Fenerbahçe neden eskisi gibi derbi kazanamıyor? Kadıköy'de ne değişti?

Bir zamanlar Kadıköy'de fırtınalar gibi esen, rakiplerine yıllarca iç sahada galibiyet yüzü göstermeyen Fenerbahçe son yıllarda derbilerde zorlanıyor.

Son Güncelleme:

“Fenerbahçe her zaman derbileri farklı oynar” son yıllarda Türk futbolunun alışılageldik değerlendirmelerinden biri buydu. Bunda haklılık payı olduğunu söylemek lazım. Galatasaray 20, Beşiktaş ise tam olarak 15 sene Sarı-Lacivertlileri Kadıköy’de yenememişti. (Trabzonspor 25 yıldır Kadıköy’de sarı lacivertlileri yenemiyor) Fenerbahçe tam 8 sezondur şampiyon olamıyor. Buna rağmen derbi maçları kaybetmemek Kadıköy ekibinin özelliklerinden biriydi.

Fakat takımın derbi performansı son yıllarda görülmemiş şekilde düştü. Beşiktaş harika bir performans ortaya koyarak Redmond’ın büyük fark yarattığı maçta, 1-0 geri düşüp, 10 kişi kaldığı müsabakada Sarı Kanaryaları 4-2 devirmesini bildi, hem de Kadıköy’de.

22 MAÇTA 5 DERBİ GALİBİYETİ

2019-2020 sezonundan bu yana Fenerbahçe’nin derbi performansında büyük bir düşüş var. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’la son dört sezonda oynanan 22 maçta, Fener sadece 5 galibiyet elde edebildi. 10 maç berabere biterken, 7 maçtan da sarı lacivertliler mağlup ayrıldı. Taraftar için bu tablonun nasıl alışılmadık olduğunu şöyle özetleyebiliriz. 2016-2017 sezonunda Fenerbahçe hiçbir derbiyi kaybetmemişti. Galatasaray’ı iki maçta da yenmiş, şampiyonlukta yarıştığı Beşiktaş ile iki kez berabere kalmış, Trabzonspor’u bir maçta 3-0 yenmiş, diğer maçta da 1-1 berabere kalmıştı.

Fenerbahçe’nin Galatasaray’ın üç puan gerisinde şampiyonluğu kaçırdığı 2014-2015 sezonunda ise çıktığı 6 derbi maçında sadece 1 kez Galatasaray'a mağlup oldu. O sezon Beşiktaş’ı iki kez mağlup eden Kanarya, Trabzonspor ile iki maçta da berabere kaldı.

Peki ne oldu da Fenerbahçe büyük maçlardaki hakimiyetini yitirdi? 50 bin kişilik Ülker Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu eskisi gibi rakipler için korkutucu değil mi? Öyle bir dönem yaşanmıştı ki takımın 47 maç Kadıköy’de yenilmediği olmuş, 22 Şubat 2010’dan 29 Ekim 2012’ye kadar takım Saraçoğlu’nda mağlubiyet yüzü görmemişti. 

Fenerbahçe, Aykut Kocaman döneminde 47 maç üst üste Kadıköy'de yenilmemişti. Fotoğraf: AA 

Fenerbahçe ve Galatasaray bugüne kadar 397 kez karşı karşıya geldi, bu maçların 127’sini Galatasaray, 148’ini Fenerbahçe kazandı. 126 maç berabere sonuçlandı. Sarı Lacivertlilerin bu noktada 21 maç daha fazla kazandığı görülüyor. İki takım arasında oynanan son 11 maçın 6’sı berabere sonuçlanırken Fenerbahçe, Galatasaray’a 540, Galatasaray ise Fenerbahçe aylarına 493 gol atmasını bildi. Arada 47 gollük Sarı Lacivertliler lehine fark var.

Fenerbahçe ve Beşiktaş 357 kez karşı karşıya geldi. Bu maçların 133’ünü Fenerbahçe, 127’sini Beşiktaş kazandı. Kanarya’nın burada 6 maçlık bir fazlası olduğu görülmekte. Beşiktaş, Fenerbahçe ağlarına 455, Fenerbahçe ise Beşiktaş ağlarına 494 gol attı. Arada 39 gollük bir fark bulunuyor.

Maçın adamı Nathan Redmond, üç asist bir gollük performansı ile Fenerbahçe'yi yıktı. Fotoğraf: Reuters

Bugün “derbi” sözcüğünün 18. yüzyılın sonunda İngiltere’nin Derby kentindeki at yarışlarından ismini aldığı düşünülüyor. Bir başka teoriye göre ise yine İngiltere’nin Derbyshire kentinde ortaçağdan bu yana oynanan rugby benzeri bir oyundan dolayı derbi ismi iki şehrin takımlarının karşı karşıya geldiği müsabaka anlamına gelmiş.

Kaynaklar: TFF, Transfermarkt, Maçkolik, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber