Figo transferinde de oradaydı... Rekabetin akışını değiştiren efsane!

Real Madrid'in Luis Figo'yu ezeli rakibi Barcelona'dan transfer etmesi, kısa süre önce çıkan Netflix belgeseliyle yeniden gündeme geldi. Akıllara gelen bir başka detay ise Real'in Figo'nun imza töreninde Portekizli'nin yanı başında oturttuğu efsane isimle Barça'ya ağır bir mesaj göndermesiydi.

Son Güncelleme:

Luis Figo telefonu eline aldı, Katalan bir gazeteciyi Sardinia'da ailesiyle birlikte tatilini geçirdiği eve davet etti. Tarihler 15 Temmuz 2000'i gösterirken Figo'nun aklında, kara bulutları dağıtacak bir açıklama yapmak vardı. Real Madrid'e transfer olacağı yönünde çıkan söylentiler üzerine homurdanmaya başlayan Barcelona taraftarlarını sakinleştirmek istiyordu. Röportajdan tarihe geçecek bir başlık doğacaktı.

“Real Madrid olmayacak. Sadece Barça için oynayacağım.”

Bu başlıktan dokuz gün sonra o zamanlar 27 yaşında ve kariyerinin zirvesinde olan Luis Figo, Madrid'de üzerinde Real Madrid formasıyla imza töreninde oturuyordu. Yanında yeni seçilmiş başkan Florentino Perez ve kulübün efsanesi Alfredo Di Stefano yer almaktaydı.

Futbol tarihinin gördüğü muhtemelen en ilginç transfer öyküsü böyle sona eriyordu. Netflix'te yayınlanan “Figo Vakası: Futbol Tarihinin En Sansasyonel Transferi” adlı belgesel ile bu olağanüstü hikayenin gün gün nasıl ilerlediğini bilenler yeniden hatırladı, bilmeyenler ve yeni nesil ise bu tarihi transferin arka planına tanıklık etti.

Real Madrid taraftarlarının unutamadığı Arjantinli efsane Alfredo Di Stefano, 7 Temmuz 2014'te 88 yaşında hayatını kaybetti. Fotoğraf: Shutterstock

REKABETİN AKIŞININ DEĞİŞTİĞİ AN...

Figo transferi aslında sadece Real Madrid ve Barcelona arasında geçmesiyle bile devasa bir sansasyon yaratacak ehemmiyette bir transfer ancak hikayenin tüm detayları, Figo'nun kendisinin bile haberinin olmadığı muazzam bir planla kusursuz bir vaat olarak kullanılması... Rekabetin akışının değiştiği bir kırılma anına dönüşmesi...

Bunlar aşikar ancak Figo transferinin imza töreninde boy gösteren Alfredo Di Stefano'nun orada bulunması da oldukça kritik bir detay. Arjantinli efsane, Real Madrid'in büyük transferlerinde imza töreninde yer almaya devam etti. Bu gelenek ise Figo transferiyle başlamıştı. Real Madrid aslında ezeli rakibine çok sinir bozucu bir mesaj veriyordu.

“Don” Alfredo, Pele'ye göre futbol tarihinin en büyük oyuncusu. Onun hikayesi, Figo'nun transferi gibi Real Madrid ile Barcelona rekabetinde büyük bir kırılma yaratan birkaç öyküden biri.

Di Stefano, River Plate'te oynarken, ekonomik kriz yüzünden patlak veren grev sonucu, birçok Arjantinli futbolcu gibi Kolombiya’ya gitmişti. Burada; Millionairos forması altında 294 maçta 267 gol kaydederken bu olağanüstü performansı ona Avrupa kapısını açacaktı.

İlk hamleyi Barcelona yapmıştı. Çetin pazarlıklar sonucu imza için İspanya'ya gelen Di Stefano’yu, Madrid’de bi adam beklemekteydi. O isim Santiago Bernabeu'dan başkası değildi… Dönemin Real Madrid başkanı Bernabeu -muhtemel Franco etkisiyle- Di Stefano’nun aklını çelip aynı anda Madrid için de imza atmasını sağladı. Bunların üzerine FIFA kararı İspanya Futbol Federasyonu’na bıraktı.

FEDERASYONUN ABSÜRT KARARI!

Federasyon ilginç bir kararla dört yıl sürecek sözleşmede Di Stefano'nun iki yıl Real'de iki yıl Barça'da oynamasına karar verdi. Dönemin Franco destekli olduğu iddia edilen Barcelona başkanı Marti Carreto, bu teklifi kabul etti ancak baskılara dayanamayıp, bir hafta sonra istifasını vermek zorunda kaldı.

Barcelona ise Di Stefano’nun haklarını cüzi bir miktar karşılığı Real Madrid’e devretti. Don Alfredo ilk El Clasico’da hat-trick yapacaktı...

Rekabeti alevlendiren ilk ve en büyük sportif unsur olarak kabul edilen “Sarı Ok” Alfredo Di Stefano, Real Madrid forması altında geçirdiği 11 sezonda; 8 La Liga şampiyonluğu, üst üste ve toplamda 5 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 1 Kral Kupası ve 1 Kıtalararası Kupa kazandı. Ligde 282 maçta 216, Şampiyonlar Ligi'nde ise 58 maçta 49 golle döneminde rekorlara imza attı.

BECKHAM, RONALDINHO VE DAHASI...

İki kulüp daha sonra 2003'te David Beckham için rekabete girmiş, bu kez seçim vaadi olarak Joan Laporta, Beckham'ı ortaya atmıştı. Yıllar sonra bunun sadece bir blöf olduğu iddia edilse de Manchester United ile Barcelona görüşmüş, bunu duyan Beckham ise kulübe United'dan sadece Real Madrid için ayrılacağı yönünde rest çektiğini yıllar sonra açıklamıştı.

Ronaldinho'nun ise Real Madrid tarafından çirkin olduğu için transfer edilmemesi ve Barcelona'da bir efsaneye dönüşmesi Samuel Eto'o'nun ise Real Madrid'de forma şansı bulamadıktan sonra Mallorca aktarmalı geldiği Barcelona'da Ronaldinho ile adeta Real'in yıldızlar karmasından intikam alması rekabetin futbolcular üzerinden ilerleyen diğer unutulmaz detayları arasında.

Son zamanlarda iki kulüp dev bir transfer rekabetine girmediler ancak ne olursa olsun Figo transferi de her şeyin başladığı Di Stefano transferi de rekabetin ve futbolun tarihi boyunca akıllardan çıkmayacak öyküler olarak hafızalarda yer tutacak.

*The Athletic, ESPN, Marca, Netflix, Daily Mail, Mundo Deportivo

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber