UEFA'nın Süper Kupa finaline "kadın hakem" kararı ses getirdi

Chelsea ile Liverpool arasında bu gece oynanacak olan UEFA Süper Kupa final maçının orta hakemi Fransız Stephanie Frappart olacak. UEFA'nın ilk defa en üst düzeydeki bir final maçına kadın hakem ataması futboldaki erkek tekelini de kırabilecek bir karar

Son Güncelleme:

Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Liverpool ile UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu Chelsea arasında bu akşam saat 22:00'de oynanacak ve BeinSports1 kanalından yayınlanacak olan Süper Kupa Finali'ni Fransa Futbol Federasyonu'ndan kadın hakem Stephanie Frappart yönetecek.

UEFA'nın en üst düzeydeki bir final maçının orta hakemi olarak bir kadın hakem ataması, erkek egemen görülen futbol dünyasında yeni bir sayfa anlamı taşıyor.

Kadınları daha fazla tribüne çekmek için son yıllarda hem UEFA hem de ülkelerin futbol federasyonları çok sayıda karara imza attı. Fakat UEFA'nın son aldığı karar, kadını futbolun tam orta noktasına koyacak türden. İlk kez bir erkekler futbol final maçı, hem de Avrupa futbolunun en üst düzey organizasyonunda orta hakem olarak bir kadın hakem belirlendi. Chelsea ile Liverpool arasında oynanacak olan UEFA Süper Kupa final maçını, Fransız kadın hakem Stephanie Frappart yönetecek.  

35 yaşındaki Stephanie Frappart final öncesi İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, üzerinde ek bir baskı hissetmeyeceğini söyledi.   

Frappart, "Sürekli antrenman yapıyoruz. Korkmuyoruz çünkü tüm maçlara hazırız" dedi.

Daha önce Kadınlar Dünya Kupası finalini ve Fransa Birinci Ligi'nde bazı maçları yöneten Frappart, UEFA'nın bu ay kendisini Süper Kupa finalinde görevlendirdiğinde "hayatının değiştiğini" söyledi.  

Liverpool ve Chelsea'nin futbolcuları ve teknik heyeti de Frappart'ın final maçını yönetecek olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. 


ADIM ADIM SÜPER FİNALE GİDEN KARİYER 
Stephanie Frappart, 14 Aralık 1983'te Fransa'nın başkenti Paris'ten yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Herblay-sur-Seine bölgesinde doğdu. Frappart, 2011 yılından itibaren Fransa 3. Ligi'nde maç yönetmeye başladı. Aynı yıl FIFA Uluslararası Hakemler Listesi'nde yer aldı. 2014'te Fransa 2. Ligi'nde maç yönetmeye başlayan Frappart, ertesi yıl Kanada'da yapılan FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda hakem olarak görev aldı. 28 Nisan 2019'da ise Fransa 1. Ligi'nde Amiens-Strasbourg maçını yönetti, Ligue 1'de maç yöneten ilk kadın hakem olarak tarihe geçti. 7 Temmuz 2019'da da Fransa'da ABD ile Hollanda arasında oynanan FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalini yöneten Frappart, 2 Ağustos'ta UEFA tarafından Süper Kupa final maçını yönetmekle görevlendirildi. 

TÜRKİYE'DE BİR DERBİYİ KADIN HAKEM YÖNETİR Mİ? 
FIFA'nın 2019 için ilan ettiği uluslararası hakemler listesine göre 152 ülkeden orta ve yardımcı hakem olarak FIFA kokartına sahip kadın hakem sayısı 774. FIFA listesinde en fazla kadın hakeme sahip ülke 12 hakem sayısıyla İspanya. Onu 11 kadın hakemle Meksika ve 10'ar hakemle Almanya, Hırvatistan, İsveç, İsviçre ve Polonya izliyor.  

FIFA listesinde ilgi çekici bir diğer istatistik ise Kanada ile ilgili. FIFA listesine 9 kadın hakem sokan Kanada'nın aynı listede yer alan erkek hakem sayısı ise 7. Yani FIFA 2019 listesinde Kanadalı erkek hakem sayısından daha fazla kadın hakem yer alıyor.

Türkiye ise FIFA listesinde 7 kadın hakemle yerini alıyor. Bu 7 hakemin 3'ü orta hakem, 4'ü ise yardımcı hakem olarak listede bulunuyor. Türkiye'nin FIFA listesinde yer alan orta hakemleri Neslihan Muratdağı, Melis Özçiğdem ve Cansu Tiryaki. Yan hakemler ise Sedef Aktan, Deybet Gök, Mürvet Yavuztürk ve Betül Nur Yılmaz. 

İlk maçına 19 Ocak 2008'de Başakşehir-Sivasspor maçıyla çıkan Neslihan Muratdağı, bugüne kadar Süper Lig kulüplerinin Ziraat Türkiye Kupası maçlarında dördüncü hakem olarak görev alabildi. Çoğunlukla bölgesel liglerde ve U21 liglerinde orta hakem olarak görev alan Muratdağı, Süper Lig'de ise 18 Mayıs 2016'da Konyaspor-Beşiktaş maçının dördüncü hakemi olarak görev yaptı.

İlk maçına 20 Ekim 2007'de çıkan Melis Özçiğdem'in ise bölgesel liglerde düdük çaldığı dikkat çekiyor.

3 Aralık 2011'de ilk maçına çıkan Cansu Tiryaki ise bölgesel liglerin yanında U21 maçları ve 3. Lig maçlarında görev yaptı.

Kadın hakemlerimizin henüz Süper Lig'de bir maçta bile düdük çalmadığı, Süper Kupa Final Maçı için atanan Stephanie Frappart'ın ise Kadın Dünya Kupası'nda başarılı maçlar yönettiği düşünüldüğünde Türkiye'nin önünde daha çok yol olduğu görülüyor. Fakat Süper Lig veya en azından Ziraat Türkiye Kupası'nda orta hakem olarak görev verilebilecek kadın hakemlerimizin de ilerleyen yıllarda dünya çapında birer tercih olma olasılıkları çok da imkansız değil.

Sonraki Haber