En uzun tenis oynama dünya rekoru kırdı! Ali Göreç'ten dikkat çeken açıklamalar

Türk tenisinin duayen ismi ve Kadın Milli Takım Antrenörü Ali Göreç, spor gündemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Son Güncelleme:

Türk tenisinin duayen isimlerinden, Kadın Milli Takım Kaptanı ve Optimum Tenis Akademisi Direktörü Ali Göreç ile tenis üzerine Spor Depor'un sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE'DE TENİS EĞİTİMİ

Ali Göreç "Okul eğitimi ve performans tenisinin en zorluk oluşturduğu dönem lise dönemleri oluyor. Ben liseye giderken günde 2 saatten fazla tenis oynamıyordum ama, bizim zamanımızda bugünkü kadar rekabetçi ve iyi organize edilmiş, profesyonel bir tenis sektörü de yoktu. Benim üniversite ve sonrasındaki dönemimde oynadığım zamanlarda ATP kurulma ve henüz gelişme aşamasındaydı. Dünya klasmanı belki de en iyi oyuncuları göstermiyordu ve profesyoneller değişik para ödüllü turnuvalara girerek para kazanıyordu." dedi.

TÜRK TENİSİNİN GELİŞİMİ

Göreç gerekli sponsor bulamadıklarını belirterek şunları söyledi:

Eurosport sayesinde… Eurosport, onun arkasında da ATP ve WTA’nin dünya çapındaki başarılı pazarlamaları var. İnsanlar televizyonda göre göre özenmeye başladılar. Eurosport’ta nereyi açsan dünyanın en iyi oyuncularını izlemeye başladın. Bunla bağlantılı olarak WTA’nin 3 sene arka arkaya yıl sonu şampiyonaları geldi İstanbul’a. İnsanlar canlı canlı Serena’yı, Maria Sharapova’yı izlediler. Sonra Federer geldi.. Benim hayatımda da, teniste kalmamda en büyük rolü, İstanbul Enternasyonal Tenis Turnuvası oynamıştı. Şimdiki ismiyle TED Open. Türkiye tarihindeki en uzun devam eden spor müsabakası. 1970’de Celal Uluğ diye Federasyon’da görev yapan bir beyefendi vardı. Whisky markalarının Türkiye temsilcisi olarak İstanbul - Londra arasında mekik dokuyan bir insandı. Bu bey, İstanbul’a Enternasyonal Tenis Turnuvası için oyuncu getiriyordu. 1970’te, Federer kadar önemli bir ismi, 2 sene arka arkaya getirdi. Ilie Năstase diye efsanevi bir tenisçi. Biz onu canlı izledik, ona top topladık, çizgi hakemliği yaptık, antrenman yaptık. O bizim hayatımızı değiştirdi. O grubun içindeki herkes hala tenisle çok yakın ilişkide ve Ali Yenilmez adındaki bir arkadaşımız ve ben profesyonel olarak tenisin içindeyiz hala.

Bu organizasyonlar bir sürü genci fitilledi. Orada top toplayan, çizgi hakemliği yapan… Sadece seyretmeye gitmiş olan… O başka bir manyetik alan. TV bir manyetik alan ama birinin yakınına gittiğin zaman bambaşka bir enerji alışverişi oluyor.

Ülkemizde tenise genel ilgi gün geçtikçe hızla artıyor, fakat henüz oyuncuları yeterince destekleyecek bir sektör oluşmuş değil. Hala bizim en iyi oyuncularımıza dahi doğru dürüst sponsor yok. Onların yıl boyu gerekli sayıda profesyonel turnuva oynamaları kolay değil. Sponsor olmayınca medya yok, medya yoksa sponsor yok… Genel ilgi, yakın bir zamanda profesyonel bir tenis sektörü yaratacaktır. Ben insan yetiştirmeyi çok seviyorum. Bilgi paylaşmayı seviyorum 

EN UZUN TENİS OYNAMA REKORU

En uzun tenis oynama dünya rekoru bulunan ve 45 saat ara vermeden oynayan Ali Göreç başarısıyla ilgili "Bunun kuralı şu; normalde saha değişiminde aşağı yukarı 1 dakika kadar toplamda süreniz var. Bu süreyi kullanmayıp biriktirebilirsiniz dinlenmek için. Dünya rekoru kırmanın kuralı bu. Biz 3-4 saat arka arkaya hiç durmadan oynadık. Ondan sonra 20 dakikaları biriktirdik. Bunu biz Köln Spor Yüksekokulu ile birlikte yaptık. Onlar bizi buna hazırladılar. Uyku rejimi, meditasyon rejimi, kısa sürede power nap dedikleri şey. Bilimsel bir proje oldu. Teniste karbonhidratın daha fazla kullanıldığı, proteinin biraz daha az kullanıldığı, hangi enerji sistemleri tenis için ön planda, bunlar ortaya çıkmış oldu. Bu şan şöhret için değildi de, Köln Yüksekokulu'na destekti. Rekoru, sonra 120 saate çıkardılar. ABD’li ikiz kardeş… Günahlarını almayayım ama, denediğim için söylüyorum, 120 saati normal şartlarda oynamak bir insan için mümkün değil. O zamanlar mümkün değildi belki şu an süper atletler yapabilirler… 5 gün hiç durmadan tenis oynamak diye bir şey normal şartlarda yok. Beslenmeni ayarlayamazsın, mümkün değil. O 20 dakikalarda ne ara uyuyacaksın. Bana inandırıcı gelmedi." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber