Marcao - Kerem Aktürkoğlu olayının psikolojik etkisi: 'Sıcağı sıcağına konuşmak ve duygusal olgunluk...'
Galatasaray'ın deplasmanda Giresunspor'u 2-0 yendiği maça, Marcao'nun Kerem Aktürkoğlu'na saldırması damga vurdu. Galatasaray'ın bu şok etkisi yaratan olayı nasıl çözüme kavuşturacağı merak edilirken uzman psikologlar kavganın muhtemel etkisi ve detaylarını yorumladı.
Süper Lig'de yeni sezonun ilk haftasında Galatasaray, ligin yeni ekiplerinden Giresunspor'a konuk olurken maça damga vuran ne Giresun'un 44 yıl sonra Süper Lig'e dönmesi ne Galatasaray'ın net galibiyeti ne de tartışmalı pozisyonlar oldu...
Maçın 61. dakikasında sarı-kırmızılıların Brezilyalı stoperi Marcao, takımın 22 yaşındaki hücum oyuncusu Kerem Aktürkoğlu'na saldırdı. Kerem'e kafa atmaya çalıştığı ve yumruk attığı görülen Marcao, kırmızı kartla oyundan atıldı.
NASIL ETKİSİ OLUR, NASIL YAKLAŞMAK GEREK?
Peki bu durumun nasıl bir etkisi olur? Olaya nasıl yaklaşmak gerekir? Spor Psikoloğu ve Akademisyen Arda Coşkun (sağda) ile bir dönem Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın ve Galatasaray Futbol Takımı'nın psikolojik danışmanlığını yapan Prof. Acar Baltaş (solda), Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtladı.
Marcao'nun sahanın neredeyse diğer ucundan Kerem'e koşup saldırmasının sebebi henüz tam olarak bilinmiyor. Görüntülerde sadece Kerem'in uzaktaki Marcao'ya bir pozisyon sonrasında “Sus” işareti yaptığı görülüyor.
Hem Coşkun hem de Baltaş, olayın bir arkaplanının olduğunu tahmin ettiklerini dile getiriyor. Futbolda veya herhangi bir takım sporunda oldukça nadir görülen bu durumun yansımaları ve etkileri mutlaka olacak.
'NADİR GÖRÜLEN...'
Bu arada “nadir görülen” ifadesini kullanırken “görülen” kelimesinin altını çizmekte fayda var zira nadir olan böyle bir kavgaya milyonların tanıklık etmiş olması.
Yoksa daha önce Arda Turan-Caner Erkin, Bilica-Caner Erkin, Felipe Melo-Albert Riera, Emre Belözoğlu-Deivid, Gerson Rodriguez-Ante Kulusic, İbrahim Toraman-İbrahim Üzülmez, İbrahim Toraman-Sezer Öztürk, Necati Ateş-Hasan Şaş ve Servet Çetin-Cem Sultan, Veli Kavlak-Uğur Boral ve Sabri Sarıoğlu-Felipe Melo gibi kavgalar futbolseverlerin aklında.
'KEREM OLGUNLUK GÖSTERDİ'
Prof. Baltaş, “Kerem, kendisini kontrol etme becerisiyle herkesin takdirini topladı” diyor ve “Kerem, olgunluk gösterdi. Kendini kontrol etmedeki başarısı Kerem'in duygusal dengesini gösteriyor” tespitinde bulunuyor.
Arda Coşkun ise tüm Türkiye'nin gündemi haline gelen ve geniş kitlelerin tanıklık ettiği böylesi bir olay sonrasında genç futbolcuya mutlaka profesyonel destek sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Coşkun aynı zamanda Marcao eğer takımda kalacaksa ona da öfke kontrolü noktasında profesyonel destek verilmesi gerektiğini daha sonra da iki ismin uzmanların gözetimi altında bir araya getirilmesini tavsiye etti.
'OLDUKÇA ZORLAYICI BİR DURUM'
“Takım dinamikleri açısından oldukça zorlayıcı bir durum” diyen Coşkun “Ligin ilk maçı, takım galip, her şey iyi gidiyor... Tam böyle bir anda yaşandı olay” sözleriyle olayın yaratabileceği etkinin de altını çizdi.
'TERİM DOĞRU OLANI YAPTI'
Bununla birlikte hem Prof. Acar Baltaş hem de Arda Coşkun, Fatih Terim'in konuya ilişkin yaklaşımını doğru buldu. Prof. Baltaş, “Kerem'i soyunma odasına göndermedi, yanında tuttu. Sarıldı, konuştu. Maç sonunda basın toplantısında da sıcağı sıcağına keskin açıklamalar yapmadı” dedi.
Coşkun ise “Fatih Terim doğru bir şekilde serinkanlı yaklaştı. Asıp kesmek çok kolay. Her koşulda iki tarafı da dinlemek gerek” ifadelerini kullandı.
'BU TEPKİ İŞE YARAYACAK MI?'
Bununla birlikte Arda Coşkun, sporcunun yüksek nabızda verdikleri tepkilerin orantısız olabildiğine değinirken spor psikologlarının bu noktada devreye girdiğini ifade etti:
“Her branşta profesyonel ve üst düzey sporcuların bu öfke anlarını hızlı fark etmeleri oldukça önemli. Bizler de spor psikologları olarak bunun üzerine çalışıyoruz. Sporda mutluluklar, sevinç anları gibi sinir ve öfke atakları da herkesin başına gelir. Bunu hızlı fark etmek ve kendi kendine 'Bu tepki işe yarayacak mı?' diye düşünmek lazım.”
Elbette “tepki vermenin” ve “itiraz etmenin” adeta bir normal olduğu futbolda en azından itirazlar bitmeyecek ancak Arda Coşkun'un ifadelerinden çıkan şu sonuç oldukça önemli. Öfke anında verilen bu tarz kararlar hiç kimseye, oyunun hiçbir paydaşına fayda sağlamıyor. En büyük hasarı da davranışı sergileyen oyuncu yaşıyor.
Arda Coşkun, takım dinamiğinin korunmasının odak noktası olması gerektiğinin altını çizerken takımda görülmesi muhtemel gruplaşma ve ayrışmalara imkan vermeden adil davranıp, objektif yaklaşıp, Galatasaray'ın etik kodlarına uygun bir karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Marcao'nun ciddi bir ceza ile karşı karşıya kalacağını vurgulayan Prof. Baltaş ise kulüp dinamiklerine ve takım içi disipline zarar vermeyecek bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel