Sevilay Öztürk, Tokyo'da tarih yazdı: Özgürlüğünü havuzda kazanmış bir süper kahraman!

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları'nda Sevilay Öztürk, tarihi bir dereceye imza attı ve bronz madalyanın sahibi oldu. Paralimpik tarihimizdeki ilk yüzme madalyamızı kazanan 2003 doğumlu milli sporcu, hikayesiyle de ilham veriyor. "Eskiden sokağa çıkmaktan çekinirdim" diyen Sevilay böyle tarih yazdı...

Son Güncelleme:

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türkiye'nin dört bir yanında kutlanırken bu anlamlı günde göğsümüzü kabartan haberler Japonya'nın başkenti Tokyo'dan geldi. Tamamlanan Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın ardından Paralimpik Oyunları tüm heyecanıyla devam ederken 30 Ağustos'ta 1'i altın 4 madalya haberiyle sevindik.

Para masa tenisinde Abdullah Öztürk, Güney Koreli rakibi Kim Young-gun'u 3-1 yenerek 2016'nın ardından üst üste ikinci kez altın madalyanın sahibi oldu. Para okçulukta W1 makaralı yay bireysel kategorisinde Nihat Türkmenoğlu gümüş, Bahattin Herkimoğlu bronz madalya kazandı.

TARİHTE BİR İLK

Para yüzmede ise Sevilay Öztürk, S5 50 metre sırtüstünde bronz madalya kazanarak paralimpik tarihimizdeki ilk yüzme madalyasını Türkiye'ye getirdi. Aynı yarışta Sümeyye Boyacı ise 4. sırayı elde etti.

28 Kasım 2003, Kahramanmaraş doğumlu Sevilay Öztürk'ün tarihe geçtiği bir alan daha var. Sevilay, tarihimizde paralimpik madalyası kazanan en genç sporcu oldu. Uzmanı olduğu S5 sırtüstü kategorisinde 43.48'le harika bir zamana imza atan ve kendi en iyi derecesini kaydeden Sevilay'ın hikayesi ilham alınacak cinsten.

Türkiye aslında onun adını ilk olarak Rio 2016'da duydu. Henüz 13 yaşında Rio 2016 Paralimpik Oyunları'nda sahneye çıkma şansı bulan ve tüm sporcular arasında en yarışan en genç isim olan Sevilay, 2017'de İtalya'da düzenlenen Avrupa Para Gençlik Oyunları'nda 46.70'le yine S5 50 metre sırtüstünde Avrupa şampiyonu olmuştu.

Sevilay, iki sene sonra Londra'nın ev sahipliği yaptığı 2019 Dünya Para Yüzme Şampiyonası'nda ise bir diğer uzmanlık alanı olan S5 50 metre kelebekte 47.35'le bronz madalya elde etti.

HAYATINI BEYTULLAH DEĞİŞTİRMİŞ

Onun hikayesi tam bir umut hikayesi... Hayatını değiştiren, onu bir süper kahramana dönüştüren fitili ateşleyen isim ise bir başka kahraman paralimpik sporcu Beytullah Eroğlu. 2010'da Beytullah'la tanışması Sevilay'ın hayatını değiştirmiş.

Doğuştan iki kolu olmayan (bilateral konjenital üst ekstremite agenezisi) Sevilay, epilepsi hastası annesinin tedavi gördüğü hastanede doktorların kendisini Beytullah Eroğlu ile tanıştırmasıyla bu hayata atılmış: “Beytullah Abi sayesinde oldu...”

'ESKİDEN SOKAĞA ÇIKMAKTAN ÇEKİNİRDİM'

2010'dan bu yana 100'ü aşkın madalyanın sahibi olan, ülkemizi büyük bir azim ve kararlılıkla temsil eden Sevilay, hayatına sporun girmiş olmasından dolayı çok minnettar:

“Eskiden sokağa çıkmaktan çekinen bir insandım. İnsanların önyargılı bakışları ve soruları oluyordu.”

Sevilay, 2019'da DHA'ya hedeflerini ve ilham veren hikayesini böyle anlatmıştı. ?

Sevilay'ın babası Bülent Öztürk de kızına sonsuz destek veriyor. “Sevilay'ın mutlu olması, onun hayata gülümsemesi, hayata pozitif bakması beni çok mutlu ediyor. Onun enerjisini gördüğüm zaman 'dünyanın en mutlu babası benim' diyebilirim” diyen Bülent Öztürk, hayatını adeta çocuğuna adamış. Sevilay da onun için şunları söylüyor:

“Kahramanım kesinlikle babam. O olmasaydı bu zamana kadar gelemezdim. Çok zordu çünkü çok şeyler atlattık.”

Aslında doğru yaşta, doğru zamanda, doğru insanlarla buluşan bir sporcunun ailesinin de tam desteğiyle neleri başarabileceğinin bir sembolü gibi Sevilay. Altı yaşıda başlayan spor serüveniyle özgürlüğünü de eline almış.

'KENDİMİ 'ENGELLİ' GÖRMÜYORUM'

Sporun her şeyden önce kendisine özgüven ve inanç kattığını vurgulayan milli yüzücümüz zorlu yolculuğundan söz ederken şu ilham veren ifadeleri de kullanıyor:

“Çok yorulduğum, hatta kalbim duracak gibi hissettiğim günler oldu. Kolay değil. Hiçbir zaman kendimi 'engelli' görmüyorum, kimse kendisini 'engelli' görmesin. Engelli olmayanlar da birer engelli adayı. Kimseye önyargıyla yaklaşmamalı insanlar.”

Kariyerinin henüz çok başında olan ve ileride aynı zamanda beden eğitimi öğretmenliği yapmak isteyen Sevilay, sporcular yetiştirmeyi de kendisine hedef olarak koymuş. Spor sayesinde yaşama tutunan kendi tabiriyle “yaşama küsmemek için” başladığı yüzmede adını tarihe altın harflerle kazımış bir sporcu Sevilay Öztürk. Engelli bireylere de “Evlere kapanmasınlar” diye sesleniyor.

Onlar için yaşamı daha kolay hale getirecek engelsiz şehirler kurmak, onların rahatlıkla toplumda bir birey olarak var olabilmelerini sağlamak da yeni Sevilay'ların yetişmesi için oldukça kritik.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: TRT Spor, AA, DHA, Muradiye TV

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber