Suga'nın inadı: Tokyo 2020
"Covid zamanı olimpiyat olur mu?" Başbakan Yoshihide Suga'yı bu kadar sinirlendiren bir soru yok. Ona göre ülkesi önlemini aldı. 72 yaşındaki lider "Hükümet sorunlardan kaçmak için değil sorunları aşmak için vardır" diyor.
Tarihin en eski spor müsabakası olimpiyatların açılış seremonisi Cuma günü Tokyo’da boş stadyumlar önünde gerçekleştirilecek. İstanbul’un da aday olduğu 2020 olimpiyatları Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenecek ama ülkedeki herkes olimpiyatları pandemi döneminde yapmaya sıcak bakmıyor.
Japonya düzensiz vaka sayıları açıklayan bir ülke olduğu için olimpiyatların pandeminin seyrini değiştirebileceği endişeleri var. Bu hassasiyetten ötürü olimpiyat köyünde sporcular cinsel ilişkiye girmesin diye yataklar bile tek kişinin ağırlığını taşıyabilecek olan karton bir materyalden üretildi.
Ülkede olimpiyatların düzenlenmemesi için iç ve dış baskılara karşı göğüs geren isim ise Başbakan Yoshihide Suga. "İngiltere Wimbeldon’ı, Avrupa Euro 2020’yi düzenlerken ben neden olimpiyatları yapmayayım" diyor.
'İLERLEMEYE HAZIRIZ'
Suga, “Aşılamada ilerideyiz. Salgını engellemek için gerekli adımları atıyoruz. Doğru zamanda doğru işler yaptık ve ilerlemeye hazırız” ifadelerini kullanıyor.
Suga ülkesindeki insanların maske takmak konusunda hassas olduklarını söylerken (Japonya açık alanda -etrafta insan varsa- Türkiye gibi maske zorunluluğu olan ülkelerden biri) vatandaşlarına bu yüzden teşekkür ediyor.
Kendisine yakın olan insanların da oyunların iptali için sık sık telkinde bulunduğunu söyleyen Suga aylardır bu baskılara direndiğini anlatırken, “En kolayı oyunları düzenlememek olur. Hükümetin işi ise zorluklarla mücadele etmektir” diyor.
Olimpiyat meşalesi Zico'nun ellerinde
ALKOL SERVİSİ YOK
Tokyo’da artan vaka sayıları sebebiyle 12 Temmzu’da OHAL ilan edildi ve olimpiyat oyunlarının sonuna kadar bu OHAL devam edecek. Barlar ve restoranlar erken kapanıyor, alkol servisi de yapılmıyor.
Bazı restoranlar ve barlar sivil itaatsizlik çerçevesinde tesislerini açık tutmaya devam etse de Suga OHAL’in Tokyo’nun büyük bir bölümünde uygulandığından emin.
Japonya’da günlük vaka sayıları 4 bin civarında, yaşlı beş insandan üçü aşısını yaptırmış, ülke popülasyonunun yüzde 22’si aşılı.
'SÖZLEŞMENİN ESİRİ DEĞİLİZ'
Olimpiyatları düzenlemeye hak kazanan ülkeler Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile bir sözleşme imzalıyor. Suga bu sözleşmenin esiri olarak oyunları düzenlemediklerini oyunları düzenlemek için yeterli kapasitelerinin olduğunu söylüyor: Biz elimizi kaldırdık ve bu olimpiyat oyunlarını düzenlemek istedik. Suga, “Beni bir şeye zorlamaya çalışsalardı bunu onlara aynen geri iade ederdim” diyor.
Kavgadan kaçmayan bir politik kimliği olan Suga ülkenin karlı olan kuzey bölgesinden bir çilek üreticisinin oğlu. Daha çok elitlerin çocukları Japon politikasının içinde yükselebilirken Suga bir geleneği sallamanın verdiği özgüven ile fikirlerini söylemekten hiç çekinmemiş.
72 yaşındaki lider hakkında konuşan siyaset bilimci Lully Miura, “Bugün risk almaktan kaçınmadığı için olduğu yerde” diyor.
Suga risk almaktan kaçınmasa da bir sonraki seçimdeki yeri hiç de garanti değil. Mainichi gazetesinin yayımladığı son ankete göre halkın yüzde 62’si onu desteklemiyor. Japonların üçte ikisi de olimpiyatların ülkelerinde bu dönemde yapılmasından memnun değil.
Suga olimpiyat oyunlarından karate müsabakalarını yakinen takip edeceğini söylüyor. 1964 yılında Tokyo yine olimpiyatları düzenlerken içinde bir mutluluk olduğunu aktaran Suga, “4 milyar insanın bu oyunları televizyonlardan izleyeceğini söylüyorlar. Spekülasyonlara bakmadan bunun katma değerine bakarsanız, bu inanılmaz” ifadelerini kullanıyor.
Japon siyaseti için Tokyo 2020’yi bu yaz düzenlemenin başka bir önemi ise 2022’de Kış Oyunları’nın Pekin’de düzenlenecek olması. Japonya burada düzenleyeceği başarılı bir organizasyonlar doğal rakibi Çin’e de bir mesaj verme peşinde.
TÜRKİYE’DE DURUM NE?
Türkiye yıllardır olimpiyatları düzenlemek için aday oluyor. Sırasıyla 2000, 2004, 2008 ve 2012 yıllarında adaylık için başvurularda bulunduk. Türkiye Tokyo ile de 2020 olimpiyatlarını düzenlemek için kıyasıya yarışmıştı.