Maçlar neden 100 dakika oldu? Bir sebebi var...
Dünya Kupası'nın şu ana kadar en çok dikkat çeken detaylarının başında "uzatmalar" geliyor. Geride kalan dokuz maçın 7'si 100 dakikanın kalan 2'si de 99 dakikanın üzerinde oynandı. Bu karar, FIFA'nın futbolun en önemli sorunlarından birini çözmek için başvurduğu bir yöntem.
Dünya Kupası aynı zamanda futbolun fuarı. Sektörel fuarlarda nasıl yeni teknolojiler, fikirler ve çözümler sahne alıyorsa Dünya Kupası'nda da futbola ilişkin yeni fikirler, prototip oyunlar ve taktiksel çözümler vitrine çıkarılıyor. Elbette yeni fikirler çatısı altına yeni kurallar da dahil. Katar'ın en çok konuşulan yeni kuralı ya da daha doğru bir ifadeyle yeni uygulaması devrelerin sonuna eklenen oynanmamış sürelerle alakalı. Turnuva başladığından bu yana söz konusu uygulama konuşuluyor. İlk dört maçta ortaya çıkan tablo futbolseverleri şaşkına çevirmişti:
- Katar 0-2 Senegal: 100 dakika 18 saniye
- İngiltere 6-2 İran: 117 dakika 16 saniye
- Senegal 0-2 Hollanda: 102 dakika 49 saniye
- ABD 1-1 Galler: 104 dakika 34 saniye
- Arjantin 1-2 Suudi Arabistan: 110 dakika 8 saniye
- Danimarka 0-0 Tunus: 102 dakika 10 saniye
- Meksika 0-0 Polonya: 99 dakika 24 saniye
- Fransa 4-1 Avustralya: 103 dakika 19 saniye
- Fas 0-0 Hırvatistan: 99 dakika 7 saniye
Özellikle İngiltere-İran maçı, İran kalecisi Alireza Beiranvand'ın ilk yarıda yaşadığı sakatlığın da etkisiyle toplamda 117 dakika 16 saniye oynandı ve Mehdi Taremi'nin skoru 6-2 olarak tayin eden penaltı golünü kaydettiğinde tabelada 102:30 yazmaktaydı. Bu, uzatma devreleri haricinde Dünya Kupası'nda atılan en geç gol olarak tarihe geçecekti.
Hollanda'nın Senegal'i mağlup ettiği maçta skoru 2-0 olarak belirleyen golün sahibi Davy Klaassen'in 98:17'de attığı gol ise tarihin en geç ikinci golü olacaktı. Ortaya çıkan bu durumun bir açıklaması olmalı.
Sakatlıklar, oyuncu değişiklikleri ve gol sevinçleri oynanmayan süreleri belirleyen faktörler ancak hakemler, FIFA'nın bu turnuvaya özel belirlediği talimatnameye uyuyorlar. Buradaki temel fikir zaman geçirme çabalarının etkisini en aza indirmek ve topun oyunda kaldığı süreyi olabildiğince uzatmak.
COLLINA SEBEBİNİ AÇIKLADI!
Şu an FIFA Hakem Komitesi Başkanı olarak görev yapan bir zamanların efsanevi İtalyan hakemi Pierluigi Collina, ESPN'e verdiği röportajda şunları söylüyordu:
“Rusya'da maçlar sırasında kaybedilen zamanı telafi etmede daha isabetli olmaya çalıştık ve bu nedenle altı, yedi hatta sekiz dakika eklendiğini gördünüz. Bir düşünün: Bir devrede üç gol atıldıysa, kutlamalarda ve maç yeniden başlayana kadar muhtemelen dört-beş dakika kaybedersiniz. Yapmak istediğimiz, her devre sonunda eklenen süreyi doğru bir şekilde hesaplamak."
Bununla birlikte Collina'nın da dikkat çektiği üzere kayıp süreler futbol düşünürlerinin bir süredir tartıştığı ve optimum çözümü aradığı bir sorun. ABC News'e bağlı olarak siyaset, spor ve ekonomi alanlarında kamuoyu analizleri ve veri incelemeleri yapan FiveThirtyEight, 2018 Dünya Kupası'ndaki ilk 32 karşılaşmayı ele almış ve 2018'in en uzun süren maçlara sahne olduğunu ortaya koymuştu. Ancak FiveThirtyEight tüm bu çabaya rağmen verilen uzatmanın 32 maçın 31'inde asıl kayıp sürenin gerisinde kaldığını göstermişti.
ÇABAYA RAĞMEN...
Bir örnek vermek gerekirse 2018 Dünya Kupası'nın üçüncü maçı olan ve unutulmaz maçlar arasına giren 3-3'lük Portekiz-İspanya maçı 5 dakika 51 saniye uzamıştı. Ancak analize göre müsabakanın 14 dakika 8 saniye uzaması gerekiyordu. Bu da 8 dakikalık bir farka işaret etmekte.
İlk 32 maç arasında en büyük fark ise 5-2'lik Belçika-Tunus maçında ortaya çıkmıştı. Maç 7 dakika 14 saniye uzarken asıl oynanmayan süre 20 dakika 58 saniyeydi. Aradaki fark 13 dakikanın üzerindeydi. Ortaya çıkan bu tablodan sonra FIFA'nın 2022'de bulmaya çalıştığı çözümün yerel liglerde de uygulanacağı aktarıldı.
SÜPER LİG'İN KORKUNÇ İSTATİSTİĞİ
Bu noktada Süper Lig'e de bakmak gerekebilir. Zaten tartışma geçen sezon Süper Lig'e de taşınmıştı. Süper Lig'de 2021-2022 sezonunun 26. haftasında Galatasaray, deplasmanda Göztepe'yi 3-2 yenerken maç 16 dakika uzamış ancak VAR'da 20 dakika geçirilmişti. Yayıncı kuruluşta yayınlanan beIN Trio adlı programda yorumcular maçın 23 dakika uzaması gerektiğini söylüyordu.
CIES Football Observatory'nin Nisan 2021 raporuna göre Süper Lig “efektik oyun süresi” konusunda Avrupa'nın 22. ligi konumundaydı. Maç süresinde ise ligimiz ortalama 1 saat 39 dakika ile zirvede yer almaktaydı. Bu korkunç fark ligimizin kalitesizliğini gösterse de en iyi durumdaki İsveç ligi Allsvenskan'da bile efektif oyun süresi yüzde 60.4 olarak tespit edilmişti. Bu da kaybın boyutunu göstermeye yetiyor.
Kaynaklar: Sport Bible, FIFA, The Athletic, CIES Football Observatory, haberglobal.com.tr, InStat
Kaynak: Web Özel