İstismar mağduru sporculardan FBI'a milyar dolarlık dava! FBI'ın korkunç ihmali...

ABD Cimnastik Milli Takımı'nın eski doktoru Larry Nassar, yıllar boyunca sayısız sporcuyu istismar ederken 2018'de 300 yılı aşkın hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında Simone Biles, McKayla Maroney ve Aly Raisman gibi isimlerin de yer aldığı mağdurlar FBI'ın korkunç ihmalini yargıya taşıyor...

Son Güncelleme:

ABD'nin tarihindeki en büyük ve en sansasyonel cinsel istismar davalarından biri olan Larry Nassar davasının yankıları devam ediyor. Nassar, cinsel istismar suçlarından 2018'de 300 yılı aşkın hapis cezasına çarptırılırken, 90'ı aşkın mağdur kadın bu hafta içinde FBI'a yeni bir dava açtı. Mağdur kadınlar istismara uğradıkları dönemde konuyu FBI'a taşıdıklarını ancak federal büronun sunulan bilgilere rağmen soruşturma açmadığını belirtiyor.

2015'te mağdur kadınlar Nassar'ın istismarlarına yönelik şikayetlerini FBI'a taşımıştı. Michigan eyaleti yetkilileri yaklaşık bir yıl sonra tutuklama kararı vermiş, Nassar geçen süreçte 70'i aşkın kadın ve 18 yaşından küçük kız çocuğunu daha istismar etmişti. Bu konu üzerine yürütülen soruşturmada iki hafta önce ABD Adalet Bakanlığı, o dönem görev yapan iki eski FBI ajanı hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Larry Nassar 300 yılın üzerinde hapis cezasına çarptırıldı. Fotoğraf: Reuters

Lakin Adalet Bakanlığı'nın konuyu incelen kendi gözlemcisi iki ajanı konu hakkında yanlış bilgi vermek ile suçlamıştı. Bundan yola çıkan ve aralarında olimpiyat şampiyonu cimnastikçiler Simone Biles, Aly Raisman ve McKayla Maroney'nin de bulunduğu şikayetçiler FBI'a dava açma yoluna gitti.

Hatırlanacağı üzere 14 Aralık 2021'de ABD Cimnastik Milli Takımı'nın doktorluğunu yapan Nassar'ın cinsel istismarlarına maruz kalan yüzlerce kadın, 5 yıllık hukuk mücadelesinin ardından ABD Cimnastik Federasyonu ile 380 milyon dolarlık tazminat için uzlaşmıştı.

'AĞIR SUİSTİMAL' BULAMADILAR!

2021 sonbaharında yaşanan süreçte FBI Direktörü Christopher A. Wray, ABD Kongresi'nde “FBI'da 2015'te bu canavarı durma şansına sahip insanlar vardı ve bunu beceremediler” ifadelerini kullanmış ve mağdurlardan özür dilemişti. Adalet Bakanlığı ise kovuşturmaya yer olmadığını açıklarken gerekçe olarak, Wray'in ifade ettiği gibi “ağır suistimal” içeren bir duruma ilişkin yeterli kanıt olmamasını öne sürdü.

Mağdurların avukatı John C. Manly ise yaptığı açıklamada davacıların farklı tazminat miktarları talep ettiklerini ve toplam talebin 1 milyar doları aştığını ifade etti.

McKayla Maroney ise “Arkadaşlarımı ve beni, bizi koruması gereken her kurum, ABD Olimpiyat Komitesi, ABD Cimnastik Federasyonu, FBI ve şimdi de Adalet Bakanlığı, tarafından ihanete uğradık. Adalete ve iyileşmeye giden tek yolun yasal süreçten geçtiği açıktır” diye konuştu.

Nassar; ABD Kadın Cimnastik Milli Takımı'nın doktorluğunu yaptığı süreçte, Londra 2012'de ve Rio 2016'da da milli takımda görev yapan yüzlerce sporcuya cinsel istismarda bulunmuştu. 2015 yılında FBI'ın Indianapolis'teki ofisi istismara ilişkin delilleri almıştı. Ajanlar daha sonra Maroney'nin geniş çaplı ifadesini aldı ancak nihayetinde soruşturmayı hızlandırmak veya çalışmaya ve hastalarını istismar etmeye devam eden Nassar'ı durdurmak için herhangi bir işlem yapmadı.

Adalet Bakanlığı müfettişine göre FBI o süreçte istismarlar ve görevi kötüye kullanma suçlarına ilişkin Nassar hakkında eyalet ve yerel kolluk kuvvetlerine de herhangi bir bildirimde bulunmadı. Nassar, çocuk pornosu yüzünden tutuklandı ve bunu da sağlayan 16 yaşındaki bir gencin Michigan State Üniversitesi Polis Departmanı'na şikayet bulunması olmuştu.

17 AY BEKLEDİ

W. Jay Abbott'u ve Michael Langeman isimli ajanlar suçlanırken Langeman, Simone Biles, McKayla Maroney ve Aly Raisman, ABD Kongresi'nde tüyler ürperten ifadeler vermeden iki hafta önce FBI tarafından kovulmuştu. Langeman'ın hatalı adımları arasında Maroney'nin Nassar hakkında verdiği ifade hakkında harekete geçmek ve ifadeyi belgelemek için 17 ay beklemek de var.

Eylül 2015'te McKayla Maroney ile telefonda üç saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Langeman ile yaşadıığı diyalogları anımsayan Maroney, Langeman'ın telefonu kapatırken “Hepsi bu kadar mı?” diye sorduğunu anımsıyor.

Maroney, Eylül 2021'de ABD Kongresi'ne seslenirken “Söylediklerim hakkında yalan söylemeyi ve sadece beni değil, sayısız kişiyi korumaktansa seri bir çocuk tacizcisini korumayı seçtiler” ifadelerini kullandı. Michigan Üniversitesi Cimnastik Takımı sporcusu Samantha Roy ise “FBI sadece işini yapmış olsaydı, Nassar ben dahil yüzlerce kızı taciz etme şansı bulamadan durdurulurdu” diye konuştu.

*The New York Times, BBC, The Guardian, CBS

Kaynak: Web Özel

ABD
Sonraki Haber