Bir dönem hekimler ve mühendisler gündem olmuştu... | Veteriner hekimler neden yurt dışına gidiyor?

Doktor ve mühendislerin yurt dışına göç etmesi son dönemlerde en çok konuşulan meselelerden biri. Şimdi de Türkiye'den başka ülkelere giden iş kollarına veterinerlerin de eklendiği belirtiliyor. Veteriner hekimler, başta İngiltere ve Almanya gibi istihdam açığı olan ülkelere gidiyor.

Son Güncelleme:

Beyin göçü önemli bir sorun. Türkiye, uzun zamandır birçok Batı ülkesine yetişmiş eleman ve kalifiye işçi gönderiyor. Özellikle Almanya 1960'lı yıllarda yurt dışından misafir işçi kabul etmiş, yüzbinlerce Türk vatandaşı bu ülkeye yerleşmişti. Günümüzde ise Avrupa ülkelerinde birçok meslek kolunda hala istihdam açığı bulunmakta.

Son günlerde İngiltere ve Almanya basınında çıkan haberlerde bu ülkelerde veteriner hekim açığı bulunduğu bilgisine yer veriliyor. Almanya genelinde yaklaşık 44 bin, İngiltere'de ise 26 bin veteriner hekim bulunmakta. Tarım ve Orman Dergisi'ndeki verilere göre de Türkiye'de yaklaşık 30 bin veteriner hekim çalışıyor. Türkiye Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Bugün Avrupa’da özellikle büyük baş hayvanlarla çalışan hekim sayısında açık bulunmakta, bu ülkeler bizim gibi ülkelerden bu açığı gidermeye çalışmakta" diyor.

'İŞSİZLİK BİRİNCİ NEDEN'

Prof. Dr. Arslan, son yıllarda diğer alanlarda olduğu gibi veteriner hekimlik mesleğinde de yurt dışına göçün arttığını söylüyor. Arslan "Özellikle yabancı dile hakim, akredite fakültelerden mezun meslektaşlarımız maalesef yurt dışına gitmeyi tercih ediyorlar" diyor. Veterinerlerin yurt dışına gitmesinin en önemli nedenlerden birinin, giderek artan iş bulamama sorunu olduğunu kaydeden Arslan, sözlerini şöyle sürdürüyor: 

Ülkemizde eğitim/öğretimi sürdüren 32 fakülte bulunmakta, bu fakültelerden her yıl üç bine yakın veteriner hekim mezun olmakta. Kamuda veteriner hekimlerin en büyük çalışma alanı Tarım ve Orman Bakanlığı. Ancak son 10 yılda mezun sayısının yüzde 10’nu bile istihdam edilmedi.

Prof. Dr. Arslan, serbest çalışan veterinerlerin zorlaşan çalışma koşulları nedeniyle, çiftlik hekimliği yapan veterinerlerin de hayvancılığın azalması nedeniyle yurt dışına gittiklerini ifade ediyor.

Türkiye'de yakında çiftliklerde çalışan veteriner sayısının azalacağı tahmin ediliyor. Fotoğraf: İHA

Murat Arslan, eskiden yılda 5-10 kişinin planlı bir şekilde eğitim amacıyla yurt dışına gittiğini, son bir yılda ise yurtdışına giden veteriner hekim sayısının 200'ü aştığını ve bir o kadarının da onay beklediğini vurguluyor. "Artış 20 katı buldu" diyen Prof. Dr. Arslan, kendilerine başvurmadan da yurt dışına giden hekimler olduğunu belirtiyor. Arslan, "Önümüzdeki yıllarda özellikle çiftlik hayvanları alanında çalışan veteriner hekim sayısının azalacağını tahmin ediyoruz" diyerek sözlerini sonlandırıyor.

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk ise, Türkiye'deki bazı veteriner fakültelerinin, AB'deki veteriner fakülteleriyle aynı kalitede eğitim verdikleri için akredite olduklarına dikkat çekiyor. Ertürk, "Özellikle akredite olan veteriner fakültesi mezunlarını yurt dışından talep ediyorlar" ifadelerini kullanıyor.

YABANCI ŞİRKETLER VETERİNER HEKİMLERİ GÖTÜRÜYORLAR

Yurt dışından bazı şirketlerin Türkiye'de akredite olmuş veteriner fakültelerinden mezun olan veteriner hekimlere "Gelin, bizim ülkede çalışın" dediklerini söyleyen Ertürk, bu tarz şirketlerin başta İngiltere olmak üzere yabancı ülkelere veteriner hekim sağladığını kaydediyor. Dr. Ertürk "Özellikle yeni mezun meslektaşlarımız da ne yazık ki Türkiye'de iş olanaklarının yetersizliği ve iş bulsalar bile ekonomik anlamda zorlandıkları için gitmeyi tercih ediyorlar" diyor. Ertürk, 2 yıllık pandemi sürecinde sadece Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden 48 veteriner hekim gittiğini söylüyor.

Kamunun yeterince veteriner hekim istihdam etmediğine vurgu yapan Ertürk "Artık meslektaşlarımızın serbest çalışma imkanları da yok. Çünkü Türkiye'deki hayvan sayısı da hayvancılık da azaldı" diyor. Ertürk, evcil hayvan sektörünün de çok sayıda klinikle dolmasından ötürü bu alanda da iş şansının azaldığını dile getiriyor.

Dr. Gülay Ertürk, yurt dışına giden hekimlerin daha çok mezbahalarda çalışmak için gittiklerini belirtiyor. Ertürk'e göre, Türkiye'den giden hekimler, yurt dışında gıda güvenliğinden sorumlu ya da hastalık önleyici hekim olarak çalışmakta.

HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat da bazı illerde veteriner sıkıntısı olduğunu doğrulamakta. Ancak Şenpolat farklı bir soruna dikkat çekiyor. Veterinerlerin mevzuata göre sadece bağlı bulundukları ilde çalışabildiğini, bu durumun da kendileri için sıkıntı yarattığını dile getiriyor. Şenpolat "İstanbul'daki avukat Türkiye'nin her yerinde çalışabiliyor ama İstanbul'daki veteriner hekim başka ilde çalışamıyor" diyor. Şenpolat "Ben veteriner sıkıntısı olan bir yerde İstanbul'dan uzman veteriner hekim getirtip bir hayvanı tedavi ettiremiyorum. Çeşitli bürokratik engellerle karşılaşıyorum" diye belirtiyor.

Ek kaynak: Die Welt, Statista

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber