'Düğünde takılanlarla oyun bilgisayarı aldı' | Oyun bağımlılığı boşanma sebebi sayılıyor

Pek çok bağımlılık gibi oyun bağımlığı da kişilerin hem sağlığına hem de özel hayatına zarar veriyor. Özellikle eşleri oyun bağımlısı olan kadınlar evliliklerinin çatırdamasından şikayetçi. Oyun bağımlılığı hukuken de boşanma gerekçesi sayılıyor.

Son Güncelleme:

Video oyunları ve internet bağımlılığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’na 'bilgisayar oyunu bağımlılığı' adıyla dahil edildi. Oyun bağımlılığının ardında rekabet hırsı, stres atma ve gerçeklerden kaçma gibi gerekçeler yatıyor. Özellikle oyun bağımlısı kişilerle evli kadınlar, eşlerinin bağımlılığının evliliklerine zarar verdiğini dile getiriyor. Peki bu oyunlar kişiyi nasıl dünyadan kopartacak kadar bağımlı yapabiliyor?

Özellikle Z kuşağı arasında bu oyunları gelir kapısı haline getirenler mevcut. Uzun süre ekran başında oturanlar, özel hayatında da sorunlar yaşamaya başladı. Öyle ki bu sorunlar boşanma noktasına bile varabiliyor. Uzmanlar, mobil oyunların aldatmaya da sebebiyet verebildiğini söylüyor ve yetişkinlerin oyun bağımlılığı sonucunda psikolojik ve fiziksel sağlık sorunları yaşayabileceklerinin altını çiziyor.

OLUMSUZ DUYGULARLA BAŞ EDEBİLMEK İÇİN

Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Evren, oyun oynamanın alkol ya da madde kullanımında olduğu gibi beyinde ödül merkezini etkilediğini belirtiyor. Evren, “Bu durum davranışın devam etmesine neden olur. Olumlu pekiştirmede keyif alma söz konusuyken, tam tersi durumda da kişi olumsuz duyguları ile baş edebilmek için oyuna yönelir. Oyuna başlama, sonlandırma gibi durumlarda kişi kontrol kaybı yaşar” ifadelerini kullanıyor.

YEMEK YEMEYE VE UYUMAYA İLGİSİ AZALABİLİR

Evren, “Aşırı oyun oynama bozukluğu, günde 8-12 saat olarak tanımlanabilir. Bireylerin rutin aktiviteleri bile engellenir. Yemek yeme, uyuma ve gerçek dünyada insanlarla etkileşim azalır. Sorumluluklarını yerine getiremezler” diyor ve ekliyor:

“Oyun topluluklarından gelen saygınlık ve hayranlık hissini gerçek hayatta karşılayamayan kişilerde bunu daha sık görüyoruz. Kişi, saklı itemleri bulma, keşfetme arzusu, başarı elde etme, rekabet hırsı, stres atma ve gerçeklerden kaçma gibi gerekçelerden ötürü oyun oynamayı seçebilir.”

Oyun bağımlılığında kişinin yemek yemeye ve uyumaya ilgisi azalıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bazı oyunlarda, kişinin istediği ırk, cinsiyet, meslek, dış görünüm ile farklı kimlik kazandığına da dikkat çeken Evren, bu bozukluğu en çok geliştirecek şeyin ise rol yapma oyunları olduğunu söylüyor. Sanal gözlük ya da silahı kendi ateş ediyormuş gibi efektlerden ötürü oyunun içine daha çok girme hissi doğduğunu ve bunun da bağımlılığa sebebiyet verdiğini anlatan Evren, çevrimiçi oyunlardaki risklere de dikkat çekiyor.

'KİŞİ DURUMUN FARKINA VARABİLİRSE DÜZELİR'

Evli çiftlerde de partnerlerden birinin evle ilgilenmemesi, sorumluluk almaması, çocukları ile ilgilenmemesinin iletişim kopukluğuna yol açacağını anlatan Evren, bu durumun boşanmalara da yol açabileceğini söylüyor. Evren, çözümün kişinin durumun farkında olmasıyla yaratılabileceğini belirtiyor.

Kişinin, oyun oynamak yerine keyif alabileceği başka sosyal aktivitelere yönelmesinin ve oyun süresini sınırlamasının işe yarayabileceğini belirten Evren, “İlerleyen süreçlerde ilaç tedavisi, hiperaktivite bozuklukları, depresyon, kaygı bozuklukları, psikososyal tedaviler ve dikkat eksiklikleri de gündeme gelebilir” diyerek sözlerini tamamladı.

'DÜĞÜN TAKILARIMIZ İLE OYUN BİLGİSAYARI ALDI'

Eşinin evlendikleri hafta düğün takıları ile oyun bilgisayarı aldığını anlatan Necla Ö., “Kavgalarımız hep onun oyun oynama isteğinden kaynaklanıyor. Bekarken de oynardı ama evlendiğimizde bu kadar abartacağını düşünmemiştim. Bazen duş almadan ya da yemek bile yemeden oyun oynuyor. Tatil günlerinde bile o ekranın karşısında” diyor. Necla Ö., bu durumun evliliklerinin çatırdamasına yol açtığını ancak eşini çok sevdiği için boşanmayı şu an için düşünmediğini söylüyor.

BOŞANMA SEBEBİ SAYILIYOR

Avukat Hadi Dündar, oyun bağımlılığı kaynaklı boşanma davalarının yerel mahkemelerde sık sık gündeme geldiğini ve Yargıtay'da da bu kararlarının çıkmasının emsal nitelik taşıdığını söylüyor. Bu tarz davalarda boşanma gerekçelerini de açıklayan Dündar, “Eşlerden birinin görevini yerine getirmemesi, evlilik birliğinin temelden sarsılmasına neden oluyor” demekte. Dündar sözlerine şöyle devam ediyor:

“Türk Medeni Kanunu Madde 185'te, eşlerin birbirlerine karşı görevleri vardır. Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamakla ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler. Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar. Ancak, bağımlı taraf sorumluluklarını yerine getirmediğinde bu birlik bozulur.”

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber