Çay değil bildiğin zehir içiyormuşuz!
ÇAY NASIL DEMLENİR? ÖDÜLLÜ ÇAY DEMLEME TEKNİĞİ
Uzun yıllardır mutfaklarda harıl harıl demlenen çaylarda büyük
bir hata yapıldığı ortaya çıktı. Uzmanlara göre lezzetli bir çay
içmek için, ödüllü bir çay demleme taktiği olan "Önce su,
sonra çay" yönteminin, çayı çok daha lezzetli yaptığı
açıklandı.
Çay demlerken sıklıkla yapılan hatalardan biri de çayın hemen
üstüne kaynamış suyun eklenmesidir. Eğer hemen çayın üstüne
kaynamış suyu dökerseniz çay lezzetini kaybeder hem de direk
haşlanmış olur. Bu yüzden:
İlk olarak çaydanlığın altına su koyun ve ocağa alın. Alt
demlikteki suyu kaynamaya bırakın. Alt demlikteki su kaynadıktan
sonra üstteki boş demliğin içine kaynamış sudan biraz dökün.
Daha sonra yaklaşık 5 yemek kaşığı çayı(kaçak çay ise daha az
koyabilirsiniz) üst demliğe sıcak suyun üzerine yavaşça
dökün.
Sonrasında alt demliğe tekrar soğuk su ekleyin ve tekrar ateşe
koyun. Bu sırada üstteki çay yavaş yavaş demlenir ve istediğiniz
kıvama gelir.
Yaklaşık bir 10 dakika demlenmeye bıraktığınız takdirde tavşan kanı
çayınız lezzetli bir şekilde servis edebilirsiniz.
ÇAY DEMLERKEN ÖNEMLİ PÜF NOKTASI!
Çay demlerken dikkat etmeniz gereken bir püf noktası da suyun demliğe koyma şeklidir. Eğer suyu kenardan dökerseniz oksijenin kaybolmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden suyu mutlaka yukarıdan dökün böylece kaybettiği oksijeni geri kazanır ve çayınız daha lezzetli olur.
Kaynak: Haber Global TV