Böyle bir şirkette çalışmak ister misiniz? 'Biz burada aile gibiyiz'
Herkes huzurla çalıştığı, hakkını aldığı bir iş yerinde çalışmak ister. Bazıları buna zaten sahipken bazıları ise düşünü kuruyor. Peki 'biz burada bir aile gibiyiz' diyen ekiplerde çalışmak nasıl? Kimi uzmanlara göre bu cümle kurulunca alarm zilleri çalmalı.
Herkes kendini iyi hissettiği bir iş yerinde çalışmak ister. Gerginlikler, tartışmalar, ayak oyunları kişinin ayağının sabahları geri gitmesine neden olur. İş yeri kültürleri ülkeden ülkeye değişirken bazılarına göre aralarında şakalaşan hatta dedikodu yapan ekipler daha başarılı oluyor. Bir de ekip yöneticilerinin ‘Biz burada bir aileyiz’ dedikleri ekip türleri var. Bu ekipler ise oldukça tehlikeli olabilir.
‘Biz burada bir aileyiz’ demek aslında ‘Senden çok daha fazla iş isteyeceğiz’, ‘Yapamayacağımiz görevleri sana yükleyeceğiz’ demenin farklı bir yolu olabilir çünkü aileniz sizden bir şey istediğinde kolay kolay itiraz edemezsiniz.
New York'ta yaşayan kariyer koçu Cynthia Pong’a göre ‘aile gibi ekipler’ işi öğrenmeleri için genç çalışanlar adına iyi olabilir. Harvard Business Review yazarı Joshua A. Luna ise bu tür ekiplere 'toksik ekipler' gözü ile bakıyor. Aile her zaman arasına sonradan katılanları da benimsemeyebilir. Gelin görümce gerginlikleri asırlardır sürmekte.
Toksik iş ortamlarında çalışmanın zorluğu hakkında bir kitap yazan Tessa West, “Evde sizden sürekli ev işi yapmanız istenir ve buna itiraz eder, hatta bazen yapmazsınız. İşte ise böyle bir talep geldiğinde bu ‘topluluğun görevi’ olarak ifade edilir" demekte.
HEM SAĞLIKLI İLETİŞİM HEM NORMAL DÜZEYDE İŞ
Kariyer koçu Pong ise bazı ailelerde rahatsız edici sözler söyleyen insanların aile içinde artık kabul gördüğünü ancak iş yerinde buna izin verilmeyeceğini aktarıyor. İş yerinde hem sağlıklı bir mesai ortamı oluşturmak hem de oldukça fazla iş istenmemesini sağlamak için ‘aile’ modeli yerine ‘iş arkadaşı’ tanımını benimseyebilirsiniz.
Uyanık olduğumuz vaktin büyük bir çocuğunu iş yerinde geçirdiğimizi düşünürsek, iş yerinde arkadaş olduğumuz insanlar kariyerimizin gelişmesine yardımcı olabilir aynı zamanda bize duygusal destek de sağlayabilirler. ‘Biz burada bir aileyiz’ sloganını ekipte yaymak isteyen yöneticiler çoğu zaman personellerinden daha fazla verim almak istiyorlar ancak personeller bu veya benzeri sebeplerden ötürü birbirleri ile fazla duygusal yakınlık kurabilip bazen yaşadıkları sorunları kişiselleştirebiliyorlar.
‘Şirketin Karakteri’ isimli kitabın yazarları Rob Goffee ve Gareth Jones aile kültürünün çalışanlar arası yardımlaşma noktasında ciddi faydaları olduğunu düşünüyor. Kitapta yer alan bilgilere göre bu ekiplerdeki insanlar işlerini ellerinde tutmak için çok da etik olmayan yollara başvurabiliyorlar.
'BASKICI BABA PROFİLİ YÖNETİCİ'
Aile kültürü yaratılmaya çalışan ekiplerde yöneticiler çok dominant olabilir (baskıcı bir baba gibi) ve bu yüzden çalışanlar fikirlerini hiç söyleyemeyebilirler. Bir süre sonra bu da ekipte ayrılıklar getirecektir. Özellikle bu kültürü ekiplerinde yayan yöneticiler geri bildirim vermekte de sorun yaşar, zira geri bildirimlerinin personeller tarafından şahsi algılanması çok muhtemel kabul edilir.
Kariyer danışmanlarına göre bir personeli işe alırken ondan beklentileri aktarmak ve birebir görüşmeleri olabildiğince performans odaklı yapmak sorunları büyük ölçüde çözecek. Ekipten çok uzak durmamak için yapılması gereken ise bir proje ile geldiklerinde önlerini açmak. O zaman yönetici ile çalışan arasındaki sınır personeller tarafından daha rahat kabul edilebilir.
Aile olmak belli bir bağı gerektirir ve bu bağ her zaman ekipleri ortak bir hedefe götürmeyebilir. Bu sebepten kariyeriniz için ‘Biz burada bir aile gibiyiz’ diyen ekipler hakkında tekrar düşünmekte fayda var.
Kaynaklar: The Atlantic, Harvard Business Review
Kaynak: Web Özel