Paris Olimpiyatları'nın Fransız ekonomisine olası etkisi

Fransa İstatistik Kurumu (INSEE), ekonominin 2024 yılında yüzde 1,1 oranında büyümesinin beklendiğini açıkladı, ancak mevcut siyasî durumun ekonomi üzerindeki sonuçları belirsizliğini koruyor.

Son Güncelleme:

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 oranında artan gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) Olimpiyat Oyunlarının olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 0,3, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,5 oranında artması bekleniyor.

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsüne göre, bu "tek seferlik etki", GSYİH'nin yüzde 0,1 düşmesinin beklendiği son çeyrekte ortadan kalkıyor.

Dolayısıyla Olimpiyat (26 Temmuz-11 Ağustos) ve Paralimpik (28 Ağustos-8 Eylül) Oyunlarının ekonomi üzerindeki etkisi, 2012'nin üçüncü çeyreğinde İngiliz ekonomisini GSYİH'nin 0,2 ila 0,4 puanı arasında artıran ve toplamda yüzde 1'lik bir büyüme sağlayan Londra Oyunları ile karşılaştırılabilir olacaktır.

"Londra ve Paris gelişmiş ekonomileri, turizmi ve yerleşik kentsel altyapıları olan iki büyük Avrupa başkentidir" diyen INSEE, 2016'daki Rio Oyunları veya 2021'deki Tokyo Oyunları ile karşılaştırma yapmadı.

2024 Olimpiyatları için büyümedeki artışın çoğu, INSEE'nin üçüncü çeyrekte kaydetmeyi tercih ettiği bilet satışları (GSYH'nin +0,15 puanı veya organizasyon komitesi için 1,2 milyar Avro gelir) ve yayın haklarından (GSYH'nin +0,1 puanı veya 750 milyon Avro gelir) geliyor.

Sonraki Haber