Süper Lig'in en çok kazandıran futbolcusu Papiss Cisse

Süper Lig performansıyla kulübüne en çok para kazandıran futbolcuları hesapladık. Alanyaspor'un santraforu Papiss Cisse, açık ara rakiplerine fark attı. Attığı gollerle Alanyaspor'a performans primlerinden 6.2 milyon TL kazandıran Cisse'yi Twumasi izledi

Son Güncelleme:

Süper Lig'de transfer döneminde hep dört büyükler konuşuldu. Fenerbahçe ile Galatasaray'ı karşı karşıya getiren Vedat Muriç, transferi neredeyse tüm yaz döneminin gündemini meşgul eden Radamel Falcao, Trabzonspor'un dünya yıldızları derken Anadolu kulüpleri sessiz sedasız birçok yıldızı kadrosuna kattı. Geçen sezon da yaptıkları transferlerin yanına ekledikleri yıldızlarla kadrolarını güçlendiren Anadolu kulüpleri, artık dört büyüklerin en büyük belalısı.
Her ne kadar genellikle Süper Lig'teki kıyasıya mücadelenin hep sportif tarafını tartışıyor olsak da, yapılan her transferin aslında bir de mali yatırım boyutu var. Alınan futbolcuların galibiyete katkısı, Süper Lig kulüplerinin performans geliri olarak aldığı geliri de belirliyor. Biz de haberglobal.com.tr olarak Süper Lig'te mücadele eden futbolcuların kulüplerine katkısını TL bazında tek tek hesapladık.

PAPISS CISSE FALCAO VE MURİÇ'E AÇIK ARA FARK ATTI
Örneğin ligin zirvesine 5 maçta 4 galibiyet 1 beraberlikle oturan Alanyaspor, şu ana kadar Süper Lig'teki galibiyetleri ve beraberliğiyle 12 milyon 441 bin TL'lik performans gelirini kasasına koymuş durumda. Bu gelirde en büyük paya sahip olan futbolcuya baktığımızda ise açık ara Alanyaspor'un geçen sezon transfer ettiği Luneng'ten transfer ettiği Papiss Cisse geliyor. Aslında ilk sezonunda Süper Lig'te attığı 16 golle yeni sezonda patlama gerçekleştireceğinin sinyalini veren Cisse, hem attığı 5 golle şu anda gol krallığı tablosunda zirvede yer alırken, Cisse'nin golleriyle galibiyete ulaşan Alanyaspor'a da toplam 6.2 milyon TL para kazandırdı. Geride kalan 5 haftanın 4'ünde gol atan Cisse, kulübünün Süper Lig'te kazandığı 12.4 milyon TL'nin yarısını attığı gollerle tek başına kazandırdı.

İKİNCİ EN ÇOK KAZANDIRAN KİRALIK TWUMASİ
Cisse'yi Gaziantepspor'un kanat forveti Twumasi takip ediyor. Kritik maçlarda attığı gollerle galibiyet veya beraberlik kilidini açan Twumasi, attığı gollerle 2 galibiyet ve 1 beraberlikte doğrudan katkıda bulundu. Bu gollerle kulübüne 3.7 milyon TL kazandıran Twumasi, Gaziantep'te kiralık olarak ikinci yılını geçiriyor.

Falcao, Muriç gibi dört büyüklerin süper yıldızlarının önünde performans gösteren bir diğer isim de Konyaspor'un 10 numarası Farouk Miya oldu. Miya, attığı gollerle 1 galibiyet ve 1 beraberliğe doğrudan skor katkısı sağlayarak kulübüne 3.5 milyon TL kazandırdı.

MURİÇ Mİ YOKSA FALCAO MU?
Galatasaray'a geliyor derken bir anda Başkan Ali Koç'un devreye girmesiyle Samandıra'nın yolunu tutan Vedat Muriç ise performansıyla Falcao'nun önüne geçmiş durumda. Muriç'in Fenerbahçe'ye kazandırdığı para 3.3 milyon TL.
Radamel Falcao ise attığı galibiyet golüyle Galatasaray'a şu ana kadar 2.76 milyon TL kazandırdı.

İŞTE SÜPER LİG'İN GETİRİ KRALLIĞI




HESAPLAMALAR NASIL YAPILDI?
Süper Lig'te her kulüp takımının aldığı 3 puan için 2 milyon 764 bin 695 TL, her beraberlik için ise 1 milyon 382 bin 348 TL performans geliri elde ediyor. Bu doğrultuda kulübü galibiyete taşıyan her gol hesaplamada dikkate alındı. Örneğin Falcao'nun Kasımpaşa maçında attığı tek golle ulaşılan galibiyet, Falcao'nun hanesine 2 milyon 764 bin 695 TL katkı olarak yazılırken, Moses , Muriç, Emre Belözoğlu, Nabil Dirar ve Ferdi Kadıoğlu'nun golleriyle Fenerbahçe'nin 5-0 kazandığı Gaziantep maçında bu rakam 5'e bölünerek her bir futbolcuya paylaştırıldı. Aynı hesaplama aynı yöntemle beraberlik golleri için de yapıldı.
Yani özetlemek gerekirse, o hafta mağlubiyet yaşamış olan takımda gol atan bir futbolcu hesaplamada dikkate alınmadı. 
Bir futbol müsabakasında her bir futbolcunun oyun içerisindeki katkılarının da elde edilen galibiyet ve beraberlik üzerinde etkili olduğu muhakkak fakat veriye dayalı bir analiz için gol katkısı en ölçülebilir veri olarak kabul edildi.

Sonraki Haber