5 asırlık damak çatlatan lezzet: Katmer... "Geçen seneye göre 2 kat fazlasına satıyoruz"

Gaziantep’te yöresel tatlılardan olan ve aynı zamanda Dede Korkut hikayelerinde bile kendinden söz ettiren ve baklava ile birlikte 500 yıllık bir geçmişi olduğu bilinen katmer, günümüzde de eşsiz lezzetiyle insanların damağında güzel tat bırakıyor.

Son Güncelleme:

Antep fıstığı ile kaymağın buluştuğu lezzet, Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının da aranan tadı oluyor. Gaziantep kültüründe, mutfağında önemli yeri olan ve yıllar öncesine kadar sadece sabah kahvaltılarından tüketilen Gaziantep katmeri, bugün ise günün her saatinde tüketilirken Ramazan aylarının ise vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Başta Gaziantep olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun olarak tüketilen katmer, iftar sofralarını yanı sıra sahur vaktinde ağızları tatlandırıyor. Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu katmere yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistler de ilgi gösteriyor 5 asırlık gelenek Yaklaşık 5 asırlık geçmişe sahip katmer geleneği son 10 yıl öncesine kadar yaygın bir şekilde yaşatılan kültürler arasında yer alıyor.

Gaziantep'te katmerin kültüre dönüşmesi ise yeni evlenen çiftlerin evlerine, düğün sabahı sabahı katmer gönderilmesiyle birlikte başladığı belirtilen katmer geleneği halen günümüzde de devam yor. Gönderilen katmerle çiftlere, "Yeni hayatınız ağız tadıyla başlasın, tatlı tatlı da devam etsin" mesajı verilerek, kahvaltıyı katmer yiyerek yapmaları öneriliyor. Aynı şekilde damat tarafı, gelinin ailesine de düğün sabahı katmer göndererek, "Ağzımızın tadı hiç bozulmasın, katmerin tadı sözlerimize, laflarımıza da yansısın" mesajı veriyor. "Sabah erkenden katmer olayı biter" Katmer Ustası Emre Yılmaz, katmerin 10 yıl öncesine kadar sabahın erken saatlerinde yapılır, en geç sabah saat 09:00 sıralarında yapımının ve satışının durduğunu kaydetti. Sabah haricinde günün herhangi bir saatinde katmeri bulmanın mümkün olmadığını anlatan Katmer Ustası Yılmaz, "Katmer şehrimizin yani Gaziantep’in 500 yıllık kahvaltı geleneği olarak 10 yıl öncesine kadar devam ediyordu. Geçtiğimiz 10 yıldan beri artık gün içi yenilen, akşam yenilen veya günün her saati yenilen bir tatlı haline geldi. Gaziantep’i ziyarete gelen herkes çok merak ediyor. Bu talep arttıkça gün boyu yapılmaya başlandı. Mesela bundan 10 yıl öncesine kadar, sabah saat 9 da katmer olayı biterdi. Çünkü Gaziantep halkı bunu kahvaltıda yerdi. Geçmişte kahvaltıların olmazsa olmazıydı. Özellikle Pazar sabahı Gaziantep evlerinde bir sofrada eksik olmayan bir ürün. Bugün de kahvaltıda Gaziantep halkı yoğun rağbet gösteriyor" dedi.

“Düğün sabahı katmer götürülürdü” Katmer Ustası Emre Yılmaz, katmerin özellikle yeni evlenen çiftlere ve damat tarafından gelin ailesine gönderildiğini de kaydederek, "Katmerle ilgili şöyle de bir geleneğimiz vardı. Eskiden yoğun olarak yapılırdı, hatta şuan günümüzde de devam ediyor. Evlenen herkese düğün sabahı katmer götürülürdü. Ayrıca damat tarafı, gelin ailesi için katmer yaptırarak, gönderirdi.

"Ağız tatları sürekli güzel olsun" diye böyle bir gelenek yıllardır sürdürülür" Sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi Gaziantep'te iftar ve sahur sofralarında kebap ve ciğer ile birlikte en çok tüketilen lezzeti olduğunu savunan Yılmaz, "Ramazanda bulunduğumuz bölgede sahur ve iftar yoğunluğu var. Bu uzun yıllardan beri devam eden bir gelenek. Gaziantep’te sahurda, iftarda genellikle ciğer yeriz, kebap yeriz sonrasında katmer yeriz hafif bir tatlı olarak, rahatsız etmeyen bir tatlı olarak bilindiği için katmer yeriz. Günün her saati yenilebildiği gibi sahurda da katmer tüketiliyor. Aşırı yoğunluğumuz oluyor” ifadelerine yer verdi.

Katmer hamurunun yapılışı Katmer hamurunun emek istediğini belirterek hamurun nasıl bir süreçten geçtiğini belirten Yılmaz “Katmerimizin hamurunu sert buğday unuyla yoğururuz. İçerisinde sadece hafif tuz var. Su, un, tuz başka hiçbir şey yok. Hamuru özveriyle, emekle, çok sert bir şekilde yoğuruyoruz. Bir gün dinlendirdikten sonra artık hamurumuzu açıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tadını turistler de unutamıyor Antep fıstığı ve kaymağı buluşturan katmer yöre halkının yanı sıra gastronomi kentini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin de öncelikle tadına baktığı lezzetler arasında yer alıyor. Bir kere tadını alan turistler, her şehre gelişinde ise katmer yemeden ayrılamıyor. Yapılışını gören turistlerin şaşırdığını vurgulayan katmer ustası Yılmaz, " Yerli ve yabancı turistlerimizden oldukça yoğun ilgi görüyoruz. Çok merak ediyorlar. Özellikle yapılışını görünce şok oluyorlar. Ortaya çıkan görsel şölen görenlerin ilgisini çekiyor ve hemen video kaydı almak istiyorlar" şeklinde konuştu Ağzı tatlandırıyor, cepleri yakıyor Damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakan katmerin son bir kaç yılda aşırı artan Antep fıstığı fiyatlarının da etkisiyle adeta cep yakıyor. Yaklaşık 2 yıl önce 2 kişilik paketi 20 ile 30 TL arasında satılan katmer, geçen yılki Ramazan ayında 60-70 TL arasında, bugün ise 120-200 TL arasında alıcı buluyor. Son bir yılda katmer fiyatlarının 2 kat arttığını da anlatan Yılmaz, “ Yerli ve yabancı turistlerimizden oldukça yoğun ilgi görüyoruz. Çok merak ediyorlar. Özellikle yapılışını görünce şok oluyorlar, video çekiyorlar. Yerli ve yabancı turistlerden yoğun bir talepleri var. Her şeyde fiyat yükseldiği gibi burada da fıstığımız, katmerimiz, ürünlerimiz geçen yıl ramazan ayına göre fıstık fiyatımız 2 katına çıktı. Malum katmerimizi de tam geçen seneye göre 2 kat fazlasına satıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Evde yatağı bulunan kedi uyumak için tercih ettiği yerle güldürdü Ördeklerin dikkat çeken ortak tavrı güldürdü Kırşehirli halıcı: "Hazır halılar, dokuma halı dönemini sonlandırdı" Meşhur çocuk masalı Çin'de gerçeğe dönüştü: Tavşan koşmayı bırakınca... Gelinin kaynanasından ilginç isteği: Oğluna bakacağım ama..." Dağ keçileri Erzurum'da