Cemre ne zaman düşecek? 2023 ilk cemre ne zaman düşer?

İlk cemrenin ne zaman havaya düşeceği, baharın gelmesini bekleyenler tarafından araştırılıyor. Peki, ilk cemre ne zaman düşecek? İşte 2023 cemre düşme tarihleri.

Son Güncelleme:

İlk cemre düştü mü sorgusu araştırılıyor... Şubat ayının gelmesiyle birlikte, ilk cemrenin havaya ne zaman düşeceği merak edilip araştırılıyor. "Ateş", "kor", "köz" gibi anlamları olan ve halk arasında birer hafta ara ile düştüğü kabul edilen cemrenin, soğuk kış günlerinin ardından havayı, suyu ve toprağı ısıttığı yönünde bir inanç bulunmakta. Peki, ilk cemre ne zaman düşecek?

İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 27 Şubat tarihinde suya, üçüncü ve son cemre de 6 Mart 2023 günü toprağa düşecek.

Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.

"Cemre düşmesi" ayrıca hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarı çıkaramadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

CEMRE NEDİR?

Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelen hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir.

Yaşam haberleri

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber