Golden Cross (altın kesişim) nedir? Nasıl yorumlanır?

Teknik analizlerde kullanılan "Golden Cross" modeli ne anlama gelir? Fiyata etkisi nedir?

Son Güncelleme:

Bitcoin ve kriptopara yatırımcıları olan kimseler kısa, orta ve uzun vade yatırım işlemlerinde temel ve teknik analizlerden yararlanır. Teknik analiz, yatırımcıların alım satım kararlarını alırken kullanmış oldukları istatistiksel bir metottur. Çeşitli zaman aralıkları ve çıkarım yapılmak istenen neticeye göre farklı indikatörler ve modeller tercih edilir. Bu yazıda bazı göstergelerin oluşturmuş olduğu yapılar olan Golden Cross'un neyi ifade ettiğini özetledik.

GOLDEN CROSS NEDİR?

Golden cross nedir sorusu arama motorlarında aratıldığında genel olarak şu şekilde ifade edilir: kısa vadeli hareketli ortalamanın, uzun vadeli hareketli ortalamayı aşağıdan yukarıya doğru keserek üzerine çıkmış olduğu modele 'Golden Cross' denir. Türkçe karşılığı 'Altın Kesişim' olan bu model, yükseliş sinyali olarak ifade edilir.

Teknik analizlerde sıklıkla kullanılan formasyonlardan birisi olan Golden Cross modelini anlamak adına ilk olarak hareketli ortalamanın (MA) ne olduğunu hatırlamakta fayda bulunur.

Kısa bir şekilde özetlemek gerekirse hareketli ortalama, belirli zaman aralığında varlığın ortalama fiyatını ölçmek adına fiyat tablosunun üzerinde oluşturulan bir eğri olarak ifade edilir. Buna örnek vermek gerekirse, 200 günlük hareketli ortalama, finansal varlığın son 200 gün dahilindeki ortalama fiyatını belirtecektir.

Hesaplamalarda sıklıkla 50 günlük hareketli ortalama kısa vadeli, 200 günlük hareketli ortalama ise uzun vadeli ortalama biçiminde kullanılır. Yine de Golden Cross, bu zaman aralıkları ile sınırlı değildir. Çeşitli zaman aralıklarında da hesaplama işlemine alınabilir.

Kısa vadeli ortalama, uzun vadeli ortalamayı aşağıdan yukarı doğru keserek geçmiş olduğu sürece herhangi bir zaman aralığında bu model oluşabilir.

GOLDEN CROSS NASIL OLUŞUR?

Teknik analizi yapılan değer varlığının grafiğinde Golden Cross gözlendiği zaman şu üç aşama gerçekleşmiş anlamı gelmektedir:

- Düşüş trendi esnasında kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın altındadır.

- Trend değişir ve kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerine çıkar.

- Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerinde kalmış olduğu bir yükseliş trendi başlar.

Buna ek olarak bazı yatırımcılar ve piyasa analistleri bu modelin güvenilir piyasa sinyalleri vermiş olduğu fikrine karşıdır. Bunun nedeni olarak da, kesişim formasyonlarının gecikmeli bir gösterge olması iddia edilir.

Kesişim formasyonunun yatırımcılar adına fiyat tahmin aracı olarak değil, trend değişim sinyali olacak bir şekilde kullanılması tercih edilir. Golden Cross dahil olmak üzere yükseliş ve düşüş kesişim merkezlerinde kullanılabilen üstel hareketli ortalama, trend değişimlerinden hızlı bir şekilde haberdar olmak isteyen bireysel yatırımcılarda popülerdir.

Hareketli ortalamalarda bulunan gecikmeyi ortadan kaldırmayı amaçlayan üstel hareketli ortalama, son fiyat hareketlerini öne çıkararak daha hızlı reaksiyon verir, fakat ortaya çıkarmış olduğu kesişimler yanlış yorumlanabilme ihtimalini bünyesinde bulundurur ve daha az güvenilirlerdir.

Golden Cross modelinin hatalı sinyal vermiş olduğu da görülmüştür. Bu süreç dahilinde uzun pozisyon alan yatırımcı, kendini ani bir şekilde zararda bulabilir. Tamamlanmış boğa piyasalarını öngörmedeki iddiasına rağmen Golden Cross modeli, kimi zaman başarısız sonuçları da kullanıcısına verir. Bu yüzden işlem yapılmadan önce diğer sinyaller ve göstergeler de kontrol edilmesinde fayda bulunur.

NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YATIRIMCILAR KENDİ BAŞLARINA İNCELEME YAPIP İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİLERDİR.

Sonraki Haber