Bir ayakkabı koşu dünyasını salladı

Popüler spor giyim markası Nike'ın ilk defa 2016 yılında çıkardığı 'Vaporfly' markası atletizm dünyasını bir kaosa sürükledi. Dünya atletizmini yöneten World Athletics'in Tokyo Olimpiyatlarından önce ayakkabıyı yasaklaması bekleniyor.

Son Güncelleme:

Ünlü markanın, sporcuların koşu sürelerini düşürdüğünü söylediği ayakkabıları 'teknolojik doping' tartışmaları yaratarak atletizm dünyasını birbirine kattı. Uçakların izolasyonunda kullanılan malzemelere benzer bir dolgu kullanan ve karbon fiber plaka içeren ayakkabının iddiası basit: koşu sürenizi %4-6 arasında düşürün. Ayakkabının popülerleşmesi ile birlikte son yıllarda ardı ardına gelen rekorlar ise atletizm dünyasında 'teknolojik doping' tartışmaları yarattı.


World Athletics, tartışmalar üzerine bir araştırma başlattı ve sonucunu Ocak ayının sonunda açıklaması bekleniyor. Atletizm dünyasında beklentiler ayakkabı teknolojisinde daha katı düzenlemelere gidilmesi yönünde. World Athletics ise yaptığı bir açıklamada eğlence amaçlı koşanların herhangi bir şekilde çıkan sonuçtan etkilenmeyeceğini belirtti.

Ayakkabının tartışmalar yaratan geçmişi ise şu şekilde;

Ayakkabı ilk olarak 2016 yılında Rio Olimpiyatları Erkekler Maratonu'nda ortaya çıktı. İlk üç koşucu bu ayakkabıları giyiyordu.

Eliud Kipchoge, 2019 yılında resmi olmayan bir maratonda bu ayakkabılar ile tarihte ilk kez bir maratonu iki saatten kısa sürede tamamlayan kişi oldu.


Kenyalı atlet Kipchoge, aynı zamanda 2:01.39 ile 50 yıl sonra resmi rekoru 78 saniye geliştirdi.

Kenyalı başka bir atlet Brigid Kosgei kadınlar rekorunu 81 saniye ile kırarak 2:14.4'lük bir süreye imza attı.


Sifan Hassan, Doha'da düzenlenen Dünya Şampiyonasında 1,500 metre ve 10,000 metrede iki altın madalya kazandı.

Ugandalı Joshua Cheptegei, 10 yıllık 10km'lik yol rekorunu 6 saniye ile kırdı. Yarışmanın ilk beşi aynı ayakkabıları giyiyordu.

Japon Mariko Yugeta, 60 yaş üstü kadınlar rekorunu üç dakika ile kırarak 2:59.15 ile aynı kategoride ilk kez üç saat barajını kıran kişi oldu.


Geçen yılın Valencia Maratonu'nda ilk yüzün yaklaşık 95'i bu ayakkabıları kullanıyordu.

2019 yılı ve 2016 yılı karşılaştırıldığında erkeklerde 2:10, kadınlarda 2:27 altı koşanların sayısı iki katına çıktı.

Maraton tarihinde erkeklerde en hızlı 12 kişinin sekizi geçen yıl koştu.

24 Ocak 2020'de tarihte ilk kez bir maratonu 11 kişi 2:07 altında koştu. 11 koşucu da ünlü markanın sponsorluğunda yarıştı ve aynı ayakkabıyı giydi.

Sonraki Haber