TZOB uyardı: Pamuğun fiyatı en az 28-30 lira olmalı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan pamuk alım fiyatlarının dünya fiyatlarının ve üretim maliyetinin altında olduğunu belirterek, "Fiyat en az 28-30 lira seviyesinde olmalı ki üreticilerimiz pamuk üretiminden vazgeçmesin" dedi.
Bayraktar, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, pamuk sektöründeki sorunları ve üreticilerin beklentilerini değerlendirdi.
Pamuk hasadının başladığını hatırlatan Bayraktar, bu yıl %10-20 oranında bir verim kaybı yaşandığını vurguladı. Kilogram başına 18 lira gibi düşük bir seviyede olan pamuk fiyatlarının, 2021'de 24 lira, 2022'de ise 13-14 lira seviyelerine gerilediğini söyledi. Bayraktar, ayrıca TARİŞ Pamuk Birliği, Çukobirlik ve Antbirlik gibi kuruluşların açıkladığı fiyatların düşük olduğunu ifade etti.
Türk pamuğunun tekstil, hazır giyim, bitkisel yağ ve yem gibi birçok sektör için önemli bir hammadde olduğunu vurgulayan Bayraktar, yerli pamuk üretiminin bu sektörlerin büyümesine katkı sağladığını belirtti.
Gübre, mazot ve sulama maliyetlerindeki artışın üretim maliyetini artırdığını dile getiren Bayraktar, bu konuda önlem alınmasını talep etti.
Bayraktar'ın önerileri şu şekilde sıralandı:
Kilogram başına 1 lira 6 kuruş olan prim ve diğer destekler artırılmalı ve üreticiler korunmalıdır.
Çukobirlik ve TARİŞ gibi kuruluşlar, dünya fiyatlarının en azında seviyesinde pamuk alım fiyatlarını açıklamalıdır.
Pamuk üretiminin geliştirilmesi, destekleme mekanizmalarının güçlendirilmesine dayanmalıdır.
Pamuk, Gümrük Birliği nedeniyle tarife uygulaması yapılamayan bir üründür. Bu nedenle iç piyasa fiyatları dünya fiyatlarını etkilemektedir. Pamuk, tarım ürünleri kapsamına alınmalı ve gümrük vergileri yeniden uygulanmalıdır.
Pamuk üretimi için belirlenen tarım havzalarında desteklemeler yapılmalıdır.
Bayraktar, pamuk üretiminde artışın sağlanmasıyla tekstil sektörünün ham madde ihtiyacının karşılanacağını ve döviz çıkışının azalacağını vurguladı.
Kaynak: Ajans Bizim