Xavi Barcelona'da ne yapabilir? 'Şimdi hazırım'

Barcelona 21. yüzyılda üçüncü kez orta sahanın beyni olabilecek bir oyuncuyu teknik direktör koltuğuna oturttu. Luis Enrique ve harika geçen Guardiola zamanının ardından Xavi Hernandez ne yapacak, merak konusu.

Son Güncelleme:

Barcelona Koeman’ın kibrinden kurtuldu. “Benim sayemde bu takımın bir geleceği var” diyen Hollandalı teknik adamın artık Barcelona’nın geleceğinde bir yeri yok. Yerine 38 yaşındaki Xavi Hernandez tercih edildi. Xavi kariyerinin bir noktasında Barcelona’ya geri dönecekti. Futbolu bıraktıktan bu kadar kısa süre sonra dönmesi bekleniyor muydu tartışılır.

Takımlarının efsane oyuncuları olan kişilerin teknik direktör olarak geri dönmesi çoğu zaman hüsran ile sonuçlanıyor. Solskjaer’in United’daki performansı ortada, Pirlo Juventus’ta son yılların en kötü derecelerinden birini aldı, Lampard’ın Chelsea macerasının da harika gittiğini söylemek doğru olmaz. Galatasaray’daki iki Hagi döneminde de elle tutulur bir başarı elde edilemedi.

Xavi 6,5 yıl sonra Nou Camp’a geri döndü. Özgüveni yerinde, “İnsanlar hazır olmadığımı söyleyebilir ama ben hazırım” diyor. Xavi iyi bir teknik adam olabilir mi? Kağıt üzerindeki performansına göre evet. Barcelona birinci takımındaki 17 yıllık kariyerinde takımı nasıl organize ettiğini fazlasıyla gösterdi. Bu açıdan Türkiye’de Emre Belözoğlu’nun kariyerine benzediği söylenebilir. Belözoğlu da orta sahada takımı çekip çeviren isimdi ve şu anda Başakşehir’de başarılı sonuçlara imza atıyor.

LİSANSINI ALDI

Xavi’nin oyun karizması onu şu an Pep Guardiola ve Johan Cruyff ile benzer başarıları getirebilecek bir potaya sokuyor. 2015’te Katar’ın yolunu tutan Xavi, bu ligde dört sene futbolcu olarak oynadı, 2019’da futbolu bıraktı ve UEFA Pro Lisansı’nı aldı.

Katar’ı kendisi için bir tecrübe alanı olarak gören Xavi, “Bir Ferrari alamam, küçük bir tekne ile başlamam lazım, kendimi test edip tecrübe kazanmalıyım” diyordu. Katar’da Xavi oyun anlamında istediklerini deneyebiliyordu çünkü hem çok büyük bir isimdi hem de üzerinde baskı hissetmiyordu.

Al Sadd ile yedi kupa kazandı. Bu bir sürpriz değil çünkü ekip Katar’ın mali olarak en güçlü ekibi. Laporta’yla birlikte Barcelona başkanlığına aday olan Victor Font, Xavi’yi 2020-2021 sezonunun başında Barcelona’ya getirmeye çalıştı. “Xavi ile eşimle konuştuğumdan daha çok konuşuyorum” diyordu.

Hatta Xavi’nin Font’a 20 kişilik bir isim listesi verdiği bu listede takımın gençlik yapılanmasından sağlık ekibine kadar yeni isimler olduğu konuşuluyor.

BİR TEK KALECİ ANTRENÖRÜ KALACAK

Tabi Laporta seçilince bu planlara rafa kalktı, Xavi’yi şimdi getiren başkan ise o zaman kendisini ‘deneyimsiz’ olarak tanımlamıştı. Xavi’nin iki yardımcısı olacak. Biri kardeşi Oscar Hernandez, diğeri de Sergio Alegre. Teknik ekipte Koeman döneminden tek kalacak isim Xavi döneminden beri orada olan kaleci antrenörü Jose Ramon de la Fuente olacak.

Koeman gittikten sonra Xavi üzerinde çok kısa bir sürede karar kılındı. Yönetim bunun taraftarın da hoşuna gideceğini düşündü. Barcelona yönetiminin şu sıralar taraftarın sevgisine fazlaca ihtiyacı var.

Takımda ilk 11’de oynayan bir oyuncuya yakın bir kaynak, “Xavi gelir gelmez büyük bir baskı altında olacak, takımı hazırlamak için çok kısa bir zamanı var” değerlendirmesinde bulundu.

Xavi soyunma odasına geldiği ilk an oyunculara birkaç cümle söyledi: “Kendinize inanmak zorundasınız. Celta Vigo karşısında olanlar gibi ilk yarıyı 3-0 önde bitirip daha sonra maçı berabere bitiremezsiniz”

Xavi’nin soyunma odasında Fransız oyuncu Dembele ile yakından ilgilenmesi de gözlerden kaçmadı. Fransız oyuncunun kontratı bu sezon sona erecek ve yeri dolması zor bir isim. Fotoğraf: Barcelona

Xavi 2010 Dünya Kupası’nda performansını üst düzeye çıkarmıştı. Oyuncu turnuva boyunca tam 413 isabetli pas vermiş, 25 gol pozisyonu yaratılmasına yardımcı olmuştu.

2011 Şampiyonlar Ligi Finali’nde ise Manchester United orta sahasını peşinden koşturmuş yüzde 95 pas isabeti ile oynamıştı. Euro 2012’de İtalya’ya karşı alınan zaferde, final maçında iki asist yapmıştı. Xavi Avrupa şampiyonaları finalinde iki asist yapan tarihteki tek futbolcu oldu.

Barcelona İspanya Ligi'nin 13'üncü haftasına 4 galibiyet, 3 mağlubiyet ve 5 beraberlikle girdi. 9. sıradaki takım sadece 17 puan toplayabildi. Xavi'nin attığı akıl dolu pasları atacak bir orta saha yaratıp ileride Messi'nin boşluğunu akıllı bir oyunla kapatması gerekecek gibi gözüküyor.

Kaynaklar: ESPN, Marca, Athletic

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber