Hillsborough Faciası'nın 97. kurbanı oldu

Hillsborough Faciası'ndan hayatta kalan isimlerden Andrew Devine'in 55 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.

Son Güncelleme:

1989 yılında Sheffield Wednesday'e ile Hillsborough Stadyumu'nda karşılaşan Liverpool taraftarlarından 96'sı aşırı kalabalık nedeniyle ezilerek hayatını kaybetmişti. Olayda 766 kişi yaralanmıştı.

Hillsborough Faciası olarak tarihe geçen bu olaydan sağ çıkmayı başarabilen Liverpool taraftarlarından Andrew Devine 55 yaşında hayatını kaybetti.

32 yıl önceki faciada hayatta kalmayı başaran ancak 55 yaşında hayatını kaybeden Devine için Liverpool bir mesaj yayınladı. 

Mesajda "Andrew Devine'in 55 yaşında vefat ettiğini öğrnendiğimiz için çok üzgünüz" denildi.

Ömür boyu Liverpool taraftarı olan Andrew, çektiği acılara rağmen mümkün olduğunda Anfield'daki maçlara katılmaya devam etti. 15 Nisan 1989'da Hillsborough'daki faciada yaralanmış ve hayatı değişmişti. O zaman 22 yaşındaydı. Göğsü ezildi, beyni oksijensiz kaldı. En fazla 6 ay yaşayabileceği söylenmişti. Ancak o hayatta kalmak için direndi. Kritik 24 saati atlattıktan sonra  özel bakımla hayatına devam etti. Doktorlar en fazla 8 yıl yaşayabileceğini düşünüyordu ancak o 55 yaşına kadar hayatta kalmayı başardı.

Liverpool yıllar sonra Premier Lig'de şampiyon olduğunda takım otobüsü Andrew Devine'in evinin önüne gitmiş ve Devine ile şampiyonluk birlikte kutlanmıştı. 

Hillsborough Faciası nedir?

Sheffield Wednesday'in Hillsborough Stadyumu'nun "Lepping Lane tribünü", maç başlamış olduğu halde yine de stadyuma giriş yapamamış Liverpool taraftarlarının kapıya hücum etmesine sahne olmaktaydı. Kapıya hücum eden taraftarlar ezilme tehlikesi yaşayınca, duruma müdahale etme gereği duyan polis, turnikesi olmayan girişleri de açarak insanları stadyuma almaya çalıştı.

Hızla stada giriş yapan taraftarlar Lepping Lane'in tribüne açılan dar tünellerinden geçerek üst ve alt bölümlerine yığılmaya başlayınca; önceden girmiş olan ve öne doğru baskı yiyen bazı taraftarlar balkonlardan aşağı düşmeye, alt taraftakiler ise sahayı bölen kafeslere sıkışarak ezilmeye başladılar. Tüm bunlar olurken arkadan gelenlerin ön taraftaki izleyicilerin yaşadıklarından haberleri yoktu, maç ise oynanmaya devam ediyordu. 

Sıkışan bazı taraftarlar can havliyle kafeslere tırmanmaya, bazıları ise ezilmemek için zorlayarak patlattıkları bir kafesin aralığından sahaya girmeye çalışıyorlardı. İnsanların feryatlar içinde sahaya girmesiyle durumu anlayan hakem maçı durdurdu ve görevliler hızla yardıma koşmaya başladı. 

Ancak, birçok taraftar için çok geç kalınmıştı. Sahanın içi yere serilenler, nefes almak için çırpınanlar, yakınlarını arayanlar ve kırılan vücut organları ile kaplanmıştı. Sağlık ekipleri de polis gücü de olayın kötü sonuçlarını engellemedi. 

Olay sonucunda 94 ölü, 766 yaralı ortaya çıktı. Hastaneye canlı olarak yetiştirilen bir taraftarın da dört gün sonra ölmesiyle ölü sayısı 95'e ulaştı. Olaydan sonra komaya giren ve dört yıl boyunca makinelere bağlı olarak kalan başka bir taraftarın da hayatını kaybetmesiyle olay sonucu ölen taraftar sayısı 96 olarak kesinleşti. Andrew Devine kayıtlara 97. kurban olarak geçti. 

Liverpool ile sürekli rekabet içerisinde olan Evertonlılar, olay sonrasında oynanan ilk Liverpool maçında, Liverpoollu taraftarlarla beraber maçı seyretti.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber