Okan Buruk Galatasaray'da ne yapabilir? Sadece Galatasaray'ın başına geçen 'evlat' değil...

Okan Buruk, Süper Lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası apoletleri ile Galatasaray'ın başına geçti. Farklı sistemlere göre oyununu şekillendirebilen Buruk, Galatasaray'ın 'evladı' olmasa da sarı kırmızılı ekibin başına geçebilirdi. Peki Okan Hoca'nın sırrı ne? Takımları hangi özellikleri ile ön planda?

Son Güncelleme:

Okan Buruk Galatasaray’a resmi imzayı attı ve artık hayalini kurduğu Galatasaray teknik direktörlük görevinde. Buruk görevi aldığı için oldukça mutlu ve bu mutluluk çevresine de yayılıyor.

İmza töreninde öyle bir enerji vardı ki, “O enerji kurulacak yeni takımla birlikte sinerjiye dönüşürse Galatasaray’ın başarısız olma ihtimali yok” diye düşünüyorsunuz.

Öncelikle Okan Buruk’u Galatasaray’ın başına geçen 'evlat' olarak görmemek lazım. 47 yaşındaki teknik adam, teknik direktörlük kariyerinde bu noktayı gelmeyi çok hak etti. Bugün Okan Buruk, futbolculuk kariyerinde hiç Galatasaray forması giymemiş olsaydı da bence bu birliktelik gerçekleşirdi.

Çünkü o Elazığspor’da başlayan kariyerinde hep sınırları zorladı. Elazığspor’da neredeyse imkansızı başararak kulübü ligde tutuyordu. Düşmesi garanti gözüyle bakılan takımda 1,24 puan ortalaması yakaladı. Sadece Sivasspor karnesi kötü Okan Buruk’un.

Buruk kendisini sarı kırmızılı renklere yeniden bağlayan imzayı atarken. Fotoğraf: İHA

AKSİHAR'I FİNALE TAŞIDI

Akhisar Belediyespor gibi küçük bütçeli bir takımı Türkiye Kupası’nda finale taşıdı. Finalde Fenerbahçe’yi yenerek, ligin en az bütçeli takımlarından biri olan Akhisar Belediyespor’u Avrupa kupalarına taşıdı. Çaykur Rizespor’da müthiş bir 2. yarı geçirdi.

Başakşehir kariyeriyse malum. Yıllardır yapılanan, belirli bir seviyeye gelen ancak bir türlü kritik eşiği geçerek şampiyonluk yaşayamayan Başakşehir’i şampiyon yapmayı başardı. Bu da Okan Buruk’un ligdeki elit hocalar arasına soktu.

Ayrıca Avrupa Kupaları karnesi de bir o kadar iyi Okan Buruk’un. İlk geldiği sezon Başakşehir’i UEFA Avrupa Ligi’nde son 16 turuna taşıdı. Roma, Mönchengladbach ve Wolfsberger’in olduğu gruptan lider çıktı. Ardından Sporting’i 3-1 kaybettiği maçın rövanşında 4-1 yenerek eledi ve son 16 turuna kaldı. Pandemi gölgesinde oynanan son 16 turunda Kopenhag’a elendi.

ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE 3 PUAN TOPLADI

Ertesi sezon Şampiyonlar Ligi’nde PSG, Manchester United ve Leipzig’in olduğu gruba düştüler. Bu grupta da iyi maçlar çıkaran Okan Buruk’un öğrencileri 3 puan topladı.

Yani Okan Buruk, camianın evladı olduğu için değil, iyi bir çalıştırıcı olduğu için Galatasaray teknik direktörü oldu. Bu noktada Başkan Dursun Özbek’in de imza töreninde yaptığı konuşmada bunu vurgulaması oldukça önemliydi. Buruk, çok zor bir göreve çok hazır bir şekilde geliyor.

ÇOK ZEKİ BİR FUTBOLCUYDU...

Futbolculuk yıllarını yakından takip edebilme şansına sahip olmuş birisi olarak şunu net olarak söyleyebilirim ki Okan Buruk çok zeki bir futbolcuydu. Bu zekası onu teknik direktörlükte de özel kıldı. Pragmatist, sonuç almayı bilen, sorunlar karşısında ufak dokunuşlarla büyük çözümler yakalayabilen bir teknik direktör haline geldi. Bunun da önemini bilen bir teknik direktör olarak, takımını da bu yönde oyunculardan oluşturmak istiyor.

KAFASINDA NASIL BİR OYUN KURGUSU VAR?

Okan Hoca’ya imza töreninde Galatasaray için kafasında nasıl bir formasyon olduğunu sordum. Okan Hoca 4’lü bir savunma kurgusu olacağını söyledi. Ancak formasyonun nasıl tamamlanacağına kadro kurulduktan sonra karar vereceğini bildirdi. Zaten kariyeri boyunca birçok taktik formasyon denedi. Medipol Başakşehir’i şampiyonluğa taşıdığı sezona 4-2-3-1 formasyonuyla başladı. Bu formasyondan istediği verimi alamadı. 4-3-3’e döndü. Bu formasyonla takım düzlüğe çıktı. Ardından kritik Mönchengladbach deplasmanında 4-4-2’ye döndü.

Bu taktik Okan Buruk’a kariyerinin ilk şampiyonluğunu getirdi. Okan Buruk kariyerinde birçok farklı formasyondan verim almayı başardı. Bu noktadan baktığımızda, Okan Hoca, Galatasaray’da da tek bir formasyona bağlı kalmayacak. 4’lü savunma sabit kalacak ama ön taraf değişecek. Bazen 4-1-4-1 bazen 4-4-2 bazen de 4-2-3-1 dizilimini tercih edecektir Okan Buruk. Hatta bu sistemler maç maç değil, maç içerisinde de değişiklik gösterebilir. 47 yaşındaki teknik adam bu yüzden takımına taktik zekası yüksek oyuncular söylediğini açıkladı.

DİKİNE VE EFEKTİF PAS

Galatasaray, yılladır Fatih Terim’le pas futbolu dediğimiz modeli tercih ediyordu. Bu noktada da bir değişiklik olacaktır. Okan Buruk daha fazla dikine giden, ön alan baskısıyla topu kazanıp hızlı kullanmayı seven bir teknik direktör. Genelde takımının dikine ve efektif pas yapmasını istiyor.

Sonuçta Galatasaray iyi bir teknik direktör tercihi yaptı. Bence en baştan beri doğru isim Okan Buruk’tu. Ancak şunu unutmamak gerekiyor. Galatasaray’ın kadrosu kötü. Galatasaray eğer ilk 11’de fark yaratacak oyuncuları kadrosuna katamazsa değil Okan Buruk, Guardiola ve Klopp’un birleşimi gelse başarılı olamaz. Burada Okan Buruk’un en zor görevi çok doğru bir kadro mühendisliği yapması gerekiyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber