Galatasaray Lisesi Müdürü Vahdettin Engin'den istifasını isteyen Galatasaray yönetimine yanıt
Galatasaray Lisesi Müdürü Vahdettin Engin, Galatasaray kulübünün kendisini istifaya davet etmesiyle ilgili Haber Global'e konuştu. Engin, "Bu açıklamalardan sonra istifa etmeyi kesinlikle düşünmüyorum" dedi.
Galatasaray Lisesi müdürü Vahdettin Engin'in Haber Global'de katıldığı Kontra programında "1959 öncesi şampiyonluklar" ile ilgili sözleri gündem yaratmıştı. Engin, Kontra'da 1959 öncesi şampiyonluklar için "Tarihçi olarak kanaatim bunları göz ardı ederek sadece 1959 ve sonrasını kabul etmek doğru gelmiyor." demişti.
Bu açıklamaların üzerine Galatasaray kulübü bir bildiri yayınlayarak Vahdettin Engin'i istifaya davet etmişti. İstifa daveti üzerine Vahdettin Engin, Haber Global'e özel bir açıklama yaptı ve istifa çağrısına yanıt verdi.
İşte Vahdettin Engin'in yanıtı:
"Kontra programında Türk futbol tarihi hakkında birtakım bilgiler verdim. Bunu yaparken, tarihçi kimliğimle programa katıldığımı birkaç defa hatırlattım. Bu bilgilerin hepsi doğrudur ve araştırma ürünüdür. Sonrasında yaşanan gelişmeler çerçevesinde, Galatasaray Kulübü yönetimi ve taraftarlarının yoğun eleştirilerine maruz kaldım.
Her şeyden önce bilinmesi gereken bir husus var. Galatasaray Lisesi Müdürü'nün görev ve yetkileri bellidir. Bunlar arasında Galatasaray Spor Kulübü'nün menfaatlerini korumak gibi bir husus yoktur. Lise müdürlüğü, okuldaki eğitim öğretim faaliyetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi işi ile ilgilenir.
Bu husus bilinmesine rağmen Galatasaray Spor Kulübü yönetim kurulunun açıklaması hoş olmamıştır. Bu açıklama öncesinde istifa etmek seçeneklerimden biriydi. Fakat bu açıklamadan sonra istifa etmeyi kesinlikle düşünmüyorum. Esas itibariyle Galatasaray Lisesi'ndeki görevlendirmem Haziran ayına kadardır. Bu süre içinde görevimin başında olduğumun bilinmesini isterim. "
Şampiyonu ve düşecek takımları açıkladı!
Galatasaray'ın Vahdettin Engin'le ilgili açıklaması neydi?
Sarı-kırmızılı takımın resmi İnternet sitesinden 'Maalesef, zaman bizi yine haklı çıkardı!..' başlığıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Galatasaray Lisesi Müdürü VAHDETTİN Engin’in, dün akşam bir televizyon programında ‘1959 öncesi şampiyonluklar’ ile ilgili ifadeleri üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur.
Yönetimimiz, VAHDETTİN Engin’in Galatasaray Lisesi Müdürü olarak atanmasına karşı 7 Eylül 2019 tarihinde “… Galatasaray Lisemize rakip takım taraftarı bir kişinin müdür olarak atanması camiamızı derinden yaralamıştır. Başka renklere gönül vermiş bir kişinin, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu'nun sembolik de olsa doğal üyesi olması kabul edilemez. Geleneklerimize aykırı olan bu atamanın camiamızın beklentilerine uygun bir şekilde düzeltilmesini bekliyoruz.” şeklinde bir bildiri yayınlamıştı.
Dün akşamki açıklamaları ile atanmasına karşı çıktığımız bu şahsa itirazımızın ne kadar haklı olduğu ortaya çıkmıştır.
Rakip takımın sözde şampiyonluk talebinin kabul edilmesi yönünde görüş beyan eden Galatasaray Lisesi Müdürü VAHDETTİN Engin’i derhal istifaya davet ediyoruz.
1959 yılından (62 yıl) önce Ulusal Lig statüsünde; kuralı, kaidesi, çıkması ve düşmesi olmayan, süreklilik ve düzenlilik arz etmeyen turnuvalardaki birinciliklerin Türkiye Lig’i şampiyonlukları gibi değerlendirilmesi hem hukuka hem de tarihi gerçeklere kesinlikle aykırıdır!
Kamuoyuna saygıyla arz ederiz."
Vahdettin Engin Kontra'da ne söylemişti?
“Türkiye Futbol Birinciliği devam ederken İstanbul Ligi de devam ediyor. Türkiye Futbol Birinciliği önüne geçmiştir. Dolayısıyla bu dönemlerdeki geçerli olması gereken İstanbul şampiyonu değil, bütün organizasyon içinde rakipleriyle karşılaşıp şampiyon olan kulübün Türkiye şampiyonu olarak kabul edilmesi gerekir."
"1937’de Milli Küme başladı. Bunu tartışmak bile anlamsız. Milli Küme dediğimiz deplasmanlı lig. İstanbul Ligi’nin ilk dördü, İzmir Ligi’nin ilk ikisi, Ankara Ligi’nin ilk ikisi kendi aralarında deplasmanlı iki kez karşılaşmışlar. 1950’ye kadar bu şekilde gelinmişti. Tarihçi olarak kanaatim bunları göz ardı ederek sadece 1959 ve sonrasını kabul etmek doğru gelmiyor.”
“Cumhuriyet ile beraber İstanbul Ligi devam ederken Türkiye Futbol Birinciliği ihdas edildi. Değişik vilayetlerin takımları bu organizasyona katılıyor. 1934 Beşiktaş’ın şampiyon olduğu yıldır. Antalya, Konya, Uşak, İstanbul ve Samsun maçların yapıldığı şehirler. Antalya’ya Adana’dan, Konya’ya Isparta'dan, Uşak’a çevre vilayetlerden geliyorlar. İstanbul’a Çanakkale, Kocaeli geliyor. Kendi vilayetlerinde lig usulü maç yapmış olup da birinci olanlar buraya geliyor."
"Böyle olunca organizasyon genişliyor. Antalya’ya dört takım geldi birinci çıktı. Konya’ya dört takım geldi birinci çıktı.Uşak’ta yapıldı. İstanbul ve Samsun’da yapıldı. Bunların birincileri tekrar karşılaşıyorlar ve finale iki takım kalıyor. Beşiktaş Altay’ı 3-1 yenerek o dönemin Türkiye Futbol Birinciliği’ni kazandı. Buna basit bir organizasyon olarak bakmamalıyız Türkiye futbol Birinciliği dediğimiz zaman 1924’ten alacağız. Milli Küme’nin başladığı döneme kadar ki süreci kabul etmek gerekiyor.”
Kaynak: Haber Global TV