Asbest riskli okul uyarısı, "2010 öncesi yapılanlar incelensin"

İngiltere'de "Asbest Komitesi Ortak Birliği" tarafından yayınlanan son raporda, ülkedeki 21 bin okulda halihazırda asbest içerikli malzeme olduğuna yönelik uyarı gözleri Türkiye'deki duruma çevirdi. Uzmanlar, 2010 yılından önce yapılan okulların incelenmesi gerektiğini söylüyor...

Son Güncelleme:

İngiliz Hükümetine bağlı "İngiltere Asbest Komitesi Ortak Birliği" tarafından yayınlanan son asbest verileri, Türkiye'de de endişe yarattı. Komite tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, İngiltere'de 1980 ile 2017 yılları arasında zehirli asbest maddesinin neden olduğu çok sayıda ölüm gerçekleştiği belirtilirken, özellikle okullardaki duruma dikkat çekildi.

Asbest lifleri akciğer hastalıklarının başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

İngiltere'deki sınıflarda son 40 yılda asbest maruziyetinin neden olduğu hastalıklar nedeniyle 10 bin öğrenci ve öğretmenin yaşamını yitirdiği öne sürülürken, ülkedeki 21 bin okulda ise halihazırda asbest içerikli malzemeler olduğuna değinildi. İngiltere'de ortaya konulan iddiaların ardından Türkiye'de benzer riskler olup olmadığını sorduğumuz uzmanlar ise özellikle 2010 yılından önce yapılan okulların incelenmesi gerektiğine dikkat çektiler.

KAĞIT ÜZERİNDE DENETİM

İstanbul'da 2010 ve öncesinde yapılmış bina sayısı 818 bin 339 olarak telaffuz edilirken, bu yapıların yaklaşık 264 bini ise 1980 öncesinde inşa edilen binalardan oluşuyor. 2010 ve öncesi binaların en yoğun olduğu ilçelerin başında ise Fatih, Üsküdar, Bağcılar, Pendik, Beykoz, Ümraniye geliyor. 2010 yılından önce yapılan okul sayısı da yüzlerle ifade edilirken, Asbest Uzmanı Kenan Yıldız ise İngiltere'deki risklerin Türkiye için de geçerli olduğunu belirterek, "İstanbul özelinde maalesef asbest imhası konusunda halen titiz davranılmıyor. Belediyelerde bu alanla ilgili sorumluların işlerini tam olarak yapmadıklarını biliyoruz. Halihazırda kağıt üzerinde denetim devam ediyor" diyor.

BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZ 

Yıldız, 2010 yılından önce yapılan eğitim kurumlarında asbest maddesi olup olmadığının mutlaka araştırılması gerektiğini de ifade ederken, "İstanbul gibi kalabalık bir şehirde hem eski bina ve eğitim kurumlarındaki malzemelerin içeriği, hem de kentsel dönüşümde ortaya çıkan zararlı tozlara karşı denetim ve uygun bertaraf işlemleri gerçekleştirilmeli. En titiz davranan belediyelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor" diye konuştu.

DESTEĞE HAZIRIZ

Asbest liflerinin solunum yoluyla çok ciddi sorunlara yol açabileceğini de sözlerine ekleyen Yıldız, "Belediyelerin kentsel dönüşümde çok titiz çalışması gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ilçe belediyelerden yetkililere denetimde aksaklık ve ihmalleri göstermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Bazı müteahhitler 8-10 bin liralık masraftan kaçınmak için suistimalde bulunduğu iddia ediliyor. 

İNGİLTERE'DEKİ RAPOR ENDİŞE VERİCİ 

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği Başkanı Cafer Fidan ise asbestli bina ve dönüşümdeki bertaraf konusuna ilişkin tam rakamların bilinmediği uyarısında bulunuyor. "İstanbul özelinde maalesef asbest bertarafı konusunda halen titiz davranılmıyor" diyen Fidan, uyarılarını şöyle sıralıyor: "İngiltere'de yayınlana rapor herkesi düşündürmeli. Türkiye'deki belediyelerde bu alanla ilgili sorumluların işlerini tam olarak yapmaları çok önemli. 2010 öncesi yapılan okullar incelensin. Hep söylüyoruz; bazı müteahhitler 8-10 bin liralık masraftan kaçınmak için suistimalde bulunuyor. Kağıt üzerinde rapor hazırlayan kişiler olduğunu sektördeki birçok kişi biliyor."

 ASBEST HER MALZEMEDE OLABİLİR

Öte yandan daha önce TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu tarafından hazırlanan "İstanbul Asbest Rpaoru" başlıklı araştırmada ise "Ülkemizde de 2010 yılında asbest üretimi ve kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Ancak bu tarihe kadar inşa edilen sayısız ev, devlet dairesi, okul, hastane, askeri üst ve pek çok endüstriyel ürün vasıtasıyla asbest halen hayatımızın her anında yer almaktadır" uyarısı yapılıyor.  Raporda asbest içerikli malzemelerin neler olabileceği ise, "Elektrik hatlarının, kabloların yalıtımı, ısıya ve suya dayanıklı kumaş üretimi, çatı kaplama malzemeleri, binaların çatı ve duvar yalıtım malzemeleri, yer kaplama malzemeleri, yer kaplama malzemelerinin yapıştırıcıları, hazır duvar panelleri" olarak sıralanıyor. 

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber