İçinden sınır geçen stat! Pandemi nasıl kriz yarattı?

"İçinden sınır geçen stat olur mu" demeyin! Oluyor. Galler'le İngiltere'yi ayıran sınırın tam üzerinde yer alan Deva Stadium, Chester FC'ye ev sahipliği yapıyor. İki ülke de Birleşik Krallık'ta ama Galler ile İngiltere arasında pandemi kısıtlamalarında ciddi fark bulunuyor. Peki kriz nasıl çözülür?

Son Güncelleme:

“Hangi kulübün stadyumundan iki ülkeyi ayıran sınır çizgisi geçmektedir?” sorusu futbol genel kültür testlerinde karşınıza çıkabilecek sorulardan... Duyana “Böyle bir şey mi varmış?” dedirtecek bu ilginç bilgiyi dost meclislerinde de gerinerek satabilirsiniz. Bu bilgi muhtemelen yakın zamana kadar sadece bu derecede önemliydi. Fakat hayatın her yanına sirayet eden pandemi bu konuyu da allak bullak etmeyi başardı.

Söz konusu kulüp Chester FC. Bir İngiliz kulübü olan Chester'ın stadyumunun soyunma odaları ve otoparkı İngiltere sınırları içerisinde ancak Deva Stadium'un oyun alanının tamamı ise Galler'de yer alıyor.

'KİMSE SINIRIN NEREDEN GEÇTİĞİNİ BİLMİYOR'

Kulüp için çalışan Chas Summer bu durumun zaman zaman bürokratik işlerde iki farklı belge gerekmesi gibi sorunlara neden olduğunu belirtiyor ve “Bunun dışında aslında hiç kimse sınırın nereden geçtiğini bilmiyor” ifadelerini kullanıyor.

Biraz düşününce akıllara aynı soru geliyor: “E, bu iki ülke zaten Birleşik Krallık'a bağlı değil mi?”

Öyle tabii ancak kararlar o kadar da ortak alınmıyor! Yerel seviyede ülkeler kendi kararlarını verebiliyor, kendi protokollerini oluşturabiliyor. Zaten durumu kaotik bir hale getiren de bu.

Hem Galler'e bağlı Flintshire ve İngiltere'ye bağlı Cheshire West kent konseyleri hem de Kuzey Galler Polisi, Chester FC yetkililerini toplantıya çağırdı. Yöneticilere sunulan belgede Chester FC, Galler'deki koronavirüs protokollerini çiğnemekle suçlanıyordu.

2022'de Chester, evinde iki maça çıktı ve maçlara ortalama 2 binin üzerinde taraftar geldi. Bu sayı Omicron varyantı nedeniyle İngiltere'de getirilen kısıtlamalara uygundu ancak Galler hükümeti 26 Aralık'ta bundan çok daha ağır kararlar almıştı. Buna göre açık hava etkinliklerinde kalabalık en fazla 50 kişiyle sınırlandırılmalıydı.

'BİZ BİR İNGİLİZ KULÜBÜYÜZ!'

Chester FC Başkanı Andrew Morris, “Biz, İngiltere ve Galler'de bulunan bir stadyumda oynayan bir İngiliz kulübüyüz. İngiliz liginde oynuyoruz, İngiltere Futbol Federasyonu'na kayıtlıyız ve stadyumun üzerine inşa edildiği arazi bir İngiliz konseyine ait. İngiliz yönetimine ve İngiliz polisine tabiyiz” ifadelerini kullanıyor.

Stadyuma parantez açmakta fayda var. Başkan Andrew Morris gibi gönüllü olarak kulübe hizmet eden ve daha önce yönetim kurulu üyeliği de yapan Mark Howell stadyum ile duruma açıklık getirmek istiyor:

“Normalde bir stadyumun ana tribünü, seyircilerin güneşi arkasına alacakları şekilde inşa edilir. Chester'da güneş tam da ana tribünde oturan taraftarların gözüne girer çünkü stadyumun ana tribününe de çıkan ön kapısının İngiltere'de olması gerekiyordu. Bu yüzden böyle inşa edildi.”

'CHESTER, GALLER'DEDİR!'

Galli yetkililer için bu hiçbir anlam ifade etmiyor. Bir Galler hükümeti temsilcisi geçen hafta “Chester Futbol Kulübü'nün stadyumu Galler'dedir. Bu nedenle Galler'deki düzenlemelere tabiler” açıklamasında bulundu.

Chester, çıkmazdan nasıl çıkılacağına dair yasal tavsiye aradığı için bu hafta sonu için planlanan maçını erteledi.

Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkenin pandemiye karşı benimsediği farklı yaklaşımlar, 1999'da Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın kendi parlamentolarını kurmasına rağmen teorik görünen sınırın çok daha somut ve katı bir forma kavuşabildiğini ortaya koyuyor.

Devolution in the United Kingdom (Birleşik Krallık'ta yetki devri) olarak bilinen süreçte 1999'da Galler, kendi parlamentosunu kurmuştu. Howell şöyle devam ediyor:

“Stadyum yetki devrinden önce inşa edilmişti. Bu kimsenin aklına bile gelmezdi. Sonra bile aslında çok önemli bir durum değildi. Küçük farklılıklar vardı. Posta kodu Galce olanlar ücretsiz reçete yazdırabiliyorlardı İngilizce olanlar bundan faydalanamıyordu mesela...”

SINIRLAR ARTIK ÖNEMLİ!

Lakin bununla birlikte özellikle Britanya Adası'nda İngiltere, Galler ve İskoçya arasındaki sınırlar, son iki yılda son derece önemli bir hale geldi. Pandemide kurucu ülkeler arasında seyahat çeşitli sebeplerle caydırıldı veya yasaklandı.

Oswestry kasabasında, İngiltere sınırının birkaç mil içinde bulunan, ancak Galler Premier Ligi'nde yarışan bir takım olan New Saints de bu enteresanlığı başka bir boyutuyla yaşıyor. Kulübün COO'su Ian Williams “Yasal olarak İngiltere'deki kısıtlamalara tabi olarak oynayabiliriz. Ama biz Galler Futbol Federasyonu'na bağlıyız; bu yüzden ligdeki diğer tüm kulüplerle aynı çizgide olmayı seçiyoruz” diyor.

İngiliz lig sisteminde oynayan dört Galli takım Cardiff City, Swansea City, Newport County ve Wrexham ise evlerinde maksimum 50 (evet, sadece 50 adet) seyirciyle oynamaya devam ediyor...

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta "Is This Stadium in England or Wales? The Team Needs to Know" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber