Burada sabretmeye yer yok! Chelsea kesenin ağzını neden ve nasıl açtı?
Chelsea bu sezon zor günler geçiriyor. Premier League'de 10. sırada yer alan takım yeni sahibiyle bir geçiş dönemi yaşamakta. 2022-2023 transfer dönemlerini 543 milyon Euro net harcamayla geçiren Chelsea, son olarak Enzo Fernandez'e 121 milyon Euro ödedi. Peki neden ve nasıl?
Premier League ekiplerinden Chelsea, çok büyük bir dönüşüm içerisinde. Ancak Londra'nın mavileri bu tarz değişimlere alışkın bir camia. Şu sıralar yaşanan dönüşümün çok daha fazla soru işaretini beraberinde getirdiği de konuşuluyor. Zira bu dönüşüm esnasında kesenin ağzı fazlasıyla açıldı, uzun vadeli hamlelerle takımın yeniden yapılanması yoluna gidildi. Peki bu sezon işlerin istenen gibi gitmediği Chelsea'de tam olarak ne yaşanıyor?
“Yeniden yapılanma” futbol dünyasında sihirli bir söz öbeği. Taraftara umut veren, bekleyişlerin yolunu yapan “yeniden yapılanma” nadiren başarıyla sonuçlanırsa müfakat da çok büyük oluyor. Londra'nın kırmızı cephesindeki Arsenal, yıllardır çektiği sıkıntılardan sonra doğru yola girmiş gibi. Chelsea ise 2000'lerin başından bu yana altın günlerini yaşarken uzun bekleyişleri hiç sevemedi...
Şöyle bir örnek vermek gerekirse; kurulduğu 1905 yılından bu yana tarihinde 40 menajerle çalışan Chelsea'de 2003'ten bu yana 16 menajer değişikliği yaşandı. Yani 118 yıllık kulüp tarihinin son 20 senesine 16 menajer değişimi sığmış.
Çentiği 2003 yılına atmamızın sebebi ise 1983-2003 yılları arasında yaşanan ekonomik buhranının ardından kulübü Rus oligark Roman Abramoviç'in satın alması. Abramoviç gelir gelmez başarı vadetmiş ve bu yolda kulübü “tökezleten” her hocayı değiştirmekten çekinmemişti.
VASATTAN DEVE DÖNÜŞTÜ, ÖYLE KALMAK İSTİYOR
Bu süreçte dünyanın en elit hocalarıyla çalışan Chelsea, vasat bir takımdan bir deve dönüştü. Toplamda elde ettiği 6 Premier League şampiyonluğunun 5'i, toplam 8 FA Cup zaferinin 5'i, 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve 2 UEFA Avrupa Ligi zaferi 2003'ten sonra geldi. Özellikle Avrupa'da gelen kupalar Chelsea'yi dünyanın en iyi kulüpleri arasına soktu. Kulüp bu statüyü korumak istiyor.
Chelsea, Nottingham Forest gibi bir dönem Avrupa'da da zirveye çıkmış bir kulüp olarak tarihte bir sayfaya dönüşmek istemiyor. Yönetim, adeta kurtlar sofrası görüntüsündeki Premier League'de büyük bir sarsıntının nelere mal olabileceğinin de farkında. Peki bu noktaya nasıl gelindi?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle birlikte Birleşik Krallık, Rus oligarkların ve Vladimir Putin ile yakınlığı bulunan Rusların ülkedeki mal varlıklarına el koyarken tüm çabalarına rağmen Roman Abramoviç de bu yaptırımlardan payını aldı. Kulübü satmak zorunda kalan Abramoviç'in ardından Chelsea'nin yeni sahibi, Todd Boehly liderliğindeki konsorsiyum oldu.
GEÇİŞ DÖNEMİNDE KESENİN AĞZI AÇILDI...
Todd Boehly, bir geçiş dönemiyle karşı karşıya. 2020-2021'de Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan Chelsea'yi zafere taşıyan Thomas Tuchel'in görevine 7 Mayıs 2022'de gerçekleşen satın almadan aylar sonra, 7 Eylül'de son verildi. Tuchel'in yerine Potter gelirken oyun umut vadetmiyor. Chelsea, 20 maçta topladığı 29 puanla 10. sırada. Takım 20 maçta sadece 22 gol atabildi. Potter'ın gönderilmesi gerektiğini savunanlar da var, geçiş döneminde sabır isteyenler de...
Chelsea bu noktada kesenin ağzını açarken Abramoviç'in hoca değiştirmedeki cevvalliğini en azından şimdilik geride bırakmak istiyor gibi. Ama harcamalar beklentiyi de artıracaktır.
Kulüp, 121 milyon Euro'ya Benfica'dan orta saha dinamosu Enzo Fernandez'i renklerine bağladı. Dünya Kupası'nda yıldızı parlayan 22 yaşındaki oyuncuya ödenen 121 milyon Euro, Premier League rekoru. Chelsea öte yandan yine devre arası transfer döneminde Leicester City'den stoper Wesley Fofana'yı 80.4 milyon Euro'ya, Shakhtar Donetsk'ten Mykhaylo Mudryk'i ise 70 milyon Euro'ya transfer etti. Joao Felix'i ise 11 milyon Euro'ya Atletico Madrid'den kiraladı.
Sezon başında Marc Cucurella, Raheem Sterling, Benoît Badiashile, Kalidou Koulibaly ve Pierre-Emerick Aubameyang gibi isimleri de kadrosuna katan Chelsea'nin yaz transfer dönemi de eklenince 2022-2023 net transfer harcaması dile kolay 543 milyon Euro'ya ulaştı.
FFP NEREDE?
“Türk kulüplerini yıllardır zorlayan UEFA Finansal Fair Play Chelsea için işlemiyor mu?” diyorsunuz haklı olarak; Chelsea uzun süreli kontratlarla (örneğin Mudryk 8.5 yıllık sözleşme imzaladı) bonservisleri de taksitlere bölerek yıllık harcamalarını düşük gösterme yoluna gitti. İtirazlar dillendiriliyor. UEFA'nın da buna yönelik düzenlemeler getireceği konuşuluyor.
Bu bir kenarda dursun; asıl konumuza dönmek gerekirse karşımıza çarpıcı bir değişim tablosu çıkıyor. Chelsea bu sezon 14 oyuncuyu 10 milyon Euro'nun üzerinde bonservis bedeliyle kadrosuna kattı. Bu 14 oyuncunun yaş ortalaması 22.7 olarak ortaya çıkıyor. Chelsea bu sezon bir mucizeye imza atıp Şampiyonlar Ligi'nde zafere ulaşamazsa seneye Avrupa kupalarında yer alamayacak. Bu da ciddi bir gelir kaybı anlamına geliyor. Haliyle Chelsea, ister istemez sabırsız olacak. Zira makasın açılması ve Avrupa'dan uzak kalmak, kulübü bir faciaya sürükleyebilir.
Kaynak: Web Özel