Dijital platformlar sinema salonlarının yerini alabilecek mi?

Yüksek kiralar, teknolojinin sürekli gelişmesi nedeniyle sistem maliyetinin gerektirdiği yatırımın yüksekliği, reklam sürelerinin azalması, hasılattan direkt alınan eğlence vergisi gibi nedenlerle tüketicilerin dijital platformlara ilgisi arttı. Peki bu platformlar sinemanın yerini alır mı?

Son Güncelleme:

Özellikle son yıllarda yüksek kiralar, teknolojinin sürekli gelişmesi nedeniyle sistem maliyetinin gerektirdiği yatırımın yüksekliği, reklam sürelerinin azalması, hasılattan direkt alınan eğlence vergisi gibi nedenlerle kârlılığın düşmesinin yanı sıra tüketicilerin dijital platformlara ilgisi, evde film izlemenin konforu, izleyicilerin gelir seviyesinde azalma gibi faktörler, seyirci sayısında sert düşüşe neden olmuştu. 2019 yılında ise hiç hesapta olmayan yeni bir sürece girildi. Pandemi sürecinde uzun süre kapalı kalan sinema salonları hem işletmeciler hem de yapımcılar açışından büyük zararla sonuçlandı.

PANDEMİ ÖNCESİ SİNEMA SEYİRCİSİ SAYISI 9 MİLYON AZALMIŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "Sinema ve Tiyatro İstatistikleri 2019" bültenine göre, ülke genelinde sinema seyircisi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 12,8 azalarak 56 milyon 479 bin 209'a düşmüştü.

2019'da yerli film seyirci sayısı yüzde 17,5 azalışla 32 milyon 331 bin 764 kişi olurken, yabancı film seyirci sayısı yüzde 5,6 azalarak 24 milyon 147 bin 445 kişiye gerilemişti.

PANDEMİ SONRASINDA BEYAZ PERDE YENİDEN AÇILDI

Açılış sonra ilk günlerde seyirci bulmakta zorlanan sinema salonlarına umut ışığı Aykut enişte filmi ile birlikte geldi. Aykut Enişte 2', 186.898 kişilik açılışla Türk ve yabancı filmler arasında pandemi döneminin rekorunu kırarak sinema sektörüne beklenen mesajı verdi; izleyiciler sinema salonlarına dönmeye hazır mesajı verdi. Bu durumla birlikte dijital platformların en güçlü olduğu pandemi sonrası dönemde bile bu gişelere ulaşması dijital platformlarla birlikte sinema seyircisininde yerini koruyacağının işareti alınmış oldu.

YAPIMCILARDAN YENİ SİNEMA SEKTÖRÜNE YENİ YAPIMLAR

Nasipe olur filmi ile adından söz ettiren genç yapımcılardan Vahdet Erdoğan geçtiğimiz günlerde Nasipse2 için hazırlıkların devam ettiğini ve 2 yeni sinema projesini de onayladıklarını duyurmuştu. Vahdet Erdoğan aynı zamanda dizi çalışmalarının devam ettiğini ve bu konuda tarihimizin önemli değerlerinden Nuri Paşa ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini belirtmişti.

Vahdet Erdoğan Kimdir?

1979 yılında Sinop Boyabat'ta doğdu. İlkokulu köyünde, orta ve liseyi İstanbul Üsküdar’da okudu. Üniversite eğitimini halkla ilişkiler alanında tamamladı.

Üniversite eğitiminden sonra kurumsal ve stratejik yönetim, sosyal sorumluluk, reklamcılık, organizasyon ve siyasal iletişim alanlarında eğitimler aldı. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, sosyal sorumluluk projelerinde görevler aldı, yöneticilikler yaptı. Seyahat etmek, sosyal sorumluluk projelerinde görev almak, film izlemek hobileri ve uğraşıları arasında yer almaktadır.

Reklam, tasarım, matbaa ve organizasyon alanlarında faaliyet gösteren farklı kuruluşlarda çalıştıktan sonra 2003 yılında Greenart Group’u kurdu.

Grup bünyesinde ajans, organizasyon, outdoor reklam, prodüksiyon, araştırma ve yayıncılık hizmetlerinde faaliyet gösteren şirket ve markalar yer almaktadır.

Halen Greenart Group’un yönetim kurulu başkanlığının yanı sıra TÜRK KIZILAYI Genel Merkez Delegeliği, İstanbul Gazete ve Medya Habercileri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Boyabat 1868 Spor Kulübü Başkanlığı'nı yürütmektedir.

Mevcut çalışmalarını sürdürürken GREENART Prodüksiyon bünyesinde film yapımcılığına başladı, ilk sinema filmi Nasipse Olur’u 2020 yılında seyirciyle buluşturdu

Kaynak: Diğer

Sonraki Haber