79 yaşındaki adam nasıl 'zirvede' kaldı?

Bu haberi okuduktan sonra üşendiğiniz koşu bandına tekrar çıkmak isteyebilirsiniz. 79 yaşındaki Bill Burke 67 yaşına geldiğinde dünyanın en yüksek zirvelerine tırmanmıştı. Asla yorulmayan bu adamın sırrı basit: Disiplin, disiplin, disiplin.

Son Güncelleme:

Bill Burke, büyük şirketlerin avukatlığından 2003 yılında emekli olduğunda kendisini fiziksel ve mental açıdan zorlayacak, seyahat tutkusunu da besleyecek bir aktivite arıyordu. Halihazırda Costa Mesa, California çevresindeki dağlarda, tepelerde yürüyüşler yapıyordu ve dağcılık sanatını öğrenmenin kendisini tenisten ya da golften daha çok cezbettiğini fark etmişti.

Yüksek irtifa tırmanışı kursuna katıldı, bu alanda yoğun bir şekilde çalıştı ve bir yıl içinde dünyanın zirve noktalarına tırmanabilir bir hale geldi. 67 yaşına geldiğinde tüm kıtalardaki en yüksek noktalara tırmanmayı başarmıştı. Bu noktaların arasında Everest Dağı da vardı. Hem de iki kez...

Şimdilerde ismi, en çok saygı gören dağcılar arasında yer almakta. Nepal-Tibet sınırında bir zirveye adı dahi verildi.

Bu sporun gerçek anlamıyla 'zirvesine' çıkarken çok kez başarısız da oldu, yılmadı, denemeye devam etti. Dört kez Everest Dağı'na dört kez de şimdilerde adı verilen zirve olan Burke-Khang'a tırmanırken doğa ona üstün geldi. Ancak bu, dağcılık sporunun özünde var. Hatta vazgeçebilmek bu spor için çok önemli bir meziyet:

Zirve artık görüş açınızdayken geri dönmeye karar vermek... Bu gücü toplayabilmektir, bir zayıflık değil. Bana bu serüven boyunca çokça destekçi olan ailemi düşünmem gerek.

2014'te Everest Dağı'nın zirvesine tırmanmayı başaran, 2019'da Mississippi Nehri boyunca tek başına 120 günlük bir kano yolculuğuna çıkan ve 3 bin 700 kilometre kürek çeken 79 yaşındaki Bill Burke, nasıl oluyor da böylesi zorlu bir sporu başarıyla yapabiliyor? Nasıl antrenman yapıyor, nasıl besleniyor?

MOTİVASYONUNU NASIL BULUYOR?

Son sorudan başlayalım. Bill Burke, “Hedefler beni heyecanlı ve motive tutuyor. Yaşlanmak yaşamayı bırakmak anlamına gelmiyor. Sadece daha çok antrenman yapmamız gerekiyor” diye konuşuyor.

Koronavirüs, İspanya'da gerçekleştirmek istediği yaklaşık 650 kilometrelik Camino Frances Yolu yürüyüşünü yapmasına mâni olmuş. Bu sonbaharda bu hedefini gerçekleştirmek istiyor. Ayrıca hedefinde Missouri Nehri'nde 3 bin 500 kilometreyi aşkın bir kano yolculuğu gerçekleştirmek de var.

Bill Burke Tibet'teki kamp bölgesinde. Fotoğraf: eightsummits.com

ANTRENMAN:

Burke, haftanın 6 günü antrenman yapıyor. Ayrıca her sabah güne, alt beline odaklandığı 10 dakikalık esneme hareketleriyle başlıyor. 30 dakikalık kardiyo ile ısınıyor. Isınmaya eğimli koşu bandı, basamak makinesi, eliptik bisiklet, sabit bisiklet ve kürek dahil.

Hedefine göre dört farklı güce dayalı antrenman yapıyor. Her biri üç set 20 tekrardan oluşan dört farklı egzersiz içeriyor. Egzersizler arasında 70 tekrar ip atlıyor.

Salı ve perşembe günleri 11'er kilometre yürüyor. Takviminde bir tırmanış varsa ona göre civardaki tepelere çıkıyor. Pazar günlerini ise gelişim bozukluğundan muzdarip 21 yaşındaki torunuyla geçiriyor. Engelli torunu Ollie'yi bisikletinin arkasına oturtuyor, birlikte kendilerini doğaya atıyorlar.

Bill Burke, “Ollie, hayatının her günü Everest'e tırmanıyor. Motivasyon kaynağım” diyor.

Tam bir ilham kaynağı olan Bill Burke, yaşı ilerledikçe antrenmanlarını da değiştirdiğini vurguluyor. Yarı yaşındakilerin yapacağı antrenmanları, bench-press gibi egzersizleri artık yapmadığını belirten Burke, ağırlığı azaltıp tekrarı artırdığını, koşu bandında koşmaktansa eğim ayarlayıp yürüdüğünü söylüyor ve ekliyor:

Spor salonundan acı içinde değil tatlı kas ağrılarıyla ayrılıyorum.

BESLENME:

Her sabah şekerli ve bol kremalı bir fincan kahve içiyor. Kahvaltıda iki çırpılmış yumurta, domates, yeşil soğan, bacon, bir kase kuru üzümlü gevrek yiyor. Öğle yemeğinde ise protein tozu veya salata tercih ediyor.

Akşam yemeği için favorisi kıymalı taco. “Eşim harika bir aşçı” diye ekliyor. Tam bir acı sos hastası olan Bill Burke, olağanüstü derecede acı olan hayalet biber (bhut jolokia) için ise “Favorim” diyor.

MÜZİK:

Bill Burke; The Beach Boys, The Beatles, Alabama, Frank Sinatra ve Bob Dylan dinliyor.

Dr. Michael Rogers, Bill Burke hakkında yorum yaparken sürekli hareket halinde olmanın önemini vurguluyor. İnsanların 40'lı ve 50'li yaşlarında denge problemleri yaşadıklarını ifade eden Dr. Rogers, kasları güçlendiren aktivitelerin yaşa bağlı kas kaybını da doğal olarak azaltacağını belirtiyor.

*Bu haberde yer alan bilgiler The Wall Street Journal'da “Sore Is Good, Pain Is Bad: The Workout of a 79-Year-Old Who Twice Summited Mount Everest” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Sonraki Haber