This browser does not support the video element.

17 yaşındaki Kıymet Yılmaz, 3 yaşındaki çocuğun böbreğiyle hayata döndü

5 yıl önce böbrek yetmezliği tanısı konulan 17 yaşındaki Kıymet Yılmaz, 3 yaşındaki kadavradan alınan böbrekle yeniden doğdu. Yılmaz, "Böbreğin 3 yaşındaki çocuktan alındığını öğrenince çok duygulandım" dedi.

Son Güncelleme:

 İstanbul'da yaşayan Fesih Yılmaz'ın 7 çocuğundan biri olan Kıymet Yılmaz'a bundan tam 5 yıl önce böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Bir süre hastanede ilaç tedavisi gören Kıymet, sonuç alınamayınca periton diyalizine yönlendirildi. 9 aylık tedavinin ardından hemodiyaliz tedavisi görmeye başlayan genç kız, haftanın 3 gününü diyaliz merkezinde geçirmeye başladı. Beyne giden kan ve oksijen akımının durması sonucu hayatını kaybeden 3 yaşındaki erkek bebeğin ailesi tarafından bağışlanan böbreği, Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'nde böbrek bağışı için 5 yıldır bekleyen Kıymet'e nakledildi. Prof. Dr. Murat Tuncer ve ekibi tarafından gerçekleştirilen nakille hayata tutunan Kıymet Yılmaz, sağlığına kavuştu. 

"Bağışçı aileye teşekkür ediyorum"

Tedavisi nedeniyle eğitimine dahi ara verdiğini ve çocukluğunu yaşayamadığını söyleyen Kıymet Yılmaz, "Hayatta çok kısıtlamalarım oldu. Parka gidip yaşıtlarım gibi oyun oynayamıyordum. 12 yaşında okulu bırakmak zorunda kaldım. Süreç çok zordu ve ben hiçbir zaman böbrek çıkmayacak zannediyordum. Diyaliz tedavisi için hastaneye gittiğimde etrafımda hep yaşlıları görüyordum. Yıllardın böbrek beklediklerini söylüyorlardı. Ameliyata girene kadar böbrek nakli olacağıma inanamadım. Böbreğin 3 yaşındaki çocuktan alındığını öğrenince çok duygulandım. Çocuklarının organlarını bağışladıkları için o aileye de çok teşekkür etmek istiyorum" dedi. 

"Okuluma devam edeceğim"

Çocukluğundan birçok şeyi artık yerine koyamayacağını ancak hayatta hedefleri olduğunu söyleyen Kıymet, "Okuyacağım, okuluma devam edeceğim. Çok istediğim bir meslek var. Aşçı olmak için uğraşacağım. Bunun yanın sıra işaret dili eğitimi alacağım. Yüzme yasaktı, enfeksiyon kaparım diye denize dahi giremiyordum. Bol bol denize gitmek istiyorum. Yüzmek hep içimde kalan bir duyguydu. Bu hedeflerimi gerçekleştireceğim" diye konuştu. 


"Organları toprak altında çürümesin"

Kıymet, son olarak organ bağışına dikkat çekerek, "Organların çürümesini, toprak altında yok olmasını istemiyorum. Organlar herkese can olsun ve hayat kurtarsın. Bu zamanda organ bağışı gerçekten çok az. Benim tek isteğim organların bağışlanması. Çocukların hayatı kurtulsun istiyorum. Onlar da benim gibi mutlu olsunlar" çağrısında bulundu. 

"Ailecek organlarımızı bağışlayacağız"

Kıymet'in yaşadıklarından sonra organ bağışı konusunda daha da bilinçlendiklerini anlatan baba Fesih Yılmaz, ailecek organlarını bağışlayacaklarını söyledi. Yılmaz, "Yıllarca hastane hastane gezdik. Ardından kadavra listesine yazıldık. Kızım sonunda nakil oldu. İnsan böbreğe ihtiyacı olduğunda önemini anlıyor. Bu 5 yıl kızım için adeta bir ömürdü. Sabahın 6'sında diyalize gider yorgun argın oradan dönerdi. Okulunu okuyamadı, yaşıtlarından geri kaldı. Başa gelmeden, acıyı çekmeden bilinmiyor. O yüzden herkese organlarını bağışlamasını tavsiye ediyorum. Biz de daha önce organ bağışında bulunmamıştık ama bugün için organ bağışında bulunmayı düşünüyoruz. Çocuklarıma bunu anlatıyorum. Organ bağışında bulunmalarını istiyorum" ifadelerini kullandı. DHA

Sonraki Haber