Birçok hastalığa neden oluyorlar! İşte evdeki akarlarla karşı doğal tarif

Akarlar, evdeki tozun ana kaynağıdır ve etkili bir şekilde ortadan kaldırılmazlarsa pek çok hastalığa yol açabilirler. Peki, sürekli temizleyemediğimiz yerlerde yaşayan akarlar nasıl yok edilir? Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, akarlara karşı etkili mücadele yöntemlerini sıraladı.

Son Güncelleme:

Aile Hekimi ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, kışın gelmesiyle birlikte yeterince havalandırılmayan evlerdeki akar tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.  

Dr. Koran, “Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte hastalıklardan korunmak için ya da üşütmemek adına camlar pencereler kapatılır ve kombi ya da sobalar ile evler iyice ısıtılır. Bu duruma bir de evlerin yeteri kadar havalandırılmaması eklenince korona ya da gripten korunalım derken başka bir tehlikeyle yüz yüze kalırız. Bu tehlike mite dediğimiz akarlardır. Çünkü akarlar kapalı, nemli ve 20°C üzerindeki ortamları çok sever ve bu ortamda rahatlıkla çoğalabilirler. Sonuç olarak akarlar; alerjik rinit, egzama, akne, kronik bronşit ya da astım ataklarının sıklaşmasına neden olur” dedi. 

"SULU YA DA HEPA FİLTRELİ SÜPÜRGE KULLANIN "

Akarların, gözle görülemeyen küçük canlılar olduğunu belirten Dr. Koran, şöyle devam etti: “Yaşamaları için en ideal ortam 20-30°C ve yüzde 60 ila 70 nemdir. Evimizde bir türlü kurtulamadığımız tozların da ana kaynağı aslında akarlardır. Beslenmelerini vücudumuzdan dökülen deri parçaları, saç, kıl, kepek ve diğer organik maddelerden sağlarlar. Ev içerisinde en rahat yaşadıkları ortamlar yatak altları, yastık, yorgan, halı, hurç ve perdelerdir. Akarlardan korunmak için en ideal yöntem evlerin sık sık havalandırılmasıdır. 50°C üstü ısılarda yaşayamadıkları için yıkanabilir kıyafet ve ev tekstili ürünleri yüksek ısıda yıkanması da akarlardan kurtulmamızı sağlayacaktır. Diğer yandan evlerdeki halı sayısını mümkün olduğu kadar azaltmamız önemli bir koruyucu yöntem olacaktır. Ayrıca kullandığımız elektrikli süpürgenin suya çeken ya da hepa filtreli olmasına da akarlardan kurtulmamıza destek olur. Çünkü diğer elektrik süpürgeleri halı ya da kumaş örtülerdeki akarların tekrar havalanmasına neden olarak daha fazla akar ile maruz kalınmasına neden olur.” 

“BİTKİLERİN GÜCÜNDEN FAYDALANIN”

Dr. Koran, her ne kadar evi sık sık havalandırsak, kıyafetleri yıkasak, her gün süpürsek de akarlardan tamamen kurtulmanın mümkün olmayacağını ifade ederek, şu tavsiyelerde bulundu: “Yatak bazaları, dolap içleri ya da perdeler gibi sürekli temizleyemediğimiz bazı yerlerde akarlar yaşamaya devam edecektir. Evimizdeki akarları en aza indirmek için tüm bu önlemlere ek olarak bitkilerin gücünden de faydalanabiliriz. Aromaterapi yağları, doğadaki organik bitkilerin özünden hazırlanan yağlardır. Yapılan çalışmalarda bazı aromaterapi yağlarının akarların çoğalmasını azaltıcı hatta öldürücü etkisi olduğunu gösterilmiştir. Karanfil, palmarosa ve biberiye uçucu yağları akarlarla mücadelede en etkili yağlardır. Her üç yağında akarların yok edilmesinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu yağlarla hazırlayacağınız karışımlar kurtarıcınız olabilir.”

EVDEKİ AKARALARLA SAVAŞAN DOĞAL KARIŞIM

Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, akarlara karşı evde kolayca hazırlayabileceğiniz şu tarifi paylaştı: 

Malzemeler:

Yarım litre soğuk su, 

2 çay kaşığı karanfil yağı,

2 çay kaşığı palmarosa yağı,

1 çay kaşığı da biberiye yağı,

1 sprey şişesi.

Hazırlanışı:

Sprey şisesinin içerisinde tüm malzemeleri koyup karıştırmanız yeterli. Evinizi akarlardan koruyup daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayacak olan bu karışımı, günaşırı sabah ve akşam olmak üzere, yatak altları, nevresimler, hurçlar, perdeler ve diğer tozlanan alanlara sıkmanız, akarlardan kurtulmamızda büyük fayda sağlayacaktır.

Kaynak: DHA

Sonraki Haber