Diş hekimliği kariyerini bırakıp 20 yılı gurbette geçiren Gülhan Kulatti

Hekimlik kariyerini bırakıp radikal bir kararla ABD'ye yerleşen Gülhan Kulatti, şimdi Amerika'da bir iş kadını ve eğitim dünyasına ait deneyimleriyle başarılı bir anne olarak hayatını sürdürüyor. Fatma Arsan'ın röportajı...

İzmir’de güzeller güzeli bir diş hekimiyken mesleğini bırakarak Amerika’ya gelmiş burada da hem iş alanında hem annelikte hem de eğitim dünyasına dair bilgileriyle başarılı bir gurbet kadını, sevgili Gigi, Gülhan Kulatti.

Peki biraz tanıyalım mı kısaca kimdir Gülhan Kulatti?

Her zaman zarif Fatma Arsan, soru sorarken dahi yükseltiyorsun. Çok teşekkür ediyorum. 

Güzeller güzeli bir diş hekimi olup olmadığım konusunda söyleceğim iki şey bu övgülerin sebebi, İzmir’in kızı olmam ve Ege Üniversitesi'nin desteğidir bence. Donanım iyi idi evet, fakat kısa sürdü. Sonrasında okul sistemlerinde Türkçe çevirmen ve yardımcı öğretmen olarak yer aldım. Sonraları da Ralph Lauren’la büyülü moda dünyasında çalışmaya  başladım . 

20 yıl sonrasında aynı zamanda iki ülke vatandaşı olarak kendimi tanıtmak istersem; her iki kültürü (Türko -Amerikan) organik olarak içselleştiren, gülüyle dikeniyle hayat yolunu yürüyen bir kadın olduğumu söylerim. En sevdiğim güllü bölümlerim ise oğullarım.

Amerika ilk gurbet durağı mıydı? Buralarda nerelerde yaşayıp en çok nereleri yaşanır buldunuz?

Biz ilk iki çocuğumuz 3 ve 1 yaşlarındayken tam iki ay boyunca 28 eyaleti kapsayan bir araba gezisi yaptık. Bir uçtan bir uca bebeklerimizle birlikte zorlu bir yol hikayesiydi. Navigasyon olmadığı yıllarda özellikle, haritayla bebekleri arkada oyalayıp eşime yol tarif edip East Coast’tan West’e gerçekten de unutulmaz bir gezi gerçekleştirdik.

Bu yolun sonunda da Washington D.C.’den Türkiye’ye döndük. Sonra da çocuklara en iyi eğitimi veren eyaletleri inceledik, eledik, seçtik. İklimi, elçiliklerimizi de düşünerek Virgina’nın Fairfax County’sini seçtik. İlk oğlumuz, büyük çocuklarımız okul hayatlarını Virginia’da geçirdiler gerçekten de. Son beş yılın ikisini New York City’de üç yılı da New Jersey’de  geçirdik. Biraz uzun tuttuysa da 20 yıl çerçevesinde diyebilirim ki; New Jersey hem yaşam dinamiği hem de devlet okullarına verdiği eğitim desteği ile takdir ettiğim ve yaşamaktan mutlu olduğum bir eyelet oldu.

Buralarda, bu gurbet elde yaşamak kolay mıdır? Neler gördünüz neler yaptınız? Nelere alıştınız, alışamadınız?

Bazen son derece kuvvetli bir özlem yaşıyorsun. Rüzgarını, çiçeğini, denizini, sevdiklerini öyle özlüyorsun, ki sanki bir gün daha kalmak istemezcesine. Sonra amaç odağında oluyor. Diyorsun ki "Bu özlem benim yürümek istediğim yolu daha anlamlaştırıyor". Hani şarkıdaki gibi  “ele geçmez istediğin uğruna savaş vermediysen“ (Ferdi Özbeğen – Büklüm Büklüm)

Amerika’daki hayat standartlarında yaşamak biz Türkler için çok rahat. Özellikle kadınlarımız için müthiş özgürlükler sağlıyor gibi görünüyor. Neler dersiniz? Amerika’da kadınların, bizim kadınlarımızın durumu, konumu nedir?

Ben bir İzmir kızı olarak özgür ve rahat büyüdüm. Kalbimde inandığım, etik olduğunu düşündüğüm her konuda sesimi kullandım. Buraya taşındığımız zamandan sonra da insan olarak olgunlaşmam ve adaleti sorgulamak adına kendimi eğitmem devam etti. Her Türkiye ziyaretimde de maalesef kadın, çocuk, insan özgürlüklerini, ahlaki değerleri ve adaletsiz alınan kararlar adına ortaya çıkagelen üzücü durumları gözlemledim. Tabii ki sadece kadın değil ve fakat kadın ve çocuk hakları başta olmak üzere Türkiye’nin notu çok kötü .

Peki çocuklarımız için buradaki eğitim ve yaşam standartları hakkında kendi çocuklarınızı da örnekleyerek,  bizimle neler paylaşırsınız?

Eğitim evde başlar. Devamında çocuğun yapısına en uygun olacak şekilde alacağı temel okul eğitimi ile çocuk şekillenir. Başarılı çocukların büyük bölümünün ebeveynlerinin üst düzey eğitim sınıfından geldiğini görüyoruz. Bu çocuklar her zaman yaşama köklerini sağlam, daha sağlam salıyorlar. Eğer bir de çocuğu geleceğe en donanımlı hazırlayan okula gönderirseniz ya da başarılı okulların olduğu bölgede yaşayarak bu yola girdiyseniz, devlet çocuğunuz için hayal ettiğiniz yolu sizinle birlikte çizen bir partner oluyor. Amerika’ya taşınma kararımız bizim bu eğitim bileşenlerini arayışımızdan doğdu. Çocuklarımızın son derece başarılı devlet okullarından aldığı eğitimin devamında başladıkları başarılı meslek yaşantılarından dolayı, gittikleri seçkin devlet okullarına her zaman müteşekkirim.

Şimdi tekrar gurbet hayatının özüne dönersek; buralarda hayata yeni başlayacak kadınlara ne öğütlersiniz?

Kendilerini lütfen bu kültürden ayrıştırmasınlar. İçinde kaybolmadan onunla bi-hal olmayı öğrensinler. Konuşulan dili iyi öğrensinler. Biraz zaman alır fakat dengede kalmayı bulsunlar ve yaşadıkları yeri sevsinler .

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber