Balık popülasyonuna kameralı takip: Akdeniz ve Karadeniz'de istilacı türlerde artış var

Akademisyenler, Akdeniz ve Karadeniz'de dalış yaparak, yapay ve doğal kayalık bölgelerdeki balık popülasyonunu, su altı kamera sistemiyle incelemeye aldı. Yapılan araştırmada Kızıldeniz'den Akdeniz'e ulaşan istilacı türlerin koruma alanlarında daha fazla büyüyüp, yerli türleri tehdit ettiği tespit edildi.

Son Güncelleme:

Balık popülasyonları kamerayla takip edildi. Özellikle Karadeniz ve Akdeniz'de istilacı türlerde artış gözlemlendi.

Türkiye'nin su altı ekosistemleri üzerine araştırmalar sürüyor. Akademisyenler balık çeşitliliği, boyutları ile yapay ve doğal kayalık bölgelerdeki balık popülasyonunu, kamera sistemiyle incelemek için Akdeniz ve Karadeniz'de dalış yaptı. Akdeniz'den Demre ve Karadeniz'den Sürmene ilçeleri pilot bölge olarak seçildi. Koruma alanlarıyla koruma alanı dışında kalan bölgelerde balık çeşitliliği ve boyları karşılaştırıldı. Karşılaştırılan doğal ve yapay kayalıkların, balık çeşitliliğine olan etkileri gözlemlendi.

İncelemede; Karadeniz'de, yapay kayalıkların balık çeşitliliğini artmasına olumlu etkiler yarattığı tespit edildi. Kızıldeniz'den Akdeniz'e ulaşan istilacı türlerin koruma alanlarında daha fazla büyüyüp kontrolsüz çoğalmalarının yerli türleri tehdit ettiği ortaya kondu.

Bilim insanları, dalışların yanı sıra su altı kamera sistemine yapay zeka entegrasyonu yapılarak dipte balık türlerinin otomatik tanımlanarak sayılmasını hedefliyor.

Antalya'da çifte gökkuşağı sürprizi Mersin'de bitkin düşen atmacaya itfaiyeciler sahip çıktı Aç kalan kızıl tilkiye küp şekerli besleme Denizli'deki kayak merkezinde zumba etkinliği Soğukta aç kalan güvercinlerin yardımına yetiştiler Leylekler bu yıl da Iğdır'da kaldı