Dünyayı değiştiren göçe ışık tutan keşif ne?
Romanya'nın Mizil kasabası yakınlarında bir Hun prensine ait olduğu sanılan mezar, Avrupa'nın en karanlık dönemlerinden biri olan kavimler göçüne ışık tutabilir. Buluntular, bölgenin hangi tarihte kime ait olduğunu ve göç eden kavimlerin izlediği rotayı aydınlatacak nitelikte.
Romanya'nın başkenti Bükreş'e bir saat uzaklıkta olan Mizil kasabasındaki otoyol inşaatında işçiler, tesadüfen Avrupa tarihinin en karanlık dönemlerinden birine aydınlatabilecek bir keşifte bulundular. İnşaatta bir Hun prensine ait olduğu düşünülen bir mezar ortaya çıkarıldı. Mezar, kavimler göçüne de ışık tutuyor.
Kavimler göçü, Türklerin ataları olan Hunların Orta Asya'dan batıya göçleri sırasında Gotlar ve Vandallar gibi barbar kavimlerini batıya itmesi sonucu yaşandı. Batı ve Doğu Roma (Bizans) İmparatorlukları barbar kavimlerin akınına uğrarken Batı Roma İmparatorluğu 476 senesinde çöktü.
'100'DEN FAZLA PARÇA BULUNDU'
Romanya'nın Mizil kasabasındaki A7 otoyolunun bir kısmının inşaatında geçtiğimiz Aralık ayında ortaya çıkarılan mezarın milattan sonra 4 veya 5'inci yüzyıla ait olduğuna inanılıyor. Mezarın bulunduğu Mizil kasabası, Karadeniz sahillerinden 220 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Mezardan çıkarılan kişinin uyruğu tam olarak belli olmasa da bölgenin o dönem Avrupa Hun Devleti yönetiminde olması ve mezardan çıkarılan buluntular nedeniyle bir Hun prensi olduğuna inanılıyor.
Romanya'nın başkenti Bükreş'te bulunan Vasile Parvan Arkeoloji Enstitüsü'nden bir araştırmacı olan Silviu Ene, "Mezarda, bazıları değerli taşlarla işlenmiş silahlar ve altın takılar da dahil olmak üzere 100'den fazla parça bulundu" dedi.
Mezarda değerli taşlarla süslü altın takıların yanı sıra, altın varaklarla işlenmiş yaldızlı bir kın içinde bir demir kılıç, bir hançer, demir ok uçları demetleri ve kemikten yapılmış yay süsleri bulundu.
Bulunan hançer, değerli taşlarla işlenmiş altın kaplı kabzasıyla dikkat çekiyor. Arkeologlar ayrıca yaldızlı bir eyer, bronz bir kazan, birkaç süslü mumluk ve mücevher parçalarının kalıntılarını ortaya çıkardılar. Prensin iskeleti ise bir bütün halinde bulunurken, prensin yüzünde altın bir maske olduğu ifade ediliyor. Arkeologlar ayrıca mezarda prensin atının da gömülü olduğunu ancak atın sadece kafatası ve bir bacağının iskeletinin bulunduğu belirtiliyor.
Yine Romanya'nın güneybatısındaki Buzau eyaletinde, Vizigotlar ve Hunların göç dönemine özgü nesnelerin bulunduğu altı alan daha bulundu. Mizil ve yakınındaki Buzau'da yapılan bu keşifler tarihçilere ve arkeologlara göçmen halkların yolculuklarında izledikleri rotayı gösteriyor. Buzau Müzesi'nden bir arkeolog olan Gabriel Staicuț, "Hunlar altına çok ilgi duyuyorlardı ve ona çok değer veriyorlardı" diyor.
Kavimler göçü dönemine ait en değerli buluntulardan biri, yaklaşık 20 kg ağırlığındaki yine bölgede yaşayan kavimlere ait olduğu sanılan Pietroasa Hazinesi. Bu hazine, Mısır firavunu Tutankhamun'un mezarının keşfedildiği 1921 yılına kadar dünyanın en büyük altın hazinesiydi. 1837'de Romanya'daki Istrita tepesinde iki köylü tarafından keşfedilen hazine; kase, tabak ve içki kaplarından oluşan 22 parçalık altından nesneleri içeriyordu.
KAVİMLER GÖÇÜ
Türklerin atası olan Hunlar, Orta Asya kökenli göçebe atlılardı. Çin baskısı, kuraklık ve otlakların tükenmesi gibi sebepler nedeniyle Hunlar Orta Asya'dan batıya doğru göç ettiler. Hunlar, milattan sonra dördüncü ve beşinci yüzyıllarda Doğu Avrupa'yı işgal ederken, Gotlar ve Vandallar gibi diğer halkları topraklarından çıkararak batıya göç etmelerine neden oldular.
Hunlar, o zamana kadar Karadeniz'in batısındaki toprakların (günümüzde Romanya) çoğunu kontrol eden Bizans (Doğu Roma İmparatorluğu) İmparatorluğu için özel bir sorundu. Ancak Bizanslılar bölgeyi Attila liderliğindeki Avrupa Hun Devleti'ne kaptırdı. Attila, daha sonra batıya hareket ederek Batı Roma İmparatorluğu elinde bulunan Galya bölgesini (günümüzde Fransa ve batı Almanya) ele geçirdi.
Kaynaklar: El Pais, Live Science, Kavimler Göçü ve Batı Roma İmparatorluğu’nun Çöküşü (Fatma Çapan, Baran Güvenç, 2017)
Kaynak: Haber Global TV