Jet hızıyla boşanmak isteyenlere hakim nasıl bakıyor? '1 gün evli kalıp 5 yıl boşanamayan var...'

Rakamlara göre evliliklerin süresi kısaldı. Peki, mahkemeler özellikle 1 yıldan kısa süren boşanma davalarında neye dikkat ediyor, nasıl karar veriyor?

Son Güncelleme:

Evlilik kadar boşanmalar da bir o kadar da hayatın gerçeği. Taraflar, evlilik birliğini sürdüremediklerine ikna olduklarında anlaşmalı olarak boşanma kararı alabiliyor. Bazıları ise davalarını çekişmeliye döndürüyor ve süreç uzayabiliyor. Ünlüler ise bazen aynı gün bile boşanabiliyor. Bazı avukatlar ise, çiftleri terapiye gönderdikten sonra karar vermelerini istediklerini söylüyor.

Oyuncu Merve Boluğur ile DJ Mert Aydın'ın evlilikleri sadece 40 gün devam edebilmiş, taraflar yollarını ayırmıştı. (Fotoğraf:İHA)

TÜİK istatistiklerine göre, 2001’de 92 bin boşanma gerçekleşirken bu sayı 2021’de 174 bine kadar yükseldi. Bu da 20 yılda boşanma sayısının yüzde 90 arttığını gösteriyor. Boşanmaların özellikle son 10 yılda, belirgin bir artış gösterdiği de göze çarpıyor. Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2021 yılındaki boşanmaların yüzde 33,6’sı evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 20,9’u ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşiyor.

Peki, madalyonun öteki yüzünde işler nasıl yürüyor? 1 yıldan kısa sürelerde, bir çift boşanmak istediğinde mahkemeler bu durumu nasıl karşılıyor, avukatlar bu işe ne diyor? Hemen kabul ediyorlar mı?

TÜİK istatistiklerine göre son 20 yılda boşananların sayısında yüzde 90 oranında artış var. Fotoğraf: Shutterstock

'BOŞANMA SEBEPLERİNE BAKMAK LAZIM'

Boşanma Avukatı Altın Mimir, evliliğin süresine değil, boşanma sebeplerine bakmak gerektiğini söylüyor. Mimir, “Eğer boşanma sebebi gerçekten de bir gün bile evli kalmamalarını gerektirecek bir nitelikte ise (fiziksel ya da psikolojik şiddet) hemen boşanmalarını söylüyorum çünkü toparlanabilme ihtimali yoktur” diyor.

Mimir, evlenmeden önce gizlenen madde bağımlılığı gibi durumların ortaya çıktığı boşanma taleplerinde, 'Tekrar düşün' demediğini anlatıyor. Ancak üçüncü kişilerden kaynaklanan durumlar söz konusuysa çiftlere, “Birbirinize vakit verin, sevginize güvenin” tavsiyesinde bulunuyor.

 '1 GÜN EVLİ KALIP 5 YIL BOŞANAMAYANLAR VAR'

Mimir , “Uygulamada 1 günlük evlilik için beş yıl boşanma davasına katlanan çiftler var” diyerek, sözlerine devam ediyor. Mimir, anlaşmalı boşanmalardan aynı gün açılıp, aynı gün karara bağlanan davalar olduğunu söylüyor. Bu kişilerin ünlü olması durumunda boşanmalarının kamuoyunu yansımasıyla daha çok şey kaybedeceklerini düşünerek, anlaşmak durumunda kalıyor. Mimir, “O nedenle basında sık sık evlilikleri 40 gün sürdü, 3-5 gün sürdü gibi manşetler görüyoruz. Bu onların yasalar karşısında imtiyazlı oldukları anlamına gelmemeli” diyerek, sözlerine devam ediyor:

“Tarafların anlaşmamaları halinde dilekçelerin tamamlanması, tanıkların dinlenmesi, delillerin toplanması gibi işlemler en az 2 yıl, sonra bir de İstinaf Mahkemeleri var orası da en az 1 buçuk yıl  ve sonrası temyiz. Nereden baksanız beş yılı bulabiliyor.”

Mimir, bu süreçte başkasıyla evlenmenin ve birlikte olmanın da yasak olduğuna da dikkat çekiyor.

'BAŞVURAN KİŞİLERİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUM'

Arabulucu Avukat Elif Yazıcı ise, boşanmanın sadece teknik olarak yasalardan ibaret bir süreç olmadığını düşünüyor. Boşanmanın da en az evlenmek kadar önemli olduğunun altını çizen Yazıcı, kendisine başvuran kişileri gerçekçi bir şekilde anlamaya çalıştığını söylüyor.

Eğer haklı gerekçeleri varsa boşanmalarına destek olduğunu anlatan Yazıcı, “1 yılı doldurmuş bir evlilikte her konuda anlaşmış olmak koşuluyla mahkeme boşanmaya karar veriyor, yasal olarak da bu şekilde düzenlenmiş” diyerek, şöyle devam ediyor:

“Ancak bir yıldan kısa süreli evliliklerde anlaşmalı boşanma şeklinde değil haklı sebepler varsa çekişmeli şekilde boşanmaya karar veriliyor. Bu durumda, taraflar kabul ettiği için süreç çok hızlı olabiliyor.”

'BOŞANMA DAVALARINDA HAKİMİN KANAAT YETKİSİ FAZLA'

Yazıcı, “Dünya genelinde boşanmanın fazlasıyla kolaylaştırıldığı toplumlar var ancak bunun evlilik kurumunu korumayı güçleştirdiğini düşünenlerdenim” ifadelerini kullanıyor. Yazıcı, “Mahkemeler yasal olarak düzenlenen boşanmaya hakim ilkelerin varlığını sorgulayarak karar veriyor ancak boşanma davaları hakimin kanaat yetkisinin fazla olduğu davalardan tabii ki bu yetki sınırsız değil” diyerek, değerlendirmesini noktalıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber