'Toledo Kartalı' hayatını kaybetti

Tour de France'ı kazanan ilk İspanyol olan ünlü bisikletçi Federico Martin Bahamontes 95 yaşında hayatını kaybetti.

Son Güncelleme:

Bisiklet sporunun acı günü. Ünlü İspanyol bisikletçi Federico Martin Bahamontes, 95 yaşında öldü.

Tour de France'ı kazanan ilk İspanyol olarak tarihe geçen Bahamontes'in ölüm haberini memleketi Toledo'nun belediye başkanı Carlos Velazquez sosyal medyadan duyurdu.

Tour de France'ı kazandığında bir Fransız gazetecisinin kendisine taktığı "Toledo Kartalı" lakabını yıllarca üzerinde taşıyan Bahamontes, 1963'te aynı yarışmada ikinci, 1964'te ise 3. oldu. Kariyeri boyunca 74 kez zafer kazandı.

2003 yılında Tour de France tarihinin en iyi tırmanışçısı seçildi.

Asıl adı Alejandro Martin Bahamontes olan ünlü bisikletçi emekli olduktan sonra bir bisiklet ve motosiklet mağazası işletmişti.

Real Madrid kulübü de Bahamontes için bir başsağlığı mesajı yayınladı. 

FEDERICO MARTIN BAHAMONTES KİMDİR?

İspanya İç Savaşı sırasında ailesiyle Madrid'e kaçan Bahamontes, faşist Franco'ya karşı Cumhuriyetçilerin yanında yer almış ve savaşta bir katır ekibine liderlik etmişti. Cumhuriyetçiler savaşı kaybedince, ailece zor duruma düştüler. Bahamontes ailesini geçindirmek için hırsızlık yaptı. İşte o sıralarda bu amaçla 150 pesetaya bir bisiklet satın aldı. Karaborsacılık yaparken tifoya yakalandı. İyileştikten sonra yine bisikletiyle karaborsacılık yaparken tesadüfen katıldığı bir bisiklet yarışında dikkatleri üzerine çekti. Bisikletle yarışmayı sevdi ve buna devam etti. Endülüs Turu ve Cadiz Turu'nun kazandıktan sonra 18 aylığına tekrar askere alındı. Askerlik dönüşü de bisikletten kopmadı. Volta a Catalunya'yı kazanınca sponsor buldu ve Tour de France'a davet edildi. Ancak "Fransızca bilmiyorum ve bavulum da yok" diyerek teklifi reddetti. Ancak ailesi onu ikna etti. Peşinden de şansı açıldı ve bisiklet sporunun efsanelerinden biri oldu.

 
 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber