Cimnastiğin altın yüzü: Simone Biles

ABD'li kadın cimnastikçi Simone Biles, genç yaşına rağmen kırdığı rekorlar ve elde ettiği madalyalarla adını altın harflerle spor dünyasına yazdırdı.

Son Güncelleme:

Laureus Dünya Spor Ödülleri'nde son üç yılda iki kez dünyanın en iyi kadın sporcusu seçilen Biles, son dönemlerde elde ettiği başarılarla cimnastik sporuna damga vurmayı başardı.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda 4 altın ve bir bronz madalya kazanarak ABD cimnastik tarihinin en başarılı sporcusu unvanına henüz 19 yaşındayken ulaşan Biles, sonraki yıllarda da üstün performansını sürdürdü.

KIRMADIĞI REKOR KALMADI

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 2018 Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda boynuna 4 altın madalya takan Biles, dünyaca ünlü Belaruslu erkek cimnastikçi Vitaly Scherbo'nun 1996 yılında kırdığı dünya şampiyonalarındaki toplam 12 altın madalya rekorunu henüz 21 yaşındayken geliştirdi.

Geçen yıl Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlenen 49. Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda katıldığı tüm branşlarda (yer hareketleri, denge aleti, atlama masası, genel tasnif ve takımlar) şampiyonluğa ulaşan Simone Biles, organizasyon tarihinin en fazla madalya kazanan kadın sporcusu unvanını elde etti.

Dünya şampiyonalarında en fazla madalya kazanan cimnastikçi unvanını Scherbo ile paylaşan 23 yaşındaki Biles'ın, önünde kırması gereken bir rekor daha bulunuyor.


TÜM ZAMANLARIN REKORUNA 4 MADALYA KALDI

Dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda toplam 30 madalya elde eden Simone Biles, Scherbo (33) ve Rus Larisa Latynina'yı (32) geçerek tüm zamanların en çok madalya kazanan cimnastikçisi olmayı hedefliyor.

Simone Biles, ABD'nin 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılacak sporcuları arasında en güvendiği isimler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

FAKİR BİR AİLEDE DÜNYAYA GELDİ

ABD'nin Ohio eyaletindeki Columbus kentinde 14 Mart 1997 tarihinde dünya gelen Simone Biles, zorlu bir çocukluk dönemi geçirdi. Maddi durumu iyi olmayan annesi Shannon, Simone ve 3 kardeşinin gereksinimlerini karşılayamadı ve doğumlarının ardından hepsini koruyucu ailelere bırakmak zorunda kaldı.

Maddi durumu daha iyi olan dedesi Ron, Simone 3 yaşına geldiğinde kardeşi Adria ile birlikte bakımını üstlendi. Cimnastiğe olan yeteneği 6 yaşındayken bir öğrenci kampı sırasında öğretmenleri tarafından keşfedilen Simone, ailesinin de desteğiyle bu spora yönlendirildi.

Ulusal ölçekteki şampiyonalara 2011 yılında katılmaya başlayan Simone Biles, bir yıl sonra milli takıma seçildi. İlk çıktığı yarışlarda çok hata yapan ve başarılı dereceler elde edemeyen Biles, milli takımın tecrübeli isimleri olimpiyat şampiyonu Kyla Ross ve Elizabeth Price'in sakatlıklarının ardından ana kadroya kota alabildi.

Kadroya girmesinin ardından kariyerinde çıkışa geçen Biles, milli takımda ilk altın madalyasını 2013 yılında henüz 16 yaşındayken elde etti. Sonrasında katıldığı neredeyse her şampiyonadan madalyayla dönerek adından sıkça söz ettirmeye başlayan ve ülkenin en iyi cimnastikçisi konumuna gelen Biles, Rio 2016'da elde ettiği başarılarla kendine duyulan güveni boşa çıkarmadı.


TACİZ SKANDALINDA MAĞDUR OLDU

Simone Biles, ABD'nin sağlık sektöründe son yıllarda yaşanan en büyük skandallardan birinin de mağdurları arasında yer alıyor.

1998-2015 yılları arasında küçük yaşlardaki 250'nin üzerindeki çocuğa tedavi sırasında cinsel tavizde bulunduğu gerekçesiyle ayrı davalardan toplam 360 yıl hapis cezası alan ABD Cimnastik Takımı'nın eski doktoru Larry Nassar'ın mağdur ettiği isimler arasında yer alan Biles, mahkemeye ifade vermişti.

Konu hakkında basına açıklamalarda bulunan ABD'li cimnastikçi, "Hikayemi anlatmaktan korkmuyorum. Bu sporu çok seviyorum ve hiçbir zaman pes etmeyeceğim. Bir adamın ya da ona imkan sağlayanların benim sevgimi ve neşemi çalmasına izin vermeyeceğim." değerlendirmesinde bulunmuştu.

AA

Sonraki Haber