Makam aracından düğün arabasına... Bir dönemin lüks arabası limuzinlere ne oldu?

Eskiden sokaklarda ender olarak görülen ancak görüldüğünde herkesin donakaldığı limuzinler artık yok. Gücün ve prestijin sembolü bu uzun otomobiller 2000'li yılların başından itibaren sokaklardan neden kayboldu?

Son Güncelleme:

Uzun siyah veya beyaz bir otomobil. Bak bak bitmiyor. Belki bazen bir kırmızı ışıkta denk geliyor ve içindekinin kim olduğunu düşünüyorsunuz. İstanbul sokaklarında 90’lı yıllarda ve 2000’lerin başında limuzinler çok meşhurdu. Lüksün yollarda vücut bulmuş hali bu otomobilleri son yıllarda megakentin sokaklarında göremez olduk. Türkiye’de bu otomobilleri alacak hali vakti yerinde insan sayısında sorun olmadığına göre neden limuzinler artık yok?

Limuzinler hala belirli şirketlerden kiralanabiliyor. Retro Limuzin’in sahibi Erhan Eren 25 yıldır limuzin kiralama işinde olduğunu söylüyor. Eren’e göre şu an İstanbul’da faal olarak hizmet veren limuzin sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor. Son 15-20 yıl içerisinde limuzinlerin yerini ünlü Alman otomobil markalarının VIP araçları almış. Bu araçların içi öyle bir dizayn ediliyor ki limuzinden konfor olarak farkı yok.

‘USTASI YOK’

Erhan Eren’e göre şu an limuzin tipindeki araçları yürür halde tutmak için bakımlarını sürekli yapmak gerekiyor ve bu ciddi bir masraf. Eren, "Bu araçları yapabilen, tamir edebilen usta sayılarında da eksilme var. İyi bir Amerikan otomobili ustası da kalmadı. Sanayideki arabalarda lüks Alman otomobilleri bulamazsınız çünkü sahipleri onları yetkili servislere götürüyor. Bakımları ve yedek parçalarının pahalı olması bu araçlara sahip olunmasını engelliyor" dedi.

Eren bunlara rağmen limuzin kültürünün az da olsa devam ettiğini anlatıyor ve daha çok düğün organizasyonları için araç sağladıklarını söylüyor. Eren’e göre limuzinlerin eskiye göre çok fazla tercih edilmemesinin bir diğer sebebi ise insanların dikkat çekmek istememesi. Limuzin kiralama şirketinin sahibi, “İş insanlarının ifşa olmamak gibi bir derdi var” demekte.

Özel davetlere katılmak isteyen bazı insanlar da ender de olsa limuzin kiralıyor.

8 SAAT YAKIT DAHİL 3 BİN TL

Bugün İstanbul’da 8 saatlik bir limuzin kiralama ücreti yakıt ve şoför de dahil 3 bin TL. Eren’e göre lüks Alman araçlarının artık limuzin konforunda otomobiller üretmesi de uzun siyah otomobillerin piyasadan eksilmesine neden oldu.

HC Limosine firmasının yöneticisi Hayri Ceylan da artık piyasaya sıfır model limuzin çıkmadığından dem vuruyor. Ceylan limuzinlerin park sorunu sebebiyle de tercih edilmediğini söylerken, “Çok uzun bir araç istenen gibi hareket edemiyor. Her yere giremiyor. İstanbul gibi bir yerde kullanılması çok zor. Normal limuzin kullanan iş insanı neredeyse kalmamıştır” demekte.

Antalya'da turistler zaman zaman limuzin kiralıyor.

'TÜRKLER BİR SAATE SIĞDIRMAYA ÇALIŞIYOR'

Soy ismini vermek istemeyen limuzin kiralama işindeki başka bir isim Hayrettin Bey, limuzinlerin şu an ağırlıklı olarak turizm sektörüne hizmet verdiğini anlatıyor. Antalya’daki düğün organizasyonlarına saati 1000 TL’den limuzin sağladıklarını belirten firma yetkilisi, “Turistler merak ediyor ve kiralıyor, kur onları etkilemediği için en çok onlar tercih ediliyor. Havalimanından otele, otelden başka bir etkinlik mekanına limuzin kullanıyorlar” diyor. Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybından dolayı turistlerin artık daha fazla limuzin kullandığını anlatan iş insanı, “Türkler düğün için kiralıyor, onlar da bir saate sığdırmaya çalışıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

‘BAKIM PARÇALARI AMERİKAN YAPIMI’

Hayrettin Bey, ayrıca pandemi öncesine göre limuzin kiralamada çok büyük düşüş olduğunu bildirirken, "Antalya'da bir tane limuzin var, diğerleri güncel olarak kullanılmıyor. Bakım parçaları Amerikan yapımı olduğu için çok fazla masrafı çıkıyor. Türkiye'den tedarik edemiyorsunuz, yurt dışından gelmesi gerekiyor. Parça fiyatları 2-3 katına kadar çıktı" diyerek sözlerini bitirdi. 

Amerikan Başkanı Joe Biden'ın kullandığı 'Beast' (Canavar) ismi verilen Chrysler marka limuzin. Fotoğraf: Reuters

13 MİLYON DOLAR FİYAT

En çok kullanılan limuzin markalarından 89 model Lincoln Towncar Strech Limousine, şoför yanı da 1, arkada 6 kişilik karşılıklı oturma yeri var. Boyu 7.80 metre ve 250 beygir gücünde olan limuzinin şu anki fiyatı 400-500 bin TL arası. ABD Başkanı Joe Biden'ın kullandığı 'Beast' (Canavar) ismi verilen Chrysler marka limuzin. Ise 5.5 metre boyunda ve 10 ton civarında ağırlığı var. Kurşun geçirmez camları olan limuzinin fiyatı 13 milyon dolar.

Bir e-ticaret sitesinde ise 10'a yakın satılık limuzin ilanı var. İlanların en ucuzu 550 bin TL'den başlıyor. En pahalısı ise 2011 model 9 metre boyundaki town car stretch limuzine ait. Fiyatı ise 3 milyon 450 bin TL.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber