Olimpiyatlarda gündem: Kadın sporcuların kıyafetleri

Tokyo 2020 Olimpiyatları'na kadın sporcuların kıyafet tercihleri damga vurdu. Alman jimnastikçiler mayo ile yarışmayı kabul etmezken olimpiyatları yayınlayan şirket kadınların 'vücutlarına değil spor faaliyetlerine odaklandıklarını' söyledi.

Son Güncelleme:

Salgının gölgesinde başlayan Tokyo 2020 Olimpiyatları, bu etkinliğin ruhuna uygun olarak getirdiği heyecan ve kalite ile gündemdeki yerini koruyor. Türkiye, Kadın Milli Voleybol Takımı ve Mete Gazoz’un okçulukta getirdiği altın madalyayı konuşurken dünya çapında kadın sporcuların olimpiyatlarda giydikleri kıyafetler damga vurdu.

Norveç Kadın Milli Plaj Hentbolu Takımı ise kurallara uymayarak bikini giymeyi reddettikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırıldılar. Norveç takımının bu protestosu kadınların spor kıyafetleri üzerinden bir tartışma başlattı. Bunun üzerine Alman kadın jimnastik takımı mayo giymeyi reddederek müsabakaya tayt ile çıktı.

Alman sporcular kadınların televizyonlardan da yayımlanan spor müsabakalarında bedenlerinin değil yaptıkları sporun ön planda olması gerekçesi ile tayt giydiklerini belirttiler.

Tokyo 2020 Olimpiyat oyunlarının yayıncı şirketi ise yaptığı açıklamada yayın politikası olarak kadınların 'vücutlarına değil sporlarına' odaklandıklarını duyurdu. 

Bikini altı yerine şort giydikleri için cezaya çarptırılan Norveç Kadın Plaj Hentbolu takımı

PLAJ VOLEYBOLU 1996'DA BAŞLADI

Bu noktada plaj voleybolu sporcularının giydikleri bikiniler de tartışıldı. Plaj voleybolu sporcuları oyunların 1996 yılındaki olimpiyatlara dahil edildiği günden beri bikini ile mücadele ediyor.

Kadın sporcuların giydikleri bikiniler 2012 Londra Olimpiyatları’nda da tartışılmıştı. İngiliz tabloid gazeteleri pek çok insanın müsabakaları voleyboldan anladıkları için değil kadınların vücutlarına bakmak için takip ettiğini yazmıştı.

Plaj voleybolu dalında üç kez olimpiyatlara katılan ABD'li milli sporcu April Ross, tarihsel olarak plaj voleybolcularının bikini giydiğini çünkü oyunların Hawaii’de çıktığını söylüyor. Ross, “Bu oyun Hawaii sahillerinde çıktı. Orada hava çok sıcak. Oyun oynayıp terleyip denize girersiniz” diye konuştu.

Ross’a göre plaj voleybolu bikiniden başka bir kıyafet ile oynamaya müsait değil. Ross, “Tek parça mayo işe yaramaz çünkü mayonun içine kaçan kum oyunda bizi rahatsız edebilir” diyor. Ross ayrıca mayonun hareket etme kabiliyetlerini de sınırlayabileceği görüşünde.

Hollanda-Küba plaj voleybolu mücadelesinden bir kare... Fotoğraf: Reuters

'SAYGI DUYUYORUM'

Ross’un oyunlardaki partneri Alix Klineman ne rahatsa onu giymeyi tercih ettiklerini söylüyor. Klineman, “Diğer insanların kendilerini rahat hissedecekleri kıyafetleri giymelerine saygı duyuyorum” değerlendirmesinde bulunuyor.

Peki plaj voleybolunda farklı kıyafetler giymeye izin var mı? Evet, var. Londra’da müsabakaların düzenlendiği bazı serin akşamlarda kadın sporcular taytla da yarışmıştı.

Dini inancına göre farklı ülkelerden sporcular da vücutlarında hiçbir bölüm gözükmeyecek şekilde formalar giyebiliyorlar.

Alman olimpik kadın jimnastik takımı mayo yerine tayt giyerek müsabakalara katıldı. Fotoğraf: Reuters

'BENCE KIYAFETİM UYGUNSUZ'

İngiliz paralimpik atlet Olivia Breen ise kıyafetinin ‘çok kısa ve uygunsuz’ olduğu gerekçesiyle İngiliz Olimpiyat Komitesi’ne resmi bir şikayet yazısı yazmıştı.

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) plaj voleybolunda giyilecek kıyafetlerin ölçülerini santimine kadar resmi sitesinde yayınlıyor. Buna göre erkekler formayı üreten firmanın logosunun en fazla 30 santimetre kare olacağı kolsuz bir üst ve dizlerinin 10 santimetre yukarısında bir şort giyebilirler.

Kadınlar da bikini veya mayo ile mücadele edebiliyor. Eğer kadınlar isterlerse belden yaklaşık 47 santimetre aşağıya uzanabilecek bir eşofman ile oyunlara katılıyorlar. Kadınlar için dizin yaklaşık 26 santim yukarısında olan şortlar da seçenekler arasında.

Daha önce bikini üstü yerine göbeği açık bir tişört ile yarışan yarışmacılar olmuş ve konu otoriteler ile gerginliğe yol açmıştı.

2012 yılında kadın boksörlerin Londra’daki müsabakaları öncesinde Uluslararası Amatör Boksörler Federasyonu’ndan ‘etek’ giyilmesi önerisi yapılmış kadın sporcular bu duruma büyük tepki göstermişti.

Kaynaklar: Bloomberg, Associated Press, iNews, FIBV

Sonraki Haber