Zaferlerden amatöre: Eskişehirspor

Eskişehirspor bir zamanlar Anadolu futbol devriminin öncüsü kabul ediliyordu. Kırmızı Şimşekler, ligde fırtınalar estirdiği 70'li yılların ardından özellikle son 8 yıldır yanlış transferler, artan borç ve idari hatalar nedeniyle amatör lige düşmek üzere...

Son Güncelleme:

Türk futbolunda hiç şampiyon olmamasına karşın, Anadolu futbol devriminin öncüsü kabul edilen Eskişehirspor, tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Fethi, Nihat, Ender'in meşin yuvarlağı filelere gönderdiği yılların ardından gelen hüsran tablosu sadece kadim bir kentin insanlarını değil, tüm futbolseverleri üzüyor.

Taraftarların Es-Es'i, nam-ı diğer Kırmızı Şimşekler, 19 Haziran 1965 tarihinde Akademi Gençlik, İdmanyurdu ve Yıldıztepe kulüplerinin birleşmesiyle kurulduktan hemen sonra 1.lige yükseldi. Eskişehirspor’un kurulduğu yıl, Fransa’da Stade Rennais takımı kupa şampiyonu olunca, takımın renklerinin Rennais gibi kırmızı-siyah olmasına karar verildi. Kulübün ilk başkanı olan Aziz Bolel, ES amblemini bizzat kendisi tasarlarken, çizimini ise bir ressama yaptırıyordu...

Eskişehirspor camiası kulübün içine düştüğü olumsuz tabloya rağmen desteğini esirgemiyor. 

KURULUŞ VE KIL PAYI KAÇAN ŞAMPİYONLUKLAR...

Eskişehirspor kurulduktan sonra lige fırtına gibi girmişti. O dönem 1. Lig olarak adlandırılan Süper Lig'de peş peşe şampiyonluğa oynayan Eskişehirspor. 1968-69 sezonundan, 1974-1975 sezonuna kadar 3 büyüklerin korkulu rüyası olmuştu. Şampiyonlukları kıl payı kaçıran Es-Es, 70'ler ve devamındaki 80'li yıllarda toplam 6 kupa ile Türkiye'nin en çok kupaya sahip 5. takımı konumuna ulaşmayı başardı. Es-Es, 1981-82 sezonunda 2. Lig'e düşüp sonrasında yeniden 1. Lig'e çıksa da sancılı günlerde kapıyı çalmak üzereydi.

Nitekim 90'lı yıllardan itibaren eski havasından uzaklaşan Es-Es, uzun yıllar 2. Lig'de mücadele ettikten sonra 2007-2008 sezonunda 1. Lig play-off finalinde Boluspor'u yenerek play-off şampiyonu olarak Süper Lig'e çıktı. Ancak süreç içinde yapılan hatalı transferler ve artan borç yükü nedeniyle tökezlemeye başlayan Eskişehirspor, 2015-2016 sezonunda 1. Lig'e, 2020-2021 sezonunda 1. Lig'den 2. Lig'e, 2021-2022 sezonunda 2. Lig'den 3. Lig'e düşerken, şimdilerde ise Amatör Lig'e düşmemek için çaba sarf ediyor.

Eskişehirspor'un eski başkanlarından Aydın Begiter (ortadaki) Fotoğraf: AA

'TARİFİ OLMAYACAK KADAR İÇİMİZ ACIYOR'

Eskişehirspor'un kurucularından Aydın Begiter, dönüşü olmayan bir yola girildiğini belirtirken, "Çok üzgünüz, tarifi olmayacak kadar içimiz acıyor" diyerek adeta taraftarın hissine ayna tuttu. Amatör Lig'e düşülmesi durumunda kulübün kapanmasının kaçınılmaz olacağını dile getiren Begiter, "Kulüp kapanır, borçlar silinir ve 3. Lig'deki Anadolu Üniversitesi Eskişehirspor adıyla yola devam edilir. Bundan başka hiçbir seçenek kulübü diriltmez" ifadelerini kullandı.

Eskişehirspor'un efsane futbolcularından ve eski gol kralı Fethi Heper de üzüntüsünü dile getirenlerden. Havadan gelen topları, havaya sıçrayıp göğsünde kontrol ettiği için 'çengel' lakabı ile tanınan Fethi Heper, futbol kariyerinin yanında akademik başarıya da imza attı.1967'de Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde lisans eğitimini, 1978'de de doktorasını tamamlayan Heper, maliye alanında 1981'de doçent, 1988'de de profesör unvanlarını alarak profesyonel futbolculuktan profesörlüğe giden ilk ve tek Türk futbolcu olmayı başardı.

"Artık Eskişehirspor ile ilgilenmiyorum çünkü üzülmek, sinirlenmek istemiyorum" diyen Heper, "Bizim dönemimizde efsane takımdık. Kıl payı 4, 5 kez şampiyonluğu kaçırdık. Eskiden büyük yöneticiler vardı. Sonrasında 2000'lerde gelenler büyüklük taslayan isimler oldu" diye sitem ediyor.

Eskişehirspor'un efsane isimlerinden Fethi Heper. Fotoğraf: Youtube/Eskişehir Büyükşehir Belediyesi

"Es-Es'i bu hale getirenler utansın" diyerek konuşmasını sürdüren Heper, olup bitenler karşısında hissettiklerini şöyle özetledi: "Kulübün borcu çok, parası yok. Altyapıdan da futbolcu yetişmiyor. Taraftar üzülüyor ama biz gibi forma için ter akıtanlar kahroluyoruz. Takım amatöre düşerse kulübün kapısına kilit vurulur. Amatörde kimse Eskişehirspor'un elinden tutmaz. Umudumu yitirmiş durumdayım."

Es-Es'in eski tribün liderlerinden Yavuz Orhan ise, Süper Lig'de takımın en başarılı olduğu dönemlerde bile yönetimin istifaya davet edildiğine değinerek, "Taraftarlar olarak da özeleştiri yapmamız gerekiyor. Takımda süre almamış futbolculara borç çıktı. Bunlar izah edilemeyecek vahim konular. Son 20 yılda kulüpte başkanlık, yöneticilik yapmış herkesin bu tablo sorumluluğu var. Çok üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Koskoca kulüp bu hallere düşmemeliydi" diye konuştu.

70'li yıllarda Kırmızı Şimşekler Türkiye Ligi'ni adeta kasıp kavuruyordu.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber