dip çamuru temizliği ve su takviyesi olmak üzere gerekli tüm adımları atacağız" dedi.

SU, GÖZLE GÖRÜNÜR ORANDA ÇEKİLDİ

Eğirdir Gölü maksimum derinliği 13,6 metre olması gerekirken; 20 Ağustos itibarıyla 4 metre düşerek 9,6 metre civarında kaldı.

9 MADDELİK EYLEM PLANI: NELER YAPILDI?

1- KOMİSYON KURULDU

Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü koordinesinde kurulan komisyon ilgili kurumlar ve bilim insanlarından oluşan kurul nedenleri ve yapılacakları araştırdı.

2- ÖN RAPOR HAZIRLANDI

TVK Genel Müdürlüğü, göldeki sucul bitkilerin ve dipte biriken sediment ile biyokütlenin kaldırılmasına ilişkin ön fizibilite raporu hazırladı.

3- EKOSİSTEM ETKİ RAPORU

Bilim insanları Ekosistem Değerlendirme Raporu'nu hazırladı.

4- KIYIDA TEMİZLİK BAŞLADI

Isparta Valiliği koordinesinde, Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü denetiminde 8 iş makinesi ve Eğirdir Belediyesi personeli ile kıyıda ölü sucul bitki temizliğine başlandı.

NELER YAPILACAK?

1- KIYIDA VE SUDA TEMİZLİK

Koku ve sineklenmeye sebep olan göl kıyısındaki ölü sucul bitkiler toplanacak. Göl yüzeyinde bitki ve alg temizliği yapılacak.

2- ÖZEL ARAÇLAR ALINACAK

Göl içindeki temizlik için su yüzeyi temizleme aracı temin edilecek.

3- OKSİJEN SEVİYESİ ARTIRILACAK

Yüzeye ulaşan sucul bitkilerin temizlenmesiyle göldeki oksijen seviyesi artırılmış olacak.

4- DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ YAPILACAK

Göl dibinde biriken sediment ile biyokütle kaldırılacak.

5- SU TAKVİYESİ YAPILACAK

Gölün su kalitesini artırmak için su kullanımı planlaması gözden geçirilerek, su takviyesi süreçleri Bakanlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla hayata geçirilecek.

Sonraki Haber