Fenerbahçe Süper Lig gelirinde Galatasaray'ı geride bıraktı. Sivasspor'dan müthiş rakam

Süper Lig'de sezonun ilk yarısının tamamlanmasıyla kulüplerin performans gelirleri açısından da ilk yarıya yönelik sıralama belli oldu. Galatasaray'ın şampiyonluk sayısı açısından önde başladığı yarışta geriden gelen Fenerbahçe gelirde Galatasaray'ı geçti

Son Güncelleme:

Süper Lig'de sezonun ilk yarısına ilişkin kulüplerin elde ettiği performans gelirlerine göre zirvede Fenerbahçe var. Galatasaray şampiyonluk sayısının fazlalığı nedeniyle sezona en yakın rakibinden 9 milyon TL daha yüksek gelirle başlamasına rağmen, Fenerbahçe'nin aldığı galibiyet ve beraberlik sayılarıyla bu farkı kapattığı, hatta geriden gelen Fenerbahçe'nin Galatasaray'a 9 milyon TL fark attığı dikkat çekti. Beşiktaş bu ikilinin arkasından zirveyi zorlarken Trabzonspor ve Sivasspor'un sezonun ilk yarısında 100 milyon TL gelir sınırını aşan diğer kulüpler olduğu görüldü.

haberglobal.com.tr-ÖZEL

2019-2020 Süper Lig Cemil Usta Sezonu'nun 17 maçlık ilk yarısının tamamlanmasının ardından çıkan tabloda her ne kadar liderlik koltuğunda Sivasspor oturuyor olsa da dört büyüklerin şampiyonluk sayısı avantajı nedeniyle gelir sıralamasında yine ilk dördü paylaştığı dikkat çekiyor.

FENERBAHÇE GALATASARAY'I SÜPER LİG PERFORMANS GELİRİNDE GEÇTİ 

Galatasaray 22 şampiyonluk sayısı nedeniyle Şampiyonluk Primi sayesinde sezona rakiplerinden daha önde başladı. Fenerbahçe'den yaklaşık 9 milyon TL Beşiktaş'tan ise 22 milyon TL daha yüksek bir garanti gelirle sezona başlayan Galatasaray geride kalan 17 haftada 7 galibiyet ve 6 beraberlik alarak 136 milyon liralık ilk yarı gelirine ulaştı.

Fakat Fenerbahçe aldığı 9 galibiyet, 4 beraberlikle şampiyonluk sayısı nedeniyle oluşan farkı kapatıp ezeli rakibinin gelirde önüne geçti ve sezonun ilk yarısını toplam 145 milyon TL'lik geliri hak etti. Bu farkın kapanmasında ilk 6 priminden aldığı pay da rol oynadı. Galatasaray ise sezonun ilk yarısını 7'nci sırada kapatarak şimdilik bu gelirden mahrum kaldı.

Beşiktaş ise 9 galibiyet 3 beraberlikten oluşan performansıyla hak edilen gelir sıralamasında 121 milyon TL'lik rakamla üçüncü sırada yerini aldı.

Geçtiğimiz günlerde teknik direktör Ünal Karaman ile yollarını ayıran Trabzonspor ise aslında dört büyükler arasında en yüksek performansa sahip kulüp oldu. 9 galibiyet 5 beraberlik elde eden bordo-mavililer, üç büyük rakibine karşı çok daha az sayıda şampiyonluğu olması nedeniyle gelirde 110 milyon TL'de kalarak dördüncü sıraya yerleşti.

AVRUPA GELİRLERİ DENGEYİ DEĞİŞTİRİYOR

Elbette bu rakamlar, sadece Süper Lig'teki performans gelirlerinden oluşuyor. Yani Avrupa kupalarında elde edilen gelirler hesaplamaya dahil değil. Örneğin Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde hayal kırıklığı yaratan performansına rağmen bu ligden garantilediği gelir toplam 16.8 milyon Euro'yu buluyor. Ki bunun da bugünkü kurla karşılığı 112 milyon TL'ye denk geliyor.

Yine yoluna Avrupa'da devam eden tek Türk kulübü olan Başakşehir'in de şu ana kadar hak ettiği gelir, 7.2 milyon Euro yani 48 milyon TL. Bu rakamlar da hesaplamaya katılırsa sıralama o zaman mevcut durumdan oldukça farklı bir hale geliyor.

SİVASSPOR MUCİZESİ: 3 YILDA 850 BİN EURO'LUK TRANSFER GİDERİYLE 107 MİLYON TL'LİK GELİR

Beşinci sırada ise bu sezon Süper Lig'te fırtına gibi esen Sivasspor var. Geçen sezonu 12. sırada kapatan Sivasspor, bu sezon ise 17 maçta aldığı 11 galibiyet 4 beraberlik, 2 mağlubiyetle büyük bir geliri de şu anlık hak etmiş durumda. 107 milyon TL'lik hak edilmiş gelir rakamına ulaşan Sivasspor, bu başarısı aslında oldukça çarpıcı. Çarpıcı olan kısmı ise Sivasspor'un son 3 yıllık transfer bilançosunda yatıyor. Son üç yılda transfere sadece 850 bin Euro (yani bugünkü kurla 5.7 milyon TL) harcayan Sivasspor, buna karşılık sattığı futbolculardan 2 milyon Euro gelir elde etti ve 1 milyon 150 bin Euro'luk gelir fazlası sağladı. Milyonlarca Euro'luk transferleri halen tartışılan dört büyüklerle rekabet ederken sezonun ilk yarısında 107 milyon TL'lik performans geliri elde etme hakkı kazanan Sivasspor'un başarısı hem bir yönetim hem de sportif başarı olarak nitelendirilebilir.

Yine sezonun ilk dört haftasında zirveye ambargo koyan Alanyaspor da 70 milyon TL'lik performans gelirine ulaşmış durumda. 

Gelelim hayal kırıklıklarına. Sezonun en az gelir elde eden kulübü ise Kayserispor oldu. 2 galibiyet, 4 beraberlikten oluşan performansıyla 49 milyon TL'lik gelire ulaşabilen Kayserispor'u 52 milyon TL'lik performans geliriyle Ankaragücü, 53 milyon TL'lik gelirleriyle Kasımpaşa ve Antalyaspor izliyor.

İŞTE SÜPER LİG KULÜPLERİNİN 2019-2020 SEZONUNUN İLK YARISINDAKİ PERFORMANS GELİRLERİ

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber